A gyomor- és nyombélfekély otthoni kezelése
Étkezés után rendszeresen ég a gyomrod? Nehezen szánod rá magad a gyógyszeres kezelésre?
Mi az a gyomorfekély?
A fekély körülírt, mély seb, ami a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyáján található. Akkor alakul ki, ha az emésztéshez szükséges gyomorsav áttör a gyomrot védő nyálkahártyán, és behatol a mélyebb rétegekbe.
Fekélyre hajlamosító tényező lehet a Helicobacter pylori baktérium, mivel az irritált nyálkahártyán elszaporodva gátolja a gyógyulást. A fekély kialakulhat gyógyszerek hatására is, mely a gyógyszerszedés abbahagyása után meggyógyul. De okozhatja a dohányzás, a stressz vagy akár a helytelen táplálkozás is. Sajnos a krónikus fekély okainak egy része még ismeretlen, hátterében legtöbbször pszichoszomatikus tényezők állnak.
Kezelése
A gyomorfekély kezelése általában életmódbeli változtatások mentén történik, illetve gyógyszeresen vagy műtétileg is lehet rajta segíteni. De vannak olyan módszerek, melyek segítségével természetes úton is megoldhatod a problémát.
Étrend
A fekélybetegeknek az a legelőnyösebb, ha naponta többször, de mindig csak keveset esznek. Ez jelenthet akár 10-12-szeres étkezést is, mely elsőre bizonyára nagyon soknak tűnik, ám ha betartod az ésszerű adagolást, nem feltétlenül eszel a nap végére többet, mint máskor. Mindenképpen kerülendő a rostos és magas cukortartalmú táplálék, továbbá az erős fűszerezés. Sajnos a füstölt dolgokról is le kell mondanod, valamint a kolbászról és a sajtról is.
Ugyancsak kerülnöd kell az alkoholt, a szénsavas italokat, a kávét és a kávéval együtt mindent, melynek koffeintartalma van, a savas gyümölcsöket és gyümölcsleveket, mert ezek mind irritálják az amúgy sem egészséges állapotban lévő nyálkahártyát.
Ajánlatos azonban rászokni a savszívó ételekre, mint a pirítós, a keksz, a kétszersült vagy a pattogatott kukorica.
Érdemes kipróbálni még a káposztalé evés előtt történő fogyasztását, mert lényegesen meggyorsíthatja a fekélyek gyógyulását – emellett még fogyaszt is.
Gyulladáscsökkentő és hámosító hatású a lenmag, amit főzz vízben egészen addig, amíg zselés állaga nem lesz. Ebből a zseléből minden reggel igyál meg egy fél decit éhgyomorra.
Használhatsz lenmag lisztet is, ha a zselés állag elveszi a kedved. Keverj el 2-3 kávéskanál port egy deci vízben, majd negyed órás ázás után minden étkezés előtt negyed órával idd meg.
Gyógynövények
Gyomorfekély elleni tea
- Apróbojtorján – 25%
- Ezerjófű – 25%
- Fekete nadálytő – 25%
- Nyárfalevél – 25%
Elkészítése: 20 gramm keveréket áztass 6-8 órán keresztül 4 deci vízben. Szűrd át és tedd a levet félre. A szűrőben maradt keverékre önts rá 2-3 deci vizet, és forrald egy percig. Ha kihűlt, akkor keverd hozzá a leszűrt levet, és idd meg az egész napra egyenlően elosztott adagokban.
Gyomor- és nyombélfekély elleni tea
- Körömvirág – 20 g
- Orbáncfű – 25 g
- Cickafarkfű – 25 g
- Macskagyökér gyökértörzs – 10 g
- Édesgyökér – 10 g
Elkészítése: a keverékből forrázz le egy teáskanálnyit 3 deci vízzel. Hagyd állni egy negyed órát, majd szűrd át. A felét idd meg reggel éhgyomorra, a másik felét pedig este lefekvés előtt.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezeken a teákon kívül minden olyan gyógynövény alkalmas a fekély okozta tünetek enyhítésére, mely nyugtató hatású, vagy erősíti az idegrendszert. Jó feszültségoldó lehet például a citromfű, az orbáncfű és a bazsalikom.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- tünetek és betegségek
Hasi görcsök, puffadás, székrekedés
- táplálkozás
- fertőzés
A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei
- táplálkozás
- fertőzés