6 tünet, amivel muszáj neurológushoz fordulni: a kar zsibbadását a rossz testtartás is okozhatja

A mellkaskimeneti szindróma a kar zsibbadásához vezethet, három eltérést foglalhat magában.

kézfájdalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kar zsibbadása, gyengesége, érzészavarai is utalhatnak mellkaskimeneti szindrómára, ami a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében kialakuló tünetegyüttes.

A panaszok fő oka, hogy a nyak területén található nagyerek, illetve a felső végtag idegfonata nyomás alá kerül. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket érdemes kivizsgáltatni.

Mit jelent a mellkaskimeneti szindróma?

Gerincferdülés, rossz testtartás, sovány alkat, csontos mellkas deformitásai, hosszú távú, egyoldalú terhelés például munkavégzés vagy sport során egyaránt vezethetnek a mellkaskimeneti szindrómák kialakulásához, de egy katéter- vagy kanülfelhelyezés, illetve egy hirtelen terhelés is okozhatja azokat. Ritkán, de az is előfordulhat, hogy az úgynevezett nyaki borda - egy olyan számfeletti borda, amely a legalsó nyaki csigolyához kapcsolódik - hozza létre a problémát.

Ha a nyaki borda is kifejlődik, szerepet játszhat a nyak képleteinek összenyomatásában, és létrehozhatja a TOS nevű betegséghez tartozó kórképek bármelyikét. A TOS jelentése Thoracic Outlet Syndroma, magyarul mellkaskimeneti szindróma. Ez három betegséget foglalhat magában.

Costoclaviculáris szindróma 

A szindróma lényege, hogy az idegek és az érintett erek időnként az I. borda és a kulcscsont közé szorulnak, és ez a nyomás okozza a panaszokat. Jellemzően gerincferdülés, helytelen testtartás következménye, előfordul, hogy a csontos mellkas deformitásai is okozhatják.

Scalenus szindróma 

Ebben az esetben a bordatartó izmok rendellenes eredése, tapadása vagy megvastagodása miatt létrejön egy szűkület az adott területen. Emiatt az érintett idegek, erek nyomás alá kerülnek, ami tünetekhez vezet. Gyakran egyoldalú, aszimmetrikus megterhelést végzőknél jelentkezik. 

Hyperabductiós szindróma 

Tartósan aszimmetrikus megterhelés - ami például a szobafestőknél gyakori - esetén a nyaki ér- és érfonat rendelkezésére álló hely szűkül, ami a kar felemelt helyzetében tüneteket vált ki. Az elnevezés is a kar maximálisan felemelt helyzetére utal, ez a hyperabductio.

A zsibbadás, gyengeség, fájdalom okát is keresni kell

Ha a kar és kéz zsibbadása, fájdalma tartósan jelen van, mindenképpen érdemes utánajárni az okoknak. Ilyen tünetekkel ajánlott neurológushoz fordulni: 

  • az alkar és a kéz fájdalma,
  • zsibbadás, érzéskiesés, érzészavar, alkar erőtlensége,
  • a kar távolításakor jelentkező fájdalom,
  • a vérellátási zavar miatt a bőrszín sápadtsága,
  • alkar- és kézfejödéma - ennek oka a véna,
  • a kéz rohamokban jelentkező fájdalmas elfehéredése, majd kipirulása (Raynaud-jelenség).

- Ilyen tünetekkel elsődlegesen fizikális vizsgálatot végzünk, már az is segít a diagnózis felállításában, ha kiderül, hogy a beteg bizonyos testtartásokban érzi a tünetet. Ezenkívül a komplex diagnosztizáláshoz szükség lehet röntgenvizsgálatra, MR-vizsgálatra, illetve esetleg angiográfiára, az erek vizsgálatához, valamint ENG-re az idegek és EMG-re az izmok működésének megítélésére - hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha sikerül pontos diagnózist felállítani, a legtöbb esetben a konzervatív gyógymódokat részesítjük előnyben, ilyen a nyakigerinc-gyógytorna, valamint a célzottan erre a régióra irányuló TOS-torna. Abban az esetben azonban, ha a nyaki borda okozza a panaszokat, annak műtéti eltávolítása lehet indokolt. 

8 étel tele B-vitaminnal

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer, az agy és a szív megfelelő működéséhez, de még a bőrt is szépítik, javítják a közérzetet, és a fáradtságérzetet is csökkentik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük