Új, súlyos járvány jöhet, ha nem teszünk a megelőzésért: Müller Cecília figyelmeztette az orvosokat
A fertőző májgyulladás növekvő esetszámára figyelmeztette az országos tisztifőorvos körlevélben a fővárosi egészségügyi intézményeket.

DMARC20220111001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Súlyos tünetekkel járó fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket az országos tisztifőorvos - derül ki a Népszavához eljutott dokumentumokból. Müller Cecília azt kérte, az orvosok tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról és a megelőzési lehetőségekről.

Bár az elmúlt években kevés ilyen megbetegedést jegyeztek, a fertőző májgyulladásos esetek száma folyamatosan csökkent, az idei adatok már kétségbeejtők. Míg 2020-ban mindössze 28, 2021-ben pedig 75 esetet regisztráltak, az idei év első félévében már 346 megbetegedés történt az adatok szerint.

Fertőző májgyulladásos járvány

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetőjétől a lap azt is megtudta, hogy a veszélyes májbetegség vírusa leggyakrabban széklettel ürül, és szennyezett kéz, étel-ital útján a szájon át kerül az ember szervezetébe. Fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz is gyakori terjesztő, valamint a nem megfelelően hőkezelt ételek. Emellett a vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel és szexuális úton is. A fertőzést követően a lappangási idő 15-30 nap is lehet.

A Hepatitis A tünetei

A betegség legjellemzőbb kezdődő tünetei a szakértő szerint a néhány napos láz, étvágytalanság, gyengeség, hasfájás. Később ezeket hányás, a has jobb felső részén érzett fájdalom, sötétebb vizelet, világos széklet kíséri, továbbá sárgaság, a szem besárgulása jelentkezhet. Gyerekeknél tünetmentes vagy enyhe lefolyású is lehet, miközben mégis terjesztik a vírust, ami iskolai időszak során jelent veszélyt járvány esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kiterjedt járvány megelőzésében fontos az alapos kézmosás, a zöldségek, gyümölcsök megmosása. A Hepatitis A betegség elsősorban akkor okoz járványt, ha a rossz szociális körülmények között élőket érinti. Kétféle védőoltás is létezik rá, mely receptre váltható ki, a védettséghez pedig két dózis szükséges. Az oltás nem NEAK-támogatott egyelőre, de ha a beteget a járványügy regisztrálja, a személy környezetét a tisztiorvosi szolgálat térítésmentesen oltja be. Emellett egyes külföldi utak előtt javasolt felvenni a vakcinát.

A koronavírus új mutációja

Sajnos a koronavírus is jelen van a közösségekben, az omikron új mutációja egy dolog miatt biztosan veszélyes.

(Képek: MTI/Mónus Márton, Getty Images.)

Ezt is szeretjük