Irtózat

A fóbia lélektana

A fóbia leküzdhetetlen félelmet jelent. A komoly pszichés probléma jóval több embert érint, mint gondolnád. Ismerd meg a leggyakoribb fóbiákat és azok tüneteit.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fóbia leküzdhetetlen szorongási állapot, amelynek tünetei heves pánikreakciókban nyilvánulnak meg. Tartósan jelentkeznek egy bizonyos tárgy, tárgycsoport, helyzet, illetve ezek elképzelése vagy nevének említése hatására. A fóbia a szorongásos neurózisok körébe tartozik.

Ez kicsit hétköznapibb nyelven megfogalmazva nem jelent mást, mint azt, hogy valamilyen helyzettől, közegtől, tárgytól, vagy élőlénytől – melyek alapján a fóbiák típusai is megnevezésre kerülnek – irtózol és kerülöd őket. Undorod tárgyát oly mértékben kerülni kezded, hogy képes vagy életteredet akár a lakásod kiterjedéséig csökkenteni, csak hogy ne találkozz vele.

A fóbiák típusai

Agorafóbia

Az agorafóbia kifejezetten azokra a helyzetekre, helyszínekre irányul, ahonnan fizikailag nehéz a menekülés. A beteg úgy érzi, hogy vészhelyzet esetén nem tud gyorsan eltűnni. Ilyen helyek lehetnek a zsúfolt utcák, a piacok, az alagutak, vagy hidak. De így van ez a koncertekkel, vagy bármilyen nagyobb szabású rendezvénnyel, ahol az összegyűlt tömeg miatt a fizikai mozgás korlátozott. Éppen emiatt sokan keverik a szociális fóbiával, amikor is a beteg a tömeget nem bírja, és embertársai testi közelsége az, amit kerülni igyekszik. Pedig az agorafóbiát kiválthatják akár állatok is, melyek olyan nagy számban állnak a beteg körül, hogy nem hagyják szabadon mozogni, és menekülési útvonalát veszélyeztetve érzi.

Szociális fóbia

A fóbiáknak ez a fajtája korlátozódhat egy emberre, vagy akár többetker is. De az is előfordulhat, hogy, csak az emberek bizonyos közelségére vonatkozik.

Kiterjedése nagyon változatos, van, aki a fizikai kontaktust nem bírja, van, aki a tömeggel járó zajt és levegőtlenséget, és van, aki egész egyszerűen az emberektől viszolyog. Tünetei közé tartozhat a remegés, izomfeszülés, szájszárazság, erősebb szívdobogás, izzadás, elpirulás, nyomás érzése a fejben vagy gyomortájon. Leggyakrabban a következő helyzeteket viselik nehezen a szociális fóbiások: bemutatkozás, telefonálás, közös étkezés. A már megtapasztalt tünetek is okozhatnak további félelmeket, így lehet félni az elpirulástól, az elájulástól vagy mások élcelődésétől is. A szociális fóbia súlyos alkalmazkodási zavarral és teljesítménycsökkenéssel is járhat.

Specifikus fóbiák

Tulajdonképpen nincs olyan ember, aki ne tartana bizonyos állatoktól, bogaraktól, pókoktól. Ez rendben is van, hiszen fóbiáról csak akkor beszélünk, ha ez a félelem állandó szorongássá alakul, ha a beteg már korlátozza saját életterét azért, hogy nehogy találkozzon fóbiája tárgyával, illetve, ha már attól is rosszul van, hogy tudja: találkozhatott volna vele. Leggyakrabban állatokkal, természeti eseményekkel illetve vérrel, sérüléssel, betegséggel kapcsolatosak az ebbe a csoportba tartozó fóbiák.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fóbiák kezelése

A szorongásos kórképek kezelésére sok módszer áll rendelkezésre, így általában jó esély van a javulásra. A szorongás testi megjelenése csökkenthető relaxációs módszerekkel és különböző viselkedési modulokra irányuló terápiás eszközökkel.

Analitikus úton feltárható az eredeti kiváltó helyzet, és ennek megértése, átdolgozása segítheti a szorongás megszűnését. A szakemberek gyakran kombináltan, és természetesen személyre – és tünetre – szabottan alkalmazzák ezeket a lehetőségeket.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük