A nyári fülgyulladás tünetei: mi okozza leggyakrabban, és mit lehet tenni ellene?
A víz alá merülés kellemetlen tüneteket, komoly fájdalmat, fülgyulladást is okozhat, és bizony, a klíma vagy huzat sincs jó hatással a fülre.

fülgyulladás, úszás, nyár
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Javában tombol a nyár, ami egyet jelent a strandolással, fürdőzéssel. Nincs is kellemesebb felfrissülés a hőségben, mint megmártózni a hűs habokban, legyen szó akár természetes vízről, akár medencéről.

Nyáron a leggyakoribb fülészeti probléma a bakteriális és/vagy gombás eredetű hallójárat-gyulladás, mely leggyakrabban az uszodai és természetes vizekben történő strandolás miatt alakul ki.

A fülgyulladás okai

- Fürdőzés során a hallójárat hámja felázik, és könnyebben befertőződik, ám a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhetően nagyobb eséllyel betegszünk meg az uszodában, strandokon, mint a természetes vizekben. A huzat vagy a lehűlés szintén okozhat fülpanaszokat, fülkürthurutot, valamint segítheti a vírusfertőzés kialakulását, sőt, az egyre több helyen alkalmazott légkondicionáló berendezés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában - mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

fülgyulladás, fülfájás, víz, nyár
Fotó: maselkoo99 / Getty Images Hungary

A hallójárat-gyulladás és a fülkürthurut tünetei

A hallójárat-gyulladás legfőbb tünete sokszor rágáskor, a hallójárat-bemenet nyomására vagy a fülkagyló hátrahúzásakor jelentkező heves fájdalom, fülfolyás, viszketés, a hallójárat beszűkülése miatti füldugulás.

Fülkürthurut esetében nincs fülfolyás, a hurutos tünetek mellett a fő panasz a füldugulás, a feszítő fájdalom és a nyeléskor jelentkező kattogás.

Milyen kezelés szükséges fülgyulladás esetén?

  1. Általában elég a hallójárat-gyulladás helyi kezelése gyógyszeres gézcsík behelyezésével a hallójárat kitisztítása után.
  2. Ezt követően gyulladáscsökkentő, szteroidos fülcsepp használata javasolt néhány napig.
  3. Súlyosabb esetben azonban szükség lehet antibiotikum szedésére is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Hogy elkerüljük a betegséget, a fürdőzést követően szárítsuk ki a hallójáratot, mert a felázott bőr ideális táptalaj a baktériumok számára. Épp ezért ne használjunk sós vizes fülspray-t se. Ügyeljünk arra, hogy a fülünk tisztítását ne vigyük túlzásba, ugyanis a hallójáratnak öntisztuló funkciója van, a képződő fülzsír pedig védőhatást fejt ki rá. Kerüljük a fültisztító pálca használatát, mellyel mikrosérüléseket okozhatunk, ezzel segítve a fertőzést. Az összegyűlt, spontán nem távozó fülzsír hallójáratból történő eltávolításában inkább kérjük a szakember segítségét - tette hozzá a doktornő.

Képeken a régi, forró nyarak

Igazi nosztalgikus képek örökítik meg az akkori nyarakat a gyűjteményben. A régi, forró nyarak legszebb pillanatait biztosan felidézik mindenkiben, aki akkoriban átélhette a balatoni nyüzsgést, vagy csobbanhatott egyet a medencék hűs vizében.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük