Itt a lista, hogy milyen gyógyszerekből van hiány a patikákban: egyes készítményeket sokan keresnének most

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a gyógyszerhiány a közeljövőben enyhülne.

gyógyszerhiány
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban, hetekben többen is tapasztalhatták, hogy a patikában nem tudták beszerezni a keresett készítményeket. Nemcsak vényköteles, hanem vény nélkül kapható gyógyszerek is hiányoznak a kínálatból.

A gyógyszerhiány nem új keletű jelenség, és természetesen nem is csak Magyarországon okoz problémát - mindez viszont nem nyugtatja meg a betegeket. 

Gyógyszerhiány itthon

Egyre több beteg panaszkodik különböző fórumokon arról, hogy a gyógyszertárakat sorra járva sem jut hozzá a kívánt készítményekhez. A téli, meghűléssel terhelt hónapokban nagy igény lenne például a megfázás kellemetlen tüneteit, a lázat, torokfájást és izomfájdalmat enyhítő, közkedvelt, vény nélkül kapható forróitalporra, a Neo Citranra, az azonban hiánycikk lett. A keresletet jól mutatja, hogy amennyiben egy-egy gyógyszertár hozzájut egy szállítmányhoz, általában pillanatok alatt elkapkodják a betegek. 

A felső légúti betegségek panaszainak csillapítására szolgáló készítményekért különösen sokan mennek most a patikákba, hiszen nyakunkon a tridémia, vagyis egyszerre van jelen az influenzajárvány, az RSV-fertőzés és a Covid-19 is. A három kórkép tünetei nagyon hasonlóak, felnőttek körében a légúti óriássejtes vírusként ismert RSV, azaz respiratorikus szinciciális vírus is többnyire enyhe, náthához hasonló megbetegedést okoz. A hiányzó gyógyszerek között szerepelnek paracetamol- és ibuprofentartalmú szerek, amelyek kifejezetten ezeket a panaszokat enyhítik. Azonban nem csak vény nélkül kapható készítményekből van hiány, egyes receptköteles gyógyszerek, például antibiotikum-hatóanyagot tartalmazók sem elérhetők.

A kérdéses szerek az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) listáján kereshetők, az adatbázisban összes termékhiány hivatkozás alatt elérhető, letölthető listán jelenleg valamivel több mint 1500 tétel szerepel, de rá lehet keresni a keresőmezőben is a szükséges termékekre. 

Mire lehet számítani, mi a teendő? 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, dr. Hankó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalt gyógyszerhiány a terjeszkedő gazdasági válság, illetve az ellátási láncokban történő fennakadások miatt még hosszabb ideig is fennállhat. Hankó szerint további problémát jelent, hogy globális hiány esetén a nemzetközi gyártók nem feltétlenül a kisebb magyar piacot látják el, illetve a közfinanszírozott gyógyszerek ára már évek óta változatlan, és az inflációt sem követi - számol be róla a Qubit

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor pánikra és az ehhez kapcsolódó pánikvásárlásra nincs szükség, a vény nélkül kapható gyógyszerek döntő többségénél a gyógyszerész tud ajánlani elérhető, hasonló hatású készítményt. A receptköteles szerek esetében pedig gyakran van lehetőség azzal egyenértékű, hivatalosan helyettesíthető készítményre cserélni - írja az MGYK elnöke. Gond leginkább akkor lehet, ha az orvos akkor is felírja az adott gyógyszert, ha sem az, sem a hivatalos helyettesítője sem érhető el. 

Az OGYÉI fentebb linkelt hiánycikklistáján nemcsak a hiány okát tünteti fel, hanem javaslatot is tesz a készítmény pótlására. Az információ a szakemberek és a betegek számára egyaránt hasznos lehet. 

Vény nélkül kaphatók, de megemelhetik a vérnyomást

Megfázás és allergia esetén sokan a legkülönfélébb vény nélkül kapható készítményeket próbálják ki, hogy enyhüljenek a panaszaik. Azonban ezekkel sem érdemes túlzásba esni, azoknak pedig különösen vigyázniuk kell, akik krónikus betegségekkel élnek, illetve rendszeresen gyógyszert szednek. 

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük