Gombóc a torokban: miért fontos kivizsgálni, ha gyakran érzed?

Gégetükrözéshez kérhető fájdalomcsillapítás, de, ha betartod az orvos utasításait, nem szükséges.

ful-orr-gegesz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan félnek tőle, de bizonyos tünetek kapcsán az elvégzése elkerülhetetlen. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa szerint az orvosi utasítást betartva, megfelelő érzéstelenítést követően nincs mitől tartani.

Ha panaszaid vannak, kizárólag a korábbi rossz tapasztalataid vagy félelmeid miatt ne halogasd az orvos felkeresését!

Elváltozások a torokban 

A garat, a gége és a hangszalagok környékén több egészségügyi probléma adódhat. Ennek a légúti betegségek mellett oka lehet, ha valaki sokat használja a hangját - mert például tanár, előadó, vagy ügyfélszolgálaton dolgozik -, dohányzik, refluxbetegségben szenved, vagy egyszerűen csak a helytelen hangképzés miatt rendszeresen túlerőlteti a hangszalagjait.

Ezekre az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet: 

  • tartós rekedtség,
  • gombócérzés a torokban,
  • hamar elfáradó hang, torokfájás,
  • beszédképtelenség - elmegy a hang -, átmeneti némasággal járó betegségek.

Miért nem elég a szokásos vizsgálat?

A torok és garatmandulák területén lévő elváltozások jól láthatóak megfelelő megvilágítás mellett, nyitott szájjal a tükör felé fordulva, vagy vizsgálat során az orvos áttekinti ezt a területet. A hangszalagok és a gége területe azonban ekkor már nem látható, ezért van szükség gégetükrözésre.

Hogyan zajlik a gégetükrözés?

A gégetükrözés vagy laringoszkópia a hangszalagok és a gége vizsgálata. A mindössze pár centiméter hosszú hangszalagok a gége közepén helyezkednek el. A vizsgáló orvos a kisméretű gégetükröt felmelegítve - azért, hogy a kilélegzéskor ne csapódjon le pára - kaphat képet a hangszalagok állapotáról. A gégetükrözés egy másik formája az úgynevezett direkt laringoszkópia. Ennek során a fül-orr-gégész hajlékony, üvegszálas endoszkóppal vizsgálja a gégét.

- Az eszközt a beteg egyik orrfelén keresztül vezetjük le előzetes érzéstelenítés után. Előny, hogy az erősen ingerlékeny garatú betegeknél sem lép fel öklendezési kényszer, és az olyan betegek gégéje is áttekinthető vele, akiknél az anatómiai szituáció nem teszi lehetővé az indirekt gégetükrözést.

Fájdalmatlan vizsgálat 

A gégetükrözés napjainkban a fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok közé tartozik, azonban sokan mégis tartanak tőle. Igaz, hogy nem kellemes, de nem is fájdalmas vizsgálatról van szó.

- A gégetükrözés nem jár semmiféle fájdalommal, és, amennyiben a páciens követi az útmutatást, akkor még hányingertől sem kell tartania. A garat területén érzéstelenítő spray használatára is van lehetőség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Komoly betegségekre is fényt deríthet

A tartós rekedtség, gombócérzés, a hang elfáradása és a gyakori torokfájás mind olyan tünet, amit nem szabad félvállról venni. Bizonyos fül-orr-gégészeti elváltozások és a helytelen beszédtechnika mellett a túlzott gyomorsav-termelődés, de akár daganatos elváltozás is állhat a háttérben.

Gyakori gyomorégés ellen

A következő képeken olyan házi szereket mutatunk, melyek segítségével gyorsan orvosolható a túlzott gyomorsav-termelődés okozta gyomorégés.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük