A gyenge vérkeringés tünetei: ha észleled őket, mielőbb vizsgáltasd ki magad!
Milyen jelek utalhatnak gyenge vérkeringésre?

vernyomasmero-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

A keringési rendszer egészsége határozza meg, a vér milyen hatékonyan tud oxigént és tápanyagot juttatni a test sejtjeihez.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a vérkeringést, és milyen jelek érzékelésekor érdemes kivizsgáltatni magad.

Tényezők, melyek befolyásolják a vérkeringést

Vérnyomás 

A vérnyomás az a nyomás, melyet a vér fejt ki az erek falaira a keringés során. A vérnyomást a szisztolés - első - és diasztolés - második - értékkel szokás jellemezni. Az első szám, a szisztolés vérnyomás azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, a második szám, a diasztolés vérnyomás a szívverések közötti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Az American Heart Association szerint felnőtteknél a normális vérnyomás szisztolés értéke nem több, mint 120 Hgmm, a diasztolésé pedig nem több, mint 80 Hgmm. Az ennél alacsonyabb vérnyomású emberek érezhetik gyengének a keringésüket, illetve tapasztalhatnak ebből fakadó tüneteket, például gyengeséget, hideg végtagokat, hirtelen felállásnál jelentkező szédülést. Ugyanakkor az alacsony vérnyomás nem feltétlenül a keringési rendszer betegségére utal. A magas vérnyomásnak az esetek többségében nincs érzékelhető tünete. Hogyan ellenőrizhető? Rendszeres, otthon mért, naplóban vezetett vérnyomásméréssel, valamint orvos által végzett vérnyomásméréssel, probléma esetén 24 órás vérnyomásméréssel.

A vér egészsége 

A vér oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez, és elszállítja azokból a fölösleges salakanyagokat. Ezt a funkcióját egészségesen képes a leghatékonyabban betölteni. Az egészséges vérben normális a csontvelő által előállított vörös- és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék száma is. Hogyan ellenőrizhető? Az orvos által elrendelt laborvizsgálatokkal. 

A szív egészsége 

A szív tulajdonképpen egy izomköteg, mely pumpálásával keringeti a vért a testben. Minél egészségesebb valaki, és minél erősebb a szívizomzata, annál jobb keringést képes produkálni. Hogyan ellenőrizhető? Szívultrahanggal, EKG-val és terheléses EKG-val.

Az erek egészsége 

Az egészséges vénák és artériák lehetővé teszik a vérnek a könnyebb áramlást. Magas vérzsír- vagy koleszterinszintnél az erek merevebbé válhatnak, megnő bennük a plakkok kialakulásának kockázata. Hogyan ellenőrizhető? Nyakiér-ultrahanggal, a boka-kar index megállapításával és arteriográfiával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyéb kondíciók 

Gyenge keringést okozhatnak olyan állapotok is, melyek a szervezet teljes működésére kihatással vannak, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívproblémák és más, ereket érintő állapotok. Ezek szakorvosi vizsgálatokkal ellenőrizhetőek. 

A gyenge vérkeringés tünetei

- Ha egyes testrészekbe csak korlátozottan áramlik a vér, az bizonyos tüneteket okozhat. Fontos, hogy felfigyelj arra, ha a karban vagy a lábban lüktetést, szúrást, bizsergést, görcsöt, fájdalmat érzel, ha hidegnek vagy melegnek érzed az adott testrészt, vagy, ha duzzanat jelenik meg rajta. Ilyenkor érdemes bejelentkezni egy alapos kivizsgálásra - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

Amennyiben a fizikális és eszközös vizsgálatok alapján felállítható a diagnózis, megkezdődhet a kezelés. Azzal viszont érdemes számolnod, hogy az esetleges gyógyszeres vagy egyéb orvosi segítség mellett szinte minden esetben szükséges az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás bevezetése, a dohányzásról való leszokás. Sokszor már az életmódbeli változtatások is javítanak a keringés állapotán.

Szíverősítő ételek

Fogyaszd a következő szíverősítő ételeket rendszeresen, melyek élettani hatásukat tápanyag- és antioxidáns-tartalmuk révén fejtik ki.

Ezt is szeretjük