Gördülő talpú cipők: mégsem jó a hátfájás elleni lábbeli?

Dr. Zsiska Beáta reumatológust kérdeztük, mennyire egészségesek a gördülő talpú cipők.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hát-, illetve derékfájósok körében a gördülő talpú cipők.

Dr. Zsiska Beáta reumatológust kérdeztük arról, hogy valóban hatékonyak-e ezek a lábbelik, illetve mire kell ügyelni a viselésükkor.

- Mennyire hatékonyak a gördülő talpú cipők?

- Kevesen tudják, hogy a gördülő talpú cipők a várt helyes tartás helyett - helytelen használat esetén - sokkal több kárt is okozhatnak viselőjüknek. Az első időkben, amikor hazánkban piacra kerültek ezek a cipők, még csak egy drága márka volt kapható. Ezekhez a cipőkhöz kiképezték az eladókat, tanítsák meg a vásárlókat helyesen használni a cipőt, hogy valóban a megfelelő jótékony hatást érjék el vele. A vevőt pedig egy hónap után visszahívták egy ellenőrzésre, hogy biztosan megfelelően használja-e. Ezzel az alapos módszerrel biztosították a márka jó hírnevét. Honnan tudom? Onnan, hogy korábban egy ilyen instruktori tanfolyamot én is elvégeztem, hogy ezen a téren is valóban szakszerű információkkal segítsem a pácienseimet - avat be dr. Zsiska Beáta.

- Milyen problémát okozhatnak ezek a cipők?

- Sajnos a gördülő talp sem zárja ki annak lehetőséget, hogy viselője az ízületeit terhelve rossz helyre tolja el teste súlypontját, azt pedig a kelleténél hátrébb helyezve megnyújtja és túlterheli a térdízületet. Ha ugyanis túl hosszú lépéseket teszel benne, akkor a térdízület hátul túlfeszül, és a medence is kibillen semleges helyzetéből. Mindez a derekat terheli és erőlteti minden egyes lépésnél.

- Mire kell ügyelni viselésük közben?

- A puhább talpú cipők esetében figyelni kell járás közben, hogy a bokákat ne engedd befelé billenni, hanem a cipő külső ívére terheld a súly egy részét - különben a bokát is megerőlteted. Fontos, hogy járásnál használd ki a teljes gördülő felületet, és ne csak a cipő tetején tipegj. Ne lépj a cipőben túl hosszúakat, hanem tarts egy optimális 50-60 centiméteres lépéstávolságot, amivel a térdeid mindig egy enyhe hajlított helyzetben lesznek járás alatt. Így nem nyújtod túl a térdet vagy erőlteted meg a derekat. Munkám során sok emberrel találkoztam, aki lassan és észrevétlenül - még helytelen használat mellett is - függővé vált a gördülő talpú cipőktől.

- Hogyan lehetséges ez?

- Úgy, hogy a cipő gördülő felületének leggömbölyűbb részén állnak, és így is tipegnek, nem kihasználva járáskor a cipő teljes gördülő felületét. Így azonban csak bizonyos izmaikat használják, míg másokat jelentős mértékben kikapcsolnak. Ha leveszik a cipőt, a hagyományos lábbeliben több izmukat kellene dolgoztatni, ami nagyon fárasztó és eleinte fájdalmas, ezért rögtön váltanak is vissza a másik cipőre. Ha bárki úgy érzi, hogy esetleg nem megfelelően használja a gördülő talpú cipőjét, és ezen szeretne változtatni, akkor érdemes megfelelő szakemberhez fordulni. Szakember segítségével még a rossz járásminta is korrigálható - így elérhető, hogy valóban a cipő pozitív hatásai érvényesüljenek: a súlypont megfelelő korrekciója, ezzel egyenletes gerinc-, izom- és ízületi terhelés, a megfelelő izomaktivitás bekapcsolása mellett.

Ezt is szeretjük