A frontérzékenység okai, tünetei és kezelése
Ha megcsap a változás szele, kedvetlen vagy, és kínzó fejfájás gyötör? Ezek a frontérzékenység egyértelmű jelei.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rosszul viseled, ha front közeleg? Akkor pontosan olyan vagy, mint millió más ember. Az emberek több mint fele ugyanis fájdalmasan megérzi a közelgő időjárás-változást. Azokban az időszakokban, amikor egyik front követi a másikat, a szervezet és a keringés hamar kimerül. Bár maga az időjárás nem tesz beteggé, a frontok változása panaszokat válthat ki és erősíthet meg.

Időjárási gondok

Normális esetben szervezetednek 14 napon belül sikerül a legszélsőségesebb klímaviszonyokhoz is igazodnia. Szabályozó-mechanizmusa állandó 37 fokon tartja a testhőmérsékleted, miközben a vérnyomást, a hormontermelést és az immunvédelmet is összehangolja a meteorológiai helyzettel.

De ha a hőmérséklet, a légnyomás és a levegő páratartalma hirtelen egyszerre megváltozik, szervezeted csak baktat utána, nem sikerül rögtön átállnia. Mivel lényegesen több nő szenved az időjárás-változástól, az orvosok főként hormonális okokra vezetik vissza a frontérzékenységet.

Az időjárás-érzékenységnek ma négy típusát különböztetik meg. Vannak, akiknek a hirtelen változással nincs semmilyen problémájuk, és gyorsan igazodnak a frontokhoz. Azoknál azonban, akik érzékenyen reagálnak a frontokra, a légnyomásváltozás közvetlenül a közérzetre hat, ami ingerlékenységgel, fejfájással, depressziós hangulattal járhat. Az is előfordulhat, hogy már jóval előbb megérzed a változás szelét. Ezesetben 48 órával a front érkezte előtt jelentkeznek panaszok, többnyire ízületi fájdalom vagy migrén formájában. Az időjárás tehát egyéb szervi betegségeket is okozhat, leggyakrabban reumát, vagy a vegetatív idegrendszer működési zavarait idézve elő.

A frontérzékenység okai

A frontérzékeny emberek száma egyre nő. De valóban ilyen jelentősen változott az időjárás, vagy csak mi lettünk elkényeztetve? Az időjárás agresszívabb lett: az ózon, a kipufogógázok és a savas eső gondoskodnak a fokozódó időjárás-érzékenységről. A legfontosabb ok mégis a környezeti edzettség hiánya.

Gyakran ülsz a meleg szobában, ahelyett, hogy kint lennél a szabadban? A klímastressz elleni legjobb szer az edzettség. Minél gyakrabban szembesül szervezeted a váltakozó hőingerekkel, védekezőrendszere annál jobban működik. Frontérzékenység ellen tehát mozogj minél többet a szabadban, még rossz idő esetén is!

Megelőzés

A kellemetlen következmények elkerülésére egységes recept nincs: mindenki másképp reagál a klímaváltozásra, van, aki a melegre, míg más a hidegre érzékeny.

Hogy megtudd, milyen időjárási változásra vagy érzékeny, legalább két hónapon keresztül vezess naplót a tüneteidről, és melléjük jegyezd fel az aktuális meteorológiai helyzetet is!

Az okot megtalálni nem egyszerű. Ha azonban a változások kellemetlenségeket okoznak, pár egyszerű dologgal megelőzheted a tüneteket. Hatásos lehet, ha csökkented a rendszeres alkohol- és nikotinfogyasztást, valamint rendszerint eljársz keringésserkentő masszázsra. Mindemellett azonban a rendszeres mozgásról se feledkezz meg, járj jógázni, hogy csökkentsd a feszültséget, és ellazulj.

Az emelkedő légnyomás fejfájást, szapora szívverést, szívtáji szorító fájdalmat okozhat, amit könnyen megelőzhetsz rendszeres szaunázással vagy egy illatos aromamasszázzsal. Ha reumatikus fájdalmaid is vannak, egy élénkítő olajos masszázs segíthet. Használj hozzá szegfű- és rozmaring-olajat.

Szép álmokat!

Ha éjjel nyugtalanul alszol, vagy újra meg újra felébredsz, és izzadságban úszva tapadsz a lepedőhöz, valószínűleg az időjárást okolhatod. Fontos, hogy mielőtt aludni térsz, jól szellőztess ki, az ablakot pedig egész éjszakára hagyd nyitva, hogy a szobahőmérséklet minél alacsonyabb legyen.

 

Álomhozó praktikák

  • Igyál egy csésze galagonyateát!
  • A citromfűvel könnyen megnyugtathatod idegeidet.
  • Ha zúg a fejed, jót tesz egy gyengéd fejbőrmasszázs.
  • Elalváskor a sötét gondolatok ellen segít az orbáncfű rendszeres és huzamos használata.
Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Strandsportok
  • Hellinger-terápia
  • Hűsítő nyári koktélok
  • Fogyj matek nélkül!
  • Mérgező nyári ínyencségek
  • Prognos teszt - Tested energetikai tükre
Olvass bele a júliusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. július »
Ezt is szeretjük