Új reményt jelenthet a betegeknek: 20 ezer magyar vesz részt évente a kísérletekben
Egy friss felmérés szerint az emberek egyre inkább hajlandóak részt venni gyógyszervizsgálatokban.

orvos-mappa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon évi 20 ezren próbálhatnak ki az elsők között új, akár a korábbinál hatékonyabban működő terápiákat, gyógyszereket. Egy 1088 fő bevonásával végzett friss felmérés szerint az emberek egyre inkább hajlandóak részt venni gyógyszervizsgálatokban.

Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, az emberek egyre egészségtudatosabbak, mégis, sokan nem vesznek részt klinikai gyógyszervizsgálatokban annak ellenére, hogy Magyarország az egy főre vetített vizsgálatok száma alapján az élmezőnybe tartozik Európában.

Bár a klinikai gyógyszervizsgálatok világát sokak szerint rejtély övezi, a Synexus magyarországi hálózatának friss kutatásából kiderül, hogy azok is, akik nem vettek még részt benne, egyre tájékozottabbak a témában - a tavalyi 70%-ról 75%-ra nőtt azok aránya, akik hallottak már a klinikai gyógyszervizsgálatokról.

A klinikai vizsgálat nem azonos a szűrővizsgálattal

Fontos, hogy a klinikai vizsgálat nem egyenlő a szűrővizsgálattal: ez utóbbi során az alany egy egészségügyi ellenőrzésen vesz részt az esetleges betegségek korai felismerése és megelőzése érdekében, míg a klinikai gyógyszervizsgálatok azt hivatottak ellenőrizni, hogy a páciens egészségügyi állapota alapján megfelel-e a gyógyszervizsgálat kritériumainak, szakszóval, beválasztható-e.

A mellékhatásoktól félnek a legjobban

Noha a gyógyszervizsgálatok a sikeres állatkísérletek utáni fázisban történnek nemzetközi szabványok és szigorú kritériumrendszer alapján, úgy tűnik, még mindig az esetleges mellékhatásoktól, kockázatoktól félnek leginkább azok, akik még soha nem vettek részt egy vizsgálaton.

A valóság ezzel szemben az, hogy azok közül, akik már részt vettek ilyen jellegű vizsgálatban, 81%-nál még soha nem lépett fel enyhe mellékhatás sem! Emellett a válaszadók 94%-a végig jó kezekben érezte magát, 93%-uk pedig legközelebb is részt venne klinikai vizsgálatokban.

A vizsgálatokkal kapcsolatos ismeretek megoszlanak: a többség jól tudja, hogy a gyógyszervizsgálatba való bekerüléshez szükséges előzetes kivizsgálás ingyenes, és az egész egy szigorúan szabályozott és felügyelt folyamatnak a részét képezi, de azt kevesen tudják, hogy a klinikai vizsgálattal együtt a páciensek díjmentes orvosi kezelést is kapnak meghatározott ideig. Emellett a megkérdezettek csak csekély aránya van tisztában azzal, hogy a részvételért pénzügyi támogatást is lehet kapni, leginkább utazási támogatás formájában.

Új reményt adhatnak a klinikai gyógyszervizsgálatok

A Synexus kíváncsi volt arra is, mi motiválná az embereket leginkább abban, hogy a jövőben részt vegyenek egy-egy klinikai vizsgálatban. Bár a válaszadók 60%-a nyitottnak tartja magát az újdonságokra, a válaszok alapján a megkérdezettek 97%-a csak abban az esetben döntene így, ha nagyobb esélyt látna állapota javulására, mint a jelenlegi kezelése során, holott a jelenlegi kezelésükkel a megkérdezettek többsége nem elégedett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett az esetlegesen fellépő mellékhatások azonnali kezelése és a kezelőorvos vizsgálatra való javallata is motiváló lehet. Ennek oka az is lehet, hogy viszonylag kevés szó esik arról, hogy több százezer szerencsés kiválasztott egészségügyi állapotában javulást hoztak, egyes betegségcsoportoknál a páciensek életét is meghosszabbították a legfrissebb, leginnovatívabb gyógyszereken alapuló kezelések. Míg ehhez képest évek, évtizedek is eltelhetnek egy-egy olyan terápiával, mely egy idő után már nem eredményez javulást, addig a klinikai gyógyszervizsgálatok új reményt hozhatnak.

A lakosság hozzáállásában és magatartásában pozitív változásként könyvelhető el, hogy már nem idegenkednek a rendszeres szűrővizsgálatoktól sem. A felmérés szerint az emberek nagyobb része - 56% - már rendszeresen jár szűrővizsgálatra, és döntő többségük - a tavalyi év adataihoz hasonlóan - még mindig a magántulajdonú intézményben bízik jobban - 73%.

Úgy tűnik tehát, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatoknál lényegesen magasabbnak érzékeljük az előnyöket a kockázatoknál. Az esetleges vizsgálatok előtt érdemes utánajárni interneten, illetve érdeklődni a háziorvosnál, szakorvosnál, hogy a meglévő betegségre elérhető-e már klinikai vizsgálat.

Ezt is szeretjük