Túl sok mesét néz a gyerek? A szakértők szerint akár elhízáshoz is vezethet

A mozgásszegény életmód a leginkább felelős a gyerekkori elhízásért. A szakértők elárulják, hány éves kortól fogyózzon a kicsi.

duci-kislany-kutya
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon minden ötödik kisgyerek elhízott, különösen a hat-nyolc éves korosztályt érinti a probléma. Az viszont kérdéses, hogy milyen korban kell vagy lehet fogyókúrára fogni a túlsúlyos, esetleg elhízott kicsiket.

Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa elmondja, milyen jelekre kell figyelni, és mikor kell szakember véleményét is kikérni. 

Túlsúly vagy babaháj? 

- Amíg egy baba anyatejet vagy annak pótlására tápszereket kap, nem beszélhetünk elhízásról, ha mégis súlytöbblet jelentkezik, annak valamilyen genetikai betegség áll a hátterében - hangsúlyozza Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa. Az elhízás akkor alakulhat ki, amikor az anyatej és a tápszerek helyett a gyermek áttér a felnőttek által fogyasztott ételekre. Ez jellemzően az egy- és kétéves kor közötti időszakra tehető.

Születéstől kezdve a BMI-értéket jelző táblázatok alapján követhető, hogy az adott kor és nem szerint milyen referenciaértéknek kell a gyermek hossz- és súlynövekedésének megfelelnie. Az ettől való eltérés százalékban fejezhető ki, ami alapján megállapítható, hogy akár súlyban, akár magasságban milyen mértékű az eltérés az átlaghoz képest. Érdemes rendszeresen kiszámolni a BMI-értéket - lásd táblázatok -, ha ugyanis ez az érték 75% fölé emelkedik, a gyermek már a veszélyeztetett kategóriába tartozik. 90% fölötti érték esetében túlsúlyról beszélünk, 97% fölött pedig már az elhízott kategóriába sorolják be a gyerekeket.

Nemcsak a sok cukor a felelős

A mozgásszegény életmód legalább olyan káros, mint a túlzott cukorfogyasztás, de az elhízásért ugyanúgy felelőssé tehető a sok mesenézés, a számítógépes játékok és a helytelen táplálkozás is. A helytelen táplálkozás sok esetben az időhiány miatt alakul ki. Különösen akkor, ha nincs idő az otthoni főzésre, az elfogyasztott ételek alapanyagának válogatására, így előtérbe kerülnek a gyorséttermek vagy a készételek. Tovább fokozza a bajt, ha ezek mellett megjelennek az étrendben a cukros italok, az édességek és a különféle nassolnivalók is. 

duci-kisfiu-videojatek

A cukrokkal nemcsak az a baj, hogy többet fogyaszt belőlük a gyerek, mint amit naponta lemozog. Mivel gyorsan felszívódnak, a szervezet is gyorsan reagál rájuk. Az inzulinreakciót követően gyorsan leesik a vércukorszint, és hiába csak a normális szintre tér vissza, ez az esés az agyban éhségérzetet vált ki, így ismét evésre sarkall. 

Mit tehet a szülő?

A szülők azzal követik el a legnagyobb hibát, ha nem mutatnak jó példát. Ha ők maguk is egészségesen étkeznek, beemelik a mindennapokba a közös főzés és étkezés élményét, könnyebben megelőzhetik a bajt. Fontos, hogy a szülő, a család feltárja azokat az okokat, szokásokat, melyek a túlsúlyhoz, elhízáshoz vezettek.

Első lépésként el kell vonni a gyermek figyelmét a túlzott evésről, végig kell gondolni, hogy milyen ételek, italok nem szolgálják a gyermek egészséges fejlődését. Ami nincs otthon, azt nem tudja a gyerek kivenni a hűtőből, vagy levenni a polcról, erre már bevásárláskor is lehet gondolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Somogyi Krisztina szerint fontos időt szánni a változás előkészítésére. Nem szabad kényszeríteni, türelmesnek kell lenni. Egyszerre csak egy dolgot érdemes megváltoztatni, bevezetni. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a gyermekek esetében maga a fogyókúra nem úgy történik, mint felnőttkorban, hiszen fejlődésben lévő szervezetről van szó. A fő cél, hogy, miközben folyamatosan nő a gyerek, megálljon az egészségtelen súlygyarapodás. Ennek érdekében a szakemberek az alábbi tippeket és trükköket javasolják.

  • Tűzz ki személyre szabott célokat! Ez lehet egy kisebb méretű ruha vagy egy hosszabb túra is.
  • Használj applikációkat! A gyerekek könnyen tanulnak, ráadásul az applikációk világában szívesen és ügyesen kiigazodnak. Könnyedén használnak akár kalóriaszámoló programokat is.
  • A személyre szabott mintaétrend kialakításához fordulj dietetikushoz! A személyes konzultáció során elmondhatod, melyek a gyermek kedvenc ételei és szokásai, ezeket a szakember beépítheti az új étrendbe. 
  • Találj ki gyermekednek hobbit, olyan játékot, amit szívesen játszik, amiben örömét leli, ezek elvonhatják a figyelmét a felesleges nassolásról. 
  • A tévé elé csak akkor üljetek le, ha már befejeztétek az étkezést. Ilyenkor az agy nem emlékszik, mennyit evett a tulajdonosa, így nem fogja tudni időben jelezni azt sem, hogy már régen jóllakott.

Diétás uzsonnák

Próbáld ki ezeket a fehérjében gazdag uzsonnákat, hogy a gyerek számára se érződjön olyan hosszúnak az ebéd és a vacsora között eltelő idő. Egytől egyig fokozzák a teltségérzetet, és nem dobják meg a vércukrot, így a fehérjepor kivételével ideális nassolnivalót jelenthetnek akár az iskolában is.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Duna Medical Center.

Ezt is szeretjük