Itt a lista, hogy milyen gyógyszerekből van hiány a patikákban: egyes készítményeket sokan keresnének most

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a gyógyszerhiány a közeljövőben enyhülne.

Gyógyszerhiány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban, hetekben többen is tapasztalhatták, hogy a patikában nem tudták beszerezni a keresett készítményeket. Nemcsak vényköteles, hanem vény nélkül kapható gyógyszerek is hiányoznak a kínálatból.

A gyógyszerhiány nem új keletű jelenség, és természetesen nem is csak Magyarországon okoz problémát - mindez viszont nem nyugtatja meg a betegeket. 

Gyógyszerhiány itthon

Egyre több beteg panaszkodik különböző fórumokon arról, hogy a gyógyszertárakat sorra járva sem jut hozzá a kívánt készítményekhez. A téli, meghűléssel terhelt hónapokban nagy igény lenne például a megfázás kellemetlen tüneteit, a lázat, torokfájást és izomfájdalmat enyhítő, közkedvelt, vény nélkül kapható forróitalporra, a Neo Citranra, az azonban hiánycikk lett. A keresletet jól mutatja, hogy amennyiben egy-egy gyógyszertár hozzájut egy szállítmányhoz, általában pillanatok alatt elkapkodják a betegek. 

A felső légúti betegségek panaszainak csillapítására szolgáló készítményekért különösen sokan mennek most a patikákba, hiszen nyakunkon a tridémia, vagyis egyszerre van jelen az influenzajárvány, az RSV-fertőzés és a Covid-19 is. A három kórkép tünetei nagyon hasonlóak, felnőttek körében a légúti óriássejtes vírusként ismert RSV, azaz respiratorikus szinciciális vírus is többnyire enyhe, náthához hasonló megbetegedést okoz. A hiányzó gyógyszerek között szerepelnek paracetamol- és ibuprofentartalmú szerek, amelyek kifejezetten ezeket a panaszokat enyhítik. Azonban nem csak vény nélkül kapható készítményekből van hiány, egyes receptköteles gyógyszerek, például antibiotikum-hatóanyagot tartalmazók sem elérhetők.

A kérdéses szerek az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) listáján kereshetők, az adatbázisban összes termékhiány hivatkozás alatt elérhető, letölthető listán jelenleg valamivel több mint 1500 tétel szerepel, de rá lehet keresni a keresőmezőben is a szükséges termékekre. 

Mire lehet számítani, mi a teendő? 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, dr. Hankó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalt gyógyszerhiány a terjeszkedő gazdasági válság, illetve az ellátási láncokban történő fennakadások miatt még hosszabb ideig is fennállhat. Hankó szerint további problémát jelent, hogy globális hiány esetén a nemzetközi gyártók nem feltétlenül a kisebb magyar piacot látják el, illetve a közfinanszírozott gyógyszerek ára már évek óta változatlan, és az inflációt sem követi - számol be róla a Qubit

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ugyanakkor pánikra és az ehhez kapcsolódó pánikvásárlásra nincs szükség, a vény nélkül kapható gyógyszerek döntő többségénél a gyógyszerész tud ajánlani elérhető, hasonló hatású készítményt. A receptköteles szerek esetében pedig gyakran van lehetőség azzal egyenértékű, hivatalosan helyettesíthető készítményre cserélni - írja az MGYK elnöke. Gond leginkább akkor lehet, ha az orvos akkor is felírja az adott gyógyszert, ha sem az, sem a hivatalos helyettesítője sem érhető el. 

Az OGYÉI fentebb linkelt hiánycikklistáján nemcsak a hiány okát tünteti fel, hanem javaslatot is tesz a készítmény pótlására. Az információ a szakemberek és a betegek számára egyaránt hasznos lehet. 

Vény nélkül kaphatók, de megemelhetik a vérnyomást

Megfázás és allergia esetén sokan a legkülönfélébb vény nélkül kapható készítményeket próbálják ki, hogy enyhüljenek a panaszaik. Azonban ezekkel sem érdemes túlzásba esni, azoknak pedig különösen vigyázniuk kell, akik krónikus betegségekkel élnek, illetve rendszeresen gyógyszert szednek. 

Sokan használják ezeket a vény nélkül kapható készítményeket, de jobb velük vigyázni: megemelhetik a vérnyomást

Magas vérnyomás esetén érdemes körültekintően választani a vény nélkül kapható készítmények közül.

Elolvasom

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük