Hány fokon kell mosni a fürdőruhát? Így lesz teljesen tiszta és baktériummentes
Nagyon nem mindegy, hogyan és mikor csinálod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a fürdőruhának nagyon jól kell bírnia a vizet, a nem megfelelő mosás könnyen tönkreteheti, nem ez azonban az egyetlen olyan szempont, mely miatt érdemes megfontolni, mikor és hogyan tisztítod.

A nedves közeg ugyanis könnyen a baktériumok, illetve gombák telephelyévé válhat, és az intim területekkel érintkezve komoly fertőzésforrás is lehet. Ha szeretnéd magadat biztonságban tudni, viszont azt sem akarod, hogy az erős mosás miatt tönkremenjen a fürdőruha, érdemes az arany középút szabályát követned.

Ne csak otthon mosd ki!

Sokan úgy vélik, a fürdőruhát a nyaralás során, vagy ha másnap újra felveszik, felesleges kimosni, hiszen ismét vizes lesz. A fertőzésveszély miatt azonban ezt mindenképpen érdemes megtenni, sőt, fürdőzés után egyáltalán nem szabad a ruhadarabot nedvesen hagyni, illetve a testfelületen hagyni megszáradni.

Ha kijössz a vízből, és nem szeretnél különféle fertőzéseket kapni - melyek kialakulását a nedves, párás közeg mellett a műszálas anyagok is elősegítik -, rögtön cseréld le a fürdőruhádat egy szárazra vagy éppen fehérneműre.

A fürdőruhát érdemes rögtön kimosni, pontosabban hideg víz alá tartani, ha pedig lehetőség van rá, beáztatni is célszerű, ha teheted, akár fél órára is, ezáltal nagyobb az esélye, hogy eltávolítsd az olyan, a fürdőruha anyagára és a bőrre nézve is káros anyagokat, mint a klór vagy a homok.

Szintén az elővigyázatossághoz tartozik, hogy fürdőzés után szárazra törlöd magad, különös tekintettel a hajlatokra, emellett bárhová ülsz is le, mindig tegyél magad alá egy tiszta törölközőt, amivel nemcsak egészségedet véded, de a fürdőruha anyagát is kíméled. Nagyobb valószínűséggel kerülheted el továbbá az intim fertőzéseket, ha a fürdőruha lecserélése után a mellékhelyiséget is felkeresed, a vizelettel ugyanis jelentős mennyiségű baktérium mosódik ki a szervezetből, mielőtt még elszaporodna, és húgyúti fertőzést okozna.

Kézzel vagy gépben?

Ha a fürdőruhát közvetlenül a fürdés után átöblítetted hideg vízzel, utána szárítsd is meg rögtön, tedd ki a szabad levegőre, azonban ügyelj arra, hogy túl erős napsütés ne érje, ugyanis az károsíthatja és ki is fakíthatja az anyagot.

A fürdőruhának anyagából adódóan nem tesz jót a gépi mosás, ezért érdemes kézzel mosni, méghozzá langyos vízben, lehetőleg öblítő használata nélkül, utóbbi ugyanis szintén károsíthatja az anyagot. Az anyagot továbbá sohase dörzsöld, inkább csak nyomogasd. A magas hőfokon való mosás előnyeit a fürdőruha esetében némiképp az áztatás helyettesítheti, érdemes enyhén mosószeres vízben fél órát áztatni, mielőtt megkezded a kézi mosást.

Ha követted az utasításokat, vagyis kiöblítetted a fürdőruhát fürdőzés után, majd beáztattad, és kézzel kimostad, tiszta és baktériummentes lesz a ruhadarab, ha azonban úgy érzed, túlságosan is szennyezett, mosógépben is kimoshatod alacsonyabb hőfokon, ügyelj azonban arra, hogy fehérnemű mosásához alkalmas zsákocskába tedd.

Ezt is szeretjük