Hogy távolítható el a fülzsír biztonságosan? A strandon is komoly problémát okozhat

A felgyűlt fülzsír biztonságosan is eltávolítható.

fultisztito-palcika-fulzsir
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fülzsír jelenléte egy szintig teljesen természetes, sőt fontos szerepe, hogy a hallójáratot és a fül belsőbb részeit megóvja a fertőzésektől. A testrész faggyúmirigyeiből folyamatosan termelődik, majd keveredik az elhalt hámsejtekkel. A túlzottan felgyűlő zsír eltávolítására többféle módszer létezik.

Az állkapocs mozgásával a fülzsír nagy része a füljáratból kifelé távozik, így általában gondot nem okoz jelenlétével, nyáron azonban a fokozott termelődés miatt nagyobb az esélye a felhalmozódásának, a fülzsírdugók kialakulásának.

Fülzsír a strandon

A strandon is kellemetlen problémát okozhat a felgyűlt fülzsír, amely a fülbe jutó víz hatására kissé megduzzadhat, ezzel fizikailag akadályozza a víz távozását. Az állapot nemcsak fájdalmat okoz, de a fertőzéseknek is kedvez, ezért ilyen esetben orvosi segítség szükséges.

A fülzsírdugó legfontosabb tünetei közé tartozik a halláscsökkenés és a fülfájás, fülcsengés. Hajlamosító tényezőnek számít a gyakori füldugóhasználat, a keskeny hallójárat, és idős korban is fokozottan előfordul a probléma.

A fülzsír eltávolítása

A hallójáratból sokan máig fültisztító pálcikával távolítják el a fülzsírt, ám a módszer a fül-orr-gégészek szerint nem vezet célra, és veszélyes is lehet. Amellett, hogy a pálcika sokszor csak a járat belsőbb részeibe tolja a zsírt, akár az érzékeny szövet is felsérthető vele, ami szabad utat nyit a kórokozóknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fülgyertyázás az előbbihez hasonlóan nem ajánlott módszer, amely gyakran csak tovább ront a helyzeten. 

A spray-s fültisztító termékeket a fülzsír feloldásával reklámozzák, ám az összetevőktől is függ az eredményességük: a vízbázisúak nem oldják a zsírt, legfeljebb a paraffinolajos csepegtető készítmények segíthetnek abban.

A megfelelő módszer a fülzsírdugó eltávolítására mindig a szakszerű orvosi beavatkozás, amely általában a hallójáratok gyors átmosását jelenti. A fül-orr-gégészeten a megelőzésre is kérhet tanácsot az ember. Amennyiben a mennyiség még nem indokolja a fül kitisztítását, elegendő lehet a fülkagyló lemosása a hallójárat bemenetéig.

Fertőzések megelőzése a strandon

A strand általában az önfeledt szórakozás helyszíne, és ez így is van jól, de néhány óvintézkedés betartásával megelőzhetők lennének a nagyobb egészségügyi problémák.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük