Átszakadhat a gyulladás miatt a dobhártya: erre kell figyelni, hogy ne legyen nagy baj

A nátha következtében fülhurut is kialakulhat, ami kezelés híján középfülgyulladáshoz vezethet.

Fülhurut nátha után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a nátha után fülfájás jelentkezik, fülkürthurut is állhat a háttérben, ilyenkor ugyanis a fülkürt könnyebben elzáródhat.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben ezt nem kezeljük megfelelően, akár középfülgyulladás is kialakulhat. 

 Így vezet fülfájáshoz a nátha

A középfület az orrüreggel a fülkürt köti össze. Biztosítja a nyomás kiegyenlítését a középfülben, és a megfelelő szellőzést. Felső légúti fertőzés vagy allergia miatt létrejövő orrdugulás - duzzanat, gyulladás - vagy túlzott váladéktermelődés miatt a fülkürt elzáródhat, így funkcióját nem tudja tökéletesen ellátni.

A kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, ez okozza a fülfájást, melyet dugulásérzés, enyhe halláscsökkenés is kísérhet. Ez az állapot a fülkürthurut, amit azért fontos kezelni, mert ha tartósan fennáll, akkor középfülgyulladás is kialakulhat. 

Otthoni praktikák a középfülgyulladás kezelésére

  • A legfontosabb az orrdugulás megszüntetése, a fülkürt működésének helyreállítása. Ehhez patikában vény nélkül kapható orrspray-t használj a betegtájékoztatóban leírt adagolás szerint.
  •  A fülfájásra szedhető fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszer.
  •  Hatásos otthoni praktika fülfájásra az infralámpa használata, ezt naponta többször ismételd meg, egy alkalommal maximum 20 percig. 
  •  Az otthoni kezelés során kerüld a fülcsepp használatát, semmit ne cseppents a fülbe orvosi vizsgálat nélkül, mert árthatsz is vele, ha nem tudod, hogy a dobhártya milyen állapotban van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A középfülgyulladás tünetei

Ha a fülkürthurut elhúzódik, szövődményként középfülgyulladás jelentkezhet. A különösen fekvő helyzetben vagy előrehajláskor erősödő fülfájás mellett a fül váladékozhat, láz, átmeneti halláscsökkenés is kialakulhat. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, ezalatt arra kell ügyelni, hogy víz ne kerüljön az érintett fülbe. 

Ezt ellenőrzi az orvos a kivizsgálás során

A fül-orr-gégészeti vizsgálat fontos része a beteg részletes kikérdezése, ezért gondold át, hogy mikor, milyen erőséggel jelentkezett a fájdalom. Megelőzte-e más betegség, fennáll-e allergia? Jelentkezett-e láz, halláscsökkenés, távozott-e váladék a fülből? Ha igen, milyen? A fizikális vizsgálatok során a kezelőorvos otoszkóp vagy mikroszkóp segítségével kap képet a középfül állapotáról. További speciális vizsgálatokra rendszerint csak visszatérő panaszok, korábbi, eredménytelen kezelés miatt, vagy bizonytalan diagnózis esetén van szükség.

A középfülgyulladások egy része az első pár nap alatt egyre erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is gyógyul. Ilyenkor fájdalomcsillapítók szedésével, fülmelegítéssel a tünetek enyhíthetők. Más esetekben antibiotikum szedésére, fülcseppek alkalmazására lehet szükség. A kezelést minden esetben a beteg vizsgálata alapján, a tünetek függvényében határozzák meg.

Nézd meg, milyen gyógynövények segíthetnek légúti betegség esetén!

A légúti betegségek ellen számos szirup és tabletta bevethető, de a tünetek enyhítésére, a nagyobb bajok megelőzésére a házi patika erős hatású gyógynövényei is alkalmasak.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük