3 titok, amiért rákot okoznak az édesítőszerek

Ma már nehéz elkerülni az aszpartámot, hiszen közel hatezerféle cukormentes élelmiszer tartalmazza. Légy elővigyázatos!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jóléti társadalmak egyik alapproblémája az elhízás. A túlsúlyosak egyre nagyobb részét zavarja súlyfeleslege, szeretne karcsúbbá válni, de ha lehet, úgy, hogy az étkezés, illetve az ízek élvezetéről ne kelljen lemondania.

Ezt az ellentmondást ismerték fel az élelmiszeripar kutatói, és amint a kémia fejlődése lehetővé tette, piacra dobták új, mesterséges "karcsúsító" édesítőszereiket, például az aszpartámot.

Az aszpartám összetevői: 40% asparticsav, 50% phenylalanine, 10% methanol.

Azzal persze már kevésbé foglalkoztak, hogy az élő szervezetben a kémiai anyagok milyen károkat okoznak, de ha foglalkoztak is, a feltárt problémákat üzleti okok miatt nem verték nagydobra.

Az emberiség cukorfogyasztása mellett még mindig eltörpül az édesítőszer-fogyasztás, amellyel lényegében csak cukorbetegek, testépítők, fogyókúrázók élnek, illetve - akaratlanul - figyelmetlen vásárlók is, akik nem veszik észre, hogy a kosárba tett szénsavas üdítők, tasakos levesek, gyógyszerek, vitaminok aszpartámmal édesített termékek.

Az 1. titok

Az aszpartám, illetve a belőle készített édesítőszerek úgy válhattak piacvezető termékké, hogy a fogyasztók fokozatosan elfordultak az addig vásárolt szacharintól, melynek állítólagos rákkeltő voltáról az aszpartám térhódításának kezdetén elég sok sajtótermék tudósított. Persze a szacharin trónvesztését a kereskedők is segítették, üzleteik polcát a már agyonreklámozott aszpartámos termékekkel telítették, és a régi kedvencnek alig hagytak teret. Nevetséges helyzet, hiszen az aszpartám a szacharinhoz hasonlóan szintetikus édesítőszer, és ha a szacharin rákkeltő, ez elsősorban azért lehetséges, mert az élő szervezet nehezen fogadja be a mesterséges anyagokat.

A 2. titok

Az aszpartámüzlet nagyságát jól mutatja, hogy engedélyeztetését követően olyan multinacionális cégóriások kezdték felhasználni, mint a nagy kólagyárak. Ez az édesítőszer remek megoldás az amúgy drasztikusan hizlaló üdítőitalok gyártói számára, hiszen a vegyület jóval édesebb a cukornál, és nehéz a kettő ízét egymástól megkülönböztetni. Mégsem okoz súlygyarapodást, olcsó az előállítása, valamint a fogak sem lyukadnak ki tőle. Nem véletlen, hogy rövid idő alatt az új, karcsú - light - divatvilág alaptermékévé válhatott.

A 3. titok

Úgy tűnhet, aszpartám-ügyben nehéz állást foglalni, hiszen a gyártók és a termékforgalmazók állítják, hogy veszélytelen anyag. Ezt igazolja, hogy például az EU-ban 1994 óta szabadon forgalmazható.

De számukra is van egy csapda, mégpedig a gyógyszerek, rágógumik, cukorkák, készételek és az üdítők vonatkozásában. A termékeken ugyanis nem tüntetik fel, hogy azok édesítőszerrel készülnek, legfeljebb az E951-es szám utalhat az összetevők felsorolásánál arra, hogy a termék aszpartámot tartalmaz. Mivel ez a szer szabadon forgalmazható, és az íze összekeverhető a cukoréval, ha valaki igazából el szeretné kerülni, csak úgy mentesülhet tőle, ha a kenyerét is maga süti, nem vásárol gyári süteményeket, készételeket, üdítőket, rágógumit, és gyógyszereket sem fogyaszt.

De hát miért az óvatosság, ha az aszpartám nem veszélyes vegyület?

Sajnos 2001-ben a bolognai Ramazzini-Intézet patkányai belehaltak az aszpartám fogyasztásába; az olasz kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy rákkeltő vegyület. Eredményeik figyelmeztetésként felkerültek a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapjára is, talán azért, mert a globalizált világ vezérei az új, negatív eredmények ellenére sem tiltják be az aszpartám és termékei forgalmazását.

Persze az árulkodó jel, hogy hivatalosan az Európai Élelmiszer-Biztonsági Hatóság már úgy fogalmaz, hogy 40 mg/testsúlykilogramm megengedhető maximális napi bevitel nem okozhat problémát.

Tudtad?
A szacharint nem kell befogadnia a szervezetnek, hiszen emésztetlen formában kiürül, ám az aszpartám lebomlik, és emiatt ellenőrizhetetlen változásokat indíthat el a testben. Tehát, bár lehet, hogy a szacharin - összetételénél fogva - serkenthetné a szervezetben a rosszindulatú daganatok kialakulását, ám az aszpartám természeténél fogva meg is teheti ezt. Emiatt a vele kapcsolatban megfogalmazott kritikák ugyan származhatnak egy ma még ismeretlen édesítőszer menedzsmentjétől, ám inkább arról lehet szó, hogy az aszpartám valóban káros az egészségünkre.
HELYESBÍTÉS

Tények:

Az Európai Onkológiai és Környezeti Tanulmányok Alapítvány kísérletsorozat első eredményeit publikálták egy tudományos folyóiratban, valamint tudományosan nem minden esetben megalapozott vélemények is megjelentek a sajtóban.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) 2006. május 5-i véleménye megállapítja, hogy semmilyen vizsgálati eredmény és tény nem támasztja alá a korábbi aggodalmat a mesterséges édesítőszer fogyasztásával kapcsolatban, és nem látja semmi indokát és okát annak, hogy a napi bevihető mennyiség értékét (40 mg/testtömeg kg; ez kb. 133 tabletta egy 60 kg testtömegű embernél) megváltoztassa. Ezen kívül az Afssa (Francia Élelmiszer-biztonsági Intézet) állásfoglalása szerint a tanulmány számos hiányosságot mutat, ezért felülvizsgálatra szorul.
Természetesen, ha bármi újabb megalapozott vizsgálati eredményt publikálnak vagy újabb hivatalos állásfoglalás készül az aszpartámról, a lakosságot a tényeknek megfelelően haladéktalanul ismét tájékozatjuk.

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Nyaraljunk kellemesen!
  • Biztonságos szex
  • Támasz a vénáknak
  • Forog a világ, sípol a fülem
Olvass bele a júniusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. június »

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük