Halálos lehet, ha fogamzásgátlót szedsz betegség mellett: erre nagyon figyelj!
Nagyon fontos kikérni a szakorvos véleményét.

nagykep?cikkid=169421&kep=fogamzasgatlo1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség már önmagában megnöveli a tromboembóliás események kialakulásának kockázatát. Éppen ezért felvetődhet a kérdés, hogy a diabétesszel küzdők használhatnak-e hormonális fogamzásgátló tablettákat és egyéb eszközöket, amelyek jelentős trombózisprovokáló faktoroknak számítanak. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája az összefüggésekről tájékoztatott.

A cukorbetegség olyan állapot, mely nagyban befolyásolja az egész szervezet működését, így számtalan szövődménye lehet. Ilyen a trombózis kialakulása, mind a vénás, mind az artériás oldalon. Emellett komoly kóros biokémiai mechanizmusok alakulnak ki az állapot során.

Növeli a trombózis rizikóját a cukorbetegség

Diabétesz esetén az erek jelentősen károsodnak. A kialakult oxidatív károsodás hatására az erek rugalmassága csökken, sérül az érfal, és megindul a plakk-képződés. Ennek nagy veszélye a plakkruptúra, mivel ez fokozza a vérlemezke-aggregációt.

Ez végső soron vérrög kialakulásához vezethet, és szívinfarktus vagy stroke következhet be. Emellett a diabétesz során megnő az alvadási faktorok aktiválódása is, ami szintén hozzájárul a thrombusok keletkezéséhez a vénákban, így mélyvénás trombózis, illetve tüdőembólia alakulhat ki.

Diabétesznél speciális fogamzásgátló módszer kell

A cukorbetegség tehát nagyban megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát, ezért külön figyelmet szükséges fordítani a prevencióra. Kerülni kell minden olyan tényezőt, amely még inkább növeli a rizikót. A szakorvos azt tanácsolja a diabéteszben szenvedőknek, hogy mindenképp kérjék ki szakember véleményét az ügyben a védekezési módot illetően.

Minden esetben egyéni elbírálást igényel, hogy lehet-e hormonális tablettákat és eszközöket alkalmazni. Figyelembe kell venni az illető életkorát, egyéb betegségeit, esetleges trombofíliáját vagy a korábbi tromboembóliás eseményeket is.

A fogamzásgátló módszerek jellege is számít

Nem mindegy, hogy milyen hormonális fogamzásgátló módszert alkalmaz a cukorbeteg. A rizikó függ a készítmény fajtájától és összetevőitől. A Kaliforniai Egyetem felméréséből kiderült, hogy diabétesznél veszélyesek a fogamzásgátló tapaszok. Ezeket követik a progesztintartalmú tabletták és a hüvelygyűrű.

Ezután jönnek az ösztrogént is tartalmazó tabletták, a depo-progeszteron-tartalmú injekció, a szubkután implantátum és a spirál. Prof. Blaskó György, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat, azt javasolja, hogy a cukorbetegek vagy a legalacsonyabb hormontartalmú szert, vagy inkább hormonmentes védekezést válasszanak.

Létezik trombózis-rizikóbecslés

Aki tudni szeretné, mennyire veszélyezteti a trombózis, és hogy milyen módszerrel érdemes védekeznie a nem kívánt terhesség ellen, konzultáljon szakemberrel. Trombózis-rizikóbecslés alkalmával az orvos trombofília-vizsgálatot végez, és családban előfordult betegségeket is feltérképezi.

Figyelembe veszi az életkort, a korábbi betegségek fajtái és mértékét. Számításba veszi a jelenleg fennálló egyéb betegségeket is, és kikérdez az életmódbeli tényezőkről is. Ilyen a folyadékfogyasztás, mozgás és táplálkozás.

Ezt is szeretjük