A gyulladás egyfelől a szervezet természetes védekező reakciója egy kórokozóra, egy sérülésre, ám krónikussá, tartóssá válva súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá, többek közt a diabéteszhez, a szívbetegségekhez vagy autoimmun kórképekhez.
Az elfogyasztott ételeknek is szerepük lehet a gyulladás fokozásában és enyhítésében, némely ételek kimondottan javasoltak a bennük levő vitaminok és egyéb tápanyagok révén, mások inkább kerülendők, vagy jobb minimálisra csökkenteni bevitelüket, különösen alapbetegség esetén.
Gyulladást fokozó ételek
Talán sokan nem gondolnák, de nap mint nap tányérjukra kerül jó néhány olyan élelmiszer, amely a szervezet gyulladásos folyamatait fokozza: elég csak a reggeli pékárukra vagy az ebéd utáni desszertekre gondolni, hiszen a finomított szénhidrát az egyik ilyen kritikus anyag.

A cukor, azaz a szacharóz és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup hozzáadott formában rengeteg készételben, süteményben benne van, a tanulmányok
szerint azonban ez fokozó tényező. Reggelire ezért sem ajánlatos péksütiket, fánkokat fogyasztani.
Fotó: the_burtons / Getty Images Hungary

Magas hozzáadott cukrot tartalmazhatnak az olyan egészségesnek hitt ételek, mint az ízesített müzlik, granolák, gabonapelyhek is, ezért különösen ajánlott a jó minőségű, natúr vagy kevésbé cukrozott változatokat keresni a boltokban.
Fotó: Getty Images Hungary

A transzzsírok, hidrogénezett növényi olajok is egészségtelennek számítanak, gyulladást fokozó hatásuk révén
növelik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Magas transzzsírtartalommal bír számos előre csomagolt készétel és gyorsétel.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A bolti péksütemények, édességek, kekszek egy része is transzzsírsavbomba. A címke elárulja: ha részben hidrogénezett növényi olaj olvasható rajta, nem jó választás az adott termék.
Fotó: Samere Fahim Photography / Getty Images Hungary

Egyes növényi olajok sem túl jók a kutatók
szerint: a szójababolaj például nagyon sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, amelyre ugyan szüksége van a szervezetnek, de az omega-3 és 6 aránya nem borulhat fel. Más vizsgálatok
szerint a linolsav, mely az omega-6 zsírsavak egy típusa, nem befolyásolja a markert erősen.
Fotó: coffeekai / Getty Images Hungary

A finomított szénhidrátok a hirtelen vércukorszint-emelkedés mellett erősíthetik a gyulladást többek közt a
bélrendszerben is. Ez megtalálható a pékárukban, süteményekben, lisztekben is, jobb választásnak számítanak a teljes kiőrlésű változatok.
Fotó: Artur Kozlov / Getty Images Hungary

Az alkoholfogyasztás nemcsak a májat és a vesét károsítja, hanem a gyulladás mértékét is súlyosbítja, a CRP-szintet mérhetően
megemeli, ezért minél jobban kerülni vagy minimalizálni kell a bevitelét.
Fotó: Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

A feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása számos betegség, így a
diabétesz, a szívbetegség és az
emésztőrendszeri rákok kockázatát is megnöveli gyulladáskeltő vegyületeinek (
AGE) révén. Néhanap belefér egy kis kolbász, szalámi, de csökkentsd a mennyiségét!
Fotó: OlgaMiltsova / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images.)