Nyáron megnő a gyomorrontás esélye: nem csak az ételek és az italok okozhatják
A gyomorrontás legtöbbször magától elmúlik, ám bizonyos esetekben érdemes szakorvoshoz fordulni a panaszokkal.

GettyImages-168617339
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak - különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt.

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus azokra az esetekre hívta fel a figyelmet, amikor a házi kezelési módszerek már nem elégségesek, és orvosi kivizsgálás szükséges.

Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?

A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalhatja a puffadást, az émelygést, a böfögést, a hányingert, hányást is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt és gyulladást válthat ki. A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki.

GettyImages-538652935 (1)

A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik, és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jó néhány tünet közös, mint például a hányinger, böfögés, puffadás.

Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást, pontosabban azokat a tüneteket, amelyeket többek közt a gyomorrontás is okozhat? Például amikor túl gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet. Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztal az ember, esetleg besárgul, mihamarabb orvoshoz kell fordulni!

A gyomorrontás leggyakoribb okai

  • Túl sok, túl gyors evés,
  • zsíros, fűszeres ételek,
  • sok csokoládé, alkohol, koffein fogyasztása,
  • epekő, gyomorhurut, Helicobacter pylori fertőzés, hasnyálmirigy-gyulladás,
  • idegesség, érzelmi megrázkódtatás,
  • elhízás, dohányzás,
  • bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lehet diagnosztizálni és kezelni?

- Az egyszerűen, magától múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel. A korábban felsorolt panaszokkal azonban érdemes szakemberhez fordulni. A kivizsgálás első lépése a panaszok kikérdezése és a tapintásos vizsgálat. Amennyiben szükségesnek tűnik, elrendelhetünk vérvizsgálatot, és végezhetünk endoszkópos vizsgálatot, különösen, ha a páciens nem reagál a korábbi kezelésre, vagy részletesebben szeretnénk megvizsgálni a hasat. Nyomozhatunk Helicobacter pylori fertőzés után, megvizsgálhatjuk a májfunkciót, és nagy segítséget jelenthet egy hasi ultrahang készítése is - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

- Egyes esetekben hasi CT-kép is szükségessé válhat, de erről minden esetben személyre szabottan, kivizsgálás után tudunk dönteni. A kezelés természetesen a pontos ok ismeretében dől el, van, akinél csupán az életmódon kell változtatni, van, ahol a gyógyszeres kezelés segíthet, és ahol kiderül, hogy lelki okok állnak a háttérben, akár a stresszkezelés, pszichológiai gondozás hatására is megszűnhetnek a panaszok.

Ételek és italok a gyomorrontás  gyógyítására

A legtöbb bevált hasfogó ételt már nagyanyáink is használták.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük