Covid-fertőzés után akár 6-9 hónapon át tarthat az intenzív hajhullás: mikor kell orvoshoz fordulni?

A koronavírus-fertőzés után hajhullás is jelentkezhet, ennek okairól bőrgyógyász beszélt.

hajhullás ellen nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hónapokkal a koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően sokan tapasztalnak intenzív hajhullást.

Ennek lehetséges okairól dr. Brezán Edina bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

Láz és betegségek után gyakori tünet

A haj ciklusokban nő. Az első szakasz az anagén, amikor a hajhagymák felserkennek, és a hajszálak nőni kezdenek. A második a katagén, ilyenkor a haj nyugalmi állapotban van, majd ezt követi a harmadik, telogén szakasz, amikor kihullik.

GettyImages-185221276

Egyes betegségek, lázas állapotok - jelen esetben a koronavírus-fertőzés - után jelentkező átmeneti intenzív hajhullás jelentkezhet. Ennek oka, hogy kialakult a telogén effluvium állapot.

Telogén effluvium

A telogén a hajszálak utolsó, kihullás előtti fázisa. Általában a hajunk 10-15%-a található ebben a fázisban. A telogén effluvium hajhullástípus akkor következik be, amikor a nyugalmi fázisban lévő hajhagymák száma megnövekszik, vagyis egyszerre nagyobb mennyiségű, az átlagost meghaladó mértékű hajszálunk kerül kihullás előtti fázisba.

Dr. Brezán Edina elmondta, hogy a telogén effluvium jól ismert esete a nők körében a szülést követően jelentkező intenzív hajhullás. Bizonyos gyógyszerek szedése, fokozott stressz, egyéb hormonális változások, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség és hiányos táplálkozás mellett fertőző betegségek és lázas állapotok is előidézhetik. 

Ijesztő tünetek

A hajhullás az őszi és a tavaszi időszakban természetes jelenség. Telogén effluvium esetén azonban az ilyenkor megszokottnál nagyobb mennyiségű hajvesztés történik, melynek mennyisége különösen hajmosást követően szembetűnő. Hajszálakat találhatunk a párnán, a ruháinkon, és a korábban dús hajkorona is észrevehetően megritkulhat. Az intenzív hajhullás akár hat-kilenc hónapig is tarthat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hajhullás a stressztől

A stressz és a szorongás mindennapjaink része a járvány időszakában. Telogén effluvium önmagában emiatt is kialakulhat, így a jelenlegi helyzetben intenzívebb hajhullást tapasztalhatnak azok is, akik még nem estek át a fertőzésen. 

Ilyen esetben forduljon orvoshoz

A betegség vagy a fokozott stressz által kiváltott intenzív hajhullás rendszerint hat-kilenc hónap alatt elmúlik. Ennyi idő elteltével a hajhullás fokozatosan mérséklődik, és apró új hajszálak jelennek meg. Ha ez elmarad, és a hajhullás mértéke nem csökken, javasolt szakemberrel kivizsgáltatni a kiváltó okokat. Akkor is javasolt a bőrgyógyász felkeresése, ha a hajhullás mellett egyéb panasz is jelentkezik. Kiütések, viszkető fejbőr, égő érzés ugyanis nem a telogen effluvium tünete, ilyen esetben a hajhullásnak egyéb oka lehet.

Vérkeringés-serkentő házi pakolás

Egyszerű, mégis nagyon hatásos pakolást mutatunk, ami beindítja a hajnövekedést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük