Milyen melegen iszod a kávét? Ha így, rákot okozhat a kutatások szerint
Igen lényeges összefüggésre jöttek rá a kutatók.

Ez is érdekelhet

Karácsonyi élmények másként - Csak képzeld el, hogy kialszik minden fény (x)

Füst és égés nélkül (x)

Olcsóbb szoftverek a Black Friday után: az Office is jó áron kapható (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

Ébredés a kómából (x)

Az anyatejes táplálás is hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez (x)

Minek örülünk a legjobban? (x)

beauty and style

Erősíti, dúsítja a ritkás hajat: az amla olaj a hajápolás szupersztárja »

Gyönyörű esküvői ruhák télre: hosszú az ujjuk, mégis minden részletükben nőiesek »

Ez a frizura nagy divat volt a 90-es években: most minden sztár ilyet hord »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár a túlzott kávéfogyasztásnak - mint mindennek, amiben valaki nem ismer mértéket - számos hátránya lehet, az utóbbi időben a fekete ital egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai révén került a figyelem középpontjába.

De legyenek bármilyen pozitívak is a szervezetre gyakorolt hatásai, korántsem mindegy, miként fogyasztod, legalábbis a World Health Organization, vagyis az Egészségügyi Világszervezet egy viszonylag friss jelentése szerint.

Nyelőcsőrákot okozhat a kávé?

Ahogy arról a Prevention.com is beszámol, a nemzetközi egészségügyi szervezet számos korábbi, a kávéval összefüggésbe hozható kutatást elemzett, melyek között három olyan kulcsfontosságú tanulmányt is talált, ami azt bizonyította, hogy azok, akik forróbb hőmérsékleten isszák a kávét, nagyobb valószínűséggel lesznek érintettek a nyelőcsőrák által, mint azok, akik kevésbé melegen.

Bár még nem tudják pontosan, mi lehet a háttérben meghúzódó ok, gyanítják, hogy köze lehet ahhoz, hogy a forró italok sérülést okozhatnak, és kárt tesznek a nyelőcső sejtjeiben.

A WHO-jelentés társszerzőjének, illetve a Dél-karolinai Egyetem professzorának számító rákkutató, Mariana Stern szerint a forró italok rendszeres fogyasztása akár meg is kétszerezheti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, persze érdemes hozzátenni, hogy egy átlagos ember esetében ez a kockázat eleve igen alacsony, csupán 0,5% körüli.

Várd meg, míg kissé kihűl!

A WHO jelentése szerint a 65 Celsius-fokos kávé már igen veszélyes lehet, és nem árt tudni ezzel kapcsolatban azt sem, hogy a kávézókban például jellemzően 60 Celsius-fokos a kávé, amit kiadnak a vendégnek. Bár az ital a készítés közben ennél jóval forróbb is lehet, a csészébe kerülve jellemzően hűl, ennek ellenére se idd azonban azonnal meg, és lehetőleg ne is kortyolgasd túl forrón, várd meg, míg kissé kihűl, olyannyira, hogy akár egyetlen húzásra is meg tudd inni anélkül, hogy kellemetlen lenne.

Ugyanez a jelentés megemlíti azt is, hogy a kávéfogyasztás számos előnye közé sorolható, hogy csökkentheti a májrák, a cukorbetegség, a melanoma, a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát, így korántsem fogyasztásával van a baj, csupán arra kell figyelni, hogy ne forrón idd meg. Ez azonban nemcsak a kávéra lehet igaz, más forró italok rendszeres fogyasztása ugyanis - legyen szó a teáról vagy éppen a kakaóról - szintén hasonló következménnyel bírhat.

Ezt is szeretjük