Ezért jelentkezhet fokozott hajhullás koronavírus-fertőzés után: orvoshoz kell fordulni, ha 6-9 hónapnál tovább tart
A betegség elmúlása után jelentkező hajhullás okai a haj természetes növekedésében keresendők.

hajhullás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzésen átesettek közül sokan még hosszú heteken, sőt akár hónapokon át szenvednek bizonyos panaszoktól. A hosszú Covid egyebek mellett fáradtsággal, nehézlégzéssel, koncentrációs problémákkal járhat, vannak, akik a szaglásukat és az ízérzésüket kénytelenek mellőzni egy jó időre.

Egyre többen számolnak be a fertőzés elmúltát követő fokozott hajhullásról is. A szakemberek szerint ennek logikus magyarázata van, amennyiben viszont nem múlik a tünet, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Hajhullás koronavírus után

A hajhullás olykor ijesztő méreteket öltő jelenség, amivel nemcsak esztétikai megfontolásokból javasolt foglalkozni, hanem azért is, mert számos betegség kísérőtünete lehet. Azonban tartós vagy jelentős stresszhatás, trauma, illetve betegség után sokan tapasztalják, hogy az átlagosnál jobban hullik a hajuk, és ez ugyanarra az okra vezethető vissza, mint a Covid-19-fertőzést követő kellemetlenség.

A magyarázat a hajnövekedés természetes ciklusaiban keresendő. A szakemberek három fő fázist különböztetnek meg, amelyek váltogatják egymást, ez az aktív növekedési (anagén), az átmeneti (katagén) és a nyugalmi, vagyis a telogén fázis. Az utolsó szakaszban a hajszál nem növekedik tovább, külső hatásra, például fésülködés vagy hajmosás során, esetleg az alatta fejlődő új hajszál miatt kihullik. Akut betegségekből, főként lázzal járó állapotokból történő kigyógyulás után kialakulhat az úgynevezett telogén effluvium.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A telogén effluvium lényege, hogy egyszerre a szokásosnál jóval több hajszál lép be az utolsó, tehát telogén fázisba. Az eredmény pedig, hogy az érintettek a hajmosás alatt akár maroknyi kihullott hajszálat is találhatnak a lefolyóban. Ezzel a jelenséggel a szülést követő időszakban is találkozhatnak a nők. A betegség vagy stressz miatt jelentkező hajhullás néhány hónapig is eltarthat, ám többnyire 6-9 hónap után abbamarad, új hajszálak, babahajak jelennek meg, észrevehetően normalizálódni kezd a hajkorona. Amennyiben még ezen túl sem múlik a kellemetlenség, esetleg további panaszok is kísérik, szakemberhez kell fordulni, mivel más, kezelést igénylő problémák is meghúzódhatnak a háttérben.

Különféle betegségeket jelezhet

A hajhullás az évszakok változásához is kapcsolódhat, természetes, hogy ősszel és télen kissé fokozódik a mértéke. A túlzottan gyakori mosás sem tesz jót a frizurának, ugyanakkor a haj érzékenyen reagál a sok esetben még beazonosítatlan egészségügyi problémákra is.

Makacs hajhullás esetén az orvosok jellemzően góckutatásra küldik a pácienst, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a szervezetben fel nem derített krónikus gyulladásos folyamatok zajlanak. Ezek sokfélék lehetnek, gyakran fogászati eredetűek. A panasz hormonális kórképek, például a pajzsmirigybetegség, az inzulinrezisztencia és a policisztás ovárium szindróma (PCOS) velejárója is lehet. Drasztikus, főleg fehérjében szegény diéták, illetve más tápanyaghiányok, így vas- és cinkhiány is állhatnak a háttérben.

Vashiány jellemző tünetei 

A vashiány és az annak következtében kialakuló vérszegénység egy gyakori hiánybetegség, ami nagyon változatos és általános tünetekkel járhat, így amellett, hogy negatívan hat az érintettek mindennapjaira, még a diagnózis felállítását is megnehezíti.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük