A koronavírus és az influenza egyszerre is megbetegíthet - A flurona 5 jellemző tünete

Összeszedtük a flurona tüneteit: ez nem egy újabb koronavírus-variáns, hanem a Covid és az influenza kettős fertőzése.

beteg no agyban laz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hatodik hullámban egyre gyakoribbá válhat a flurona Magyarországon - figyelmeztetnek a virológus szakorvosok. A furcsa kifejezés nem egy új koronavírus-variánst jelent, hanem a koronavírus és az influenzavírus együttes fertőzését.

Egyre többen fertőződnek meg a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt influenzavírussal, amely előrevetít egy potenciális veszélyforrást: a koronavírus-járvány várható hatodik hullámának és az influenzajárványnak az átfedését együttes fertőzésekkel, így a flurona elterjedését.

A flurona tünetei

A koronavírus és az influenza akár egy időben is megbetegítheti az embereket, a fellépő tünetek pedig a kettő fertőzéstípusra jellemzők: legtöbbször orrdugulással, torokfájással, lázzal, fejfájással, valamint szűnni nem akaró fáradtsággal jár. A tünetek nem kizárólagosak, erősségük az alapvető egészségi állapottól és az oltottságtól is függ.

Az eddigi tapasztalatok, adatok alapján az omikron variáns többségében enyhe tüneteket okoz a beoltottak körében - mivel pedig ez az állapot rendkívüli módon hasonlít egy egyszerű megfázáshoz, sokan nem is tudják, hogy koronavírussal fertőzöttek, így a tesztelést sem látják indokoltnak, és karanténba sem zárkóznak. 

A flurona kockázati csoportjai

A betegségek tüneteinek hasonlósága és a tesztelés hiánya főképp azért jelent problémát, mert a kockázati csoportokba tartozók számára akár súlyosabb következménnyel is járhat a két vírusfaj együttes fertőzése. Bár egyelőre kevés a hosszabb távú adat a társfertőzésekről, ennek hiányában nehéz pontosan meghatározni a klinikai lefolyás jellemzőit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rizikócsoportba tartoznak azok, akik krónikus, főként légúti alapbetegséggel élnek, hajlamosabbak a légúti fertőzések elkapására, vagy valamilyen okból kifolyólag gyengébb az immunrendszerük. Az idősebb korosztály számára is fokozott elővigyázatosságra van szükség.

A tünetek enyhítése a cél

Ahogy az influenza vagy a koronavírus fertőzésénél, a fluronás eseteknél is jellemzően a kínzó tünetek enyhítése a cél a kezelés során, az otthoni gyógyulás láz- és fájdalomcsillapítókkal támogatható, de a vitaminok megemelt dózisa is segítheti a gyorsabb felépülést. Az erős, vírusellenes tabletták szedését és a kórházi terápiát már súlyosabb lefolyás esetén rendelheti el a kezelőorvos. 

Légúti betegségek, tehát mind a Covid, mind az influenza esetén ugyanakkor továbbra is rendkívül fontos az izoláció, hogy elkerülhetővé váljon a fertőzések, fertőzéskombinációk továbbadása. A betegségek megelőzésében a jövőben is fontos szerephez jut a megfelelő higiénia, a gyakori kézmosás és a fertőtlenítés, valamint lehetőség szerint a tömeg, a közösség kerülése, főleg megfázásos tünetek fennállása esetén.

Gyulladáscsökkentő ételek a tüdő egészségéért

A tüdő védelméért, a betegségek megelőzéséért az étkezéssel is sokat tehet az ember.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük