Akár a fogak is kihullhatnak tőle: miért fontos rendszeresen leszedetni a fogkövet?

Nem is gondolnád, mennyi súlyos problémát okozhat a fogkő.

Fogkő eltávolítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fogmosás közben sokan tapasztalják, hogy egyes lepedéknek tűnő részt hiába sikálnak át alaposan, az valamiért nem akar lejönni. Nos, ilyenkor eszmél rá az ember: az nem lepedék, hanem fogkő, ami a szép mosoly első számú ellensége.

Esztétikailag sem nyújt szép látványt a fogkő, amikor viszont még csak kis mennyiség van belőle, sokan csak legyintenek rá egyet, és élik tovább az életüket. Hosszú távon azonban sajnos súlyos egészségügyi problémákat okozhat a fogkő.

Hogyan alakul ki a fogkő?

A hiányos szájhigiénia mellett a szűk fogközök is megnehezítik a lepedék megfelelő eltávolítását. Ha a réteg egyre vastagabbá válik, ideális környezetet biztosít a rothasztó baktériumok számára, mivel a nyál semlegesítő hatása elől is védelmet kapnak. A baktériumok, ahogy lebontják a tápanyagokat, savas környezetet teremtenek, majd ásványi sók rakódnak le a szerves anyagok hálójába. A sók megkeményítik ezt a hálót, így alakul ki a fogkő.

fogorvos-kezel

Ha kialakultak a fogkő alapjai, idővel tovább terjeszkedik, mintha egy korallzátonyt alkotna. Ráadásul az íny alatt is kialakulhat, nemcsak a fog felszínén. Sajnos hiába mossa valaki tökéletesen és rendszeresen a fogait, úgy is felütheti a fejét a fogkő, sőt, a genetika is közrejátszhat a kialakulásában. A képződését elősegítheti a szabálytalan fogsor, a helytelenül elkészített tömés, a rosszul illeszkedő korona és a dohányzás is.

Milyen problémákat okozhat a fogkő?

Ha valaki nem szedeti le a fogkövet, akkor a miatta kialakult baktériumkolóniák testszerte gyulladást okozhatnak. Ennek első fázisa az ínygyulladás, ebben az esetben az íny egészséges, rózsaszínes árnyalat helyett piros és duzzadt lesz, fogmosáskor pedig vérezhet is. Ha elmarad a kezelés, akkor egy idő után korai fogágygyulladás alakulhat ki. Az íny elkezd visszahúzódni, és egyre kevésbé védi a fogat, ráadásul ilyenkor gyakran már erős fájdalom is tapasztalható.

Ez az a stádium, amikor már muszáj eltávolíttatni a fogkövet: ennek hiányában a fog kemény szövete roncsolódik,  a gyökere szabaddá válik. A súlyos, kifejlődött fogágybetegségnél az állandó ínygyulladás miatt már a fog alatti csontszövet is sérülhet. Ebben az esetben a foggyökerek nagyon kilátszanak, akár fél-egy centiméter hosszan is.A legsúlyosabb állapotnál a csontszövet leépül, az íny pedig annyira gyulladt és fellazult lesz, hogy a fog kihullik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A test más területeire is kihathat a fogkő, hiszen folyamatos gyulladást tart fenn a szájban. Előfordulhat, hogy sűrűn fáj az ember feje, gyakran lázas lesz, de akár még intenzívebb hajhullás is tapasztalható. Emellett szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, például érelmeszesedéshez. Vérrögök is kialakulhatnak miatta, mivel az íny a gyulladás hatására sérülhet, így a véráramba bejutott kórokozók közül egyesek a vérlemezkékhez tapadnak, ezáltal vérrögöt okoznak az erekben. Ezzel pedig növekszik a szívinfarktus kockázata is .

Csak a fogorvos tudja szakszerűen eltávolítani a fogkövet - ajánlott félévente vagy évente leszedetni, a hajlamtól és attól függően, hogy milyen tempóban képződik a szádban. Ha még nincs az íny begyulladva, akkor a beavatkozás fájdalommentes. A szakemberek a megelőzés érdekében a fogmosás mellett a fogselymezést is ajánlják.

Ismerd meg a fog- és ínybetegségek első jeleit!

Ha már látható és érezhető tünetei is vannak annak, hogy valami nincs rendben, semmiképp sem szabad halogatni az időpontkérést.

6 baljós tünet a szájban, amikor orvoshoz kell fordulni: időben kezelve megelőzhető a fogak elvesztése

A fogak állapota alapjaiban határozza meg az életminőséget.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük