Örökölt hízáshajlam ellen: 11 tápanyag, ami visszafogja a túlsúly génjeit

Rendszeres fogyasztásuk tartós karcsúságot biztosít.

Genetikai hízás ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hízáshajlam összetett genetikai háttérrel rendelkezik. Szinte mindenki örököl különböző mennyiségben olyan géneket, amelyek növelik a valószínűségét annak, hogy túlsúlyossá válik. 

A genetikai hízáshajlamot azonban tudatos táplálkozással és néhány fontos tápanyag rendszeres bevitelével tökéletesen vissza lehet fogni. Megfelelő étkezés mellett akár az is leélheti karcsún az életét, aki kifejezetten hízásra hajlamos.

Genetikai hízás ellen

Ismerj meg 11 fontos tápanyagot, melyek képesek kordában tartani a hízás génjeit! Eláruljuk, melyiket milyen ételekben találod, mely listában - nem meglepő módon - csupa olyan táplálék szerepel, amelynek fogyasztását a fogyni vágyók számára is gyakran ajánlják. Ezek ugyanis nemcsak a karcsúság megőrzésében, de a fogyásban is segítségedre lehetnek.

Az árpában, a barna rizsben és a zöld zöldségekben előforduló betain rendszeres bevitele csökkenti a szervek közti zsírraktározást, és ezzel a zsírmáj és az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét.
A kolin segít a testnek a zsírokból energiát nyerni, mivel támogatja a máj zsírfeldolgozó munkáját. Ezáltal a szteatózis esélye is csökken. Kolint tartalmaz minden húsféle, a tojás és a belsőségek.
A folsav fogyasztása csökkenti a zsírraktározást és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét. Megtalálható minden zöld leveles zöldségben, a hüvelyesekben és az élénk színű gyümölcsökben.
Fotó: Foxys_forest_manufacture / Getty Images Hungary
A B12-vitamin segít zsírt égetni, és hozzájárul, hogy energikus maradj. Fő forrását az ember számára a húsok jelentik. Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, érdemes kiegészítőként bevinni.
A kurkumin intenzíven csökkenti a hízással szorosan összefüggő gyulladást a testben. Legjobb forrása a kurkuma, de sok élénkpiros és fekete, csípős fűszerben előfordul.
A zsírraktározást csökkenti és a máj munkáját segíti az epigallokatekin-3-gallát, melyet napi egy-két csésze zöld teával vihetsz be, sőt, sok gyógynövényben is van belőle.
A methionine csökkenti az esélyét annak, hogy a vércukorszint-ingadozásra hajlamosaknál inzulinrezisztencia és elhízás alakuljon ki. Legjobb forrása a tiszta vízben élő halak húsa és a tojás.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary
A genistein - különösen D-vitaminnal kombinálva - segít úgy fogyni, hogy közben ne veszíts sok izmot, sőt, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. Megtalálható minden hüvelyesben.
A resveratol antioxidáns, mely védi a májat, növeli a kitartást, illetve energikusabbá tesz, hogy jobban bírd az edzéseket. A piros bogyókban, kék szőlőben, áfonyában különösen sok van belőle.
Fotó: peterpankostas / Getty Images Hungary
A szulforafán extraerős, kéntartalmú antioxidáns, mely a rákmegelőzésben és a zsírleadásban is segít. Brokkoli, karfiol, kel, hagyma és káposzta fogyasztásával viheted be.
A butirát zsírsav, melyet a vastagbél baktériumai választanak ki, amikor magas rosttartalmú ételekkel kerülnek kapcsolatba. A szervezetben lappangó gyulladás csökkentésével segíti a fogyást.
Fotó: Fudio / Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük