A nyári fülgyulladás tünetei: mi okozza leggyakrabban, és mit lehet tenni ellene?

A víz alá merülés kellemetlen tüneteket, komoly fájdalmat, fülgyulladást is okozhat, és bizony, a klíma vagy huzat sincs jó hatással a fülre.

fülgyulladás, úszás, nyár

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Javában tombol a nyár, ami egyet jelent a strandolással, fürdőzéssel. Nincs is kellemesebb felfrissülés a hőségben, mint megmártózni a hűs habokban, legyen szó akár természetes vízről, akár medencéről.

Nyáron a leggyakoribb fülészeti probléma a bakteriális és/vagy gombás eredetű hallójárat-gyulladás, mely leggyakrabban az uszodai és természetes vizekben történő strandolás miatt alakul ki.

A fülgyulladás okai

- Fürdőzés során a hallójárat hámja felázik, és könnyebben befertőződik, ám a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhetően nagyobb eséllyel betegszünk meg az uszodában, strandokon, mint a természetes vizekben. A huzat vagy a lehűlés szintén okozhat fülpanaszokat, fülkürthurutot, valamint segítheti a vírusfertőzés kialakulását, sőt, az egyre több helyen alkalmazott légkondicionáló berendezés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában - mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

fülgyulladás, fülfájás, víz, nyár
Fotó: maselkoo99 / Getty Images Hungary

A hallójárat-gyulladás és a fülkürthurut tünetei

A hallójárat-gyulladás legfőbb tünete sokszor rágáskor, a hallójárat-bemenet nyomására vagy a fülkagyló hátrahúzásakor jelentkező heves fájdalom, fülfolyás, viszketés, a hallójárat beszűkülése miatti füldugulás.

Fülkürthurut esetében nincs fülfolyás, a hurutos tünetek mellett a fő panasz a füldugulás, a feszítő fájdalom és a nyeléskor jelentkező kattogás.

Milyen kezelés szükséges fülgyulladás esetén?

  1. Általában elég a hallójárat-gyulladás helyi kezelése gyógyszeres gézcsík behelyezésével a hallójárat kitisztítása után.
  2. Ezt követően gyulladáscsökkentő, szteroidos fülcsepp használata javasolt néhány napig.
  3. Súlyosabb esetben azonban szükség lehet antibiotikum szedésére is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Hogy elkerüljük a betegséget, a fürdőzést követően szárítsuk ki a hallójáratot, mert a felázott bőr ideális táptalaj a baktériumok számára. Épp ezért ne használjunk sós vizes fülspray-t se. Ügyeljünk arra, hogy a fülünk tisztítását ne vigyük túlzásba, ugyanis a hallójáratnak öntisztuló funkciója van, a képződő fülzsír pedig védőhatást fejt ki rá. Kerüljük a fültisztító pálca használatát, mellyel mikrosérüléseket okozhatunk, ezzel segítve a fertőzést. Az összegyűlt, spontán nem távozó fülzsír hallójáratból történő eltávolításában inkább kérjük a szakember segítségét - tette hozzá a doktornő.

Képeken a régi, forró nyarak

Igazi nosztalgikus képek örökítik meg az akkori nyarakat a gyűjteményben. A régi, forró nyarak legszebb pillanatait biztosan felidézik mindenkiben, aki akkoriban átélhette a balatoni nyüzsgést, vagy csobbanhatott egyet a medencék hűs vizében.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük