Új, súlyos járvány jöhet, ha nem teszünk a megelőzésért: Müller Cecília figyelmeztette az orvosokat

A fertőző májgyulladás növekvő esetszámára figyelmeztette az országos tisztifőorvos körlevélben a fővárosi egészségügyi intézményeket.

DMARC20220111001
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Súlyos tünetekkel járó fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket az országos tisztifőorvos - derül ki a Népszavához eljutott dokumentumokból. Müller Cecília azt kérte, az orvosok tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról és a megelőzési lehetőségekről.

Bár az elmúlt években kevés ilyen megbetegedést jegyeztek, a fertőző májgyulladásos esetek száma folyamatosan csökkent, az idei adatok már kétségbeejtők. Míg 2020-ban mindössze 28, 2021-ben pedig 75 esetet regisztráltak, az idei év első félévében már 346 megbetegedés történt az adatok szerint.

Fertőző májgyulladásos járvány

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetőjétől a lap azt is megtudta, hogy a veszélyes májbetegség vírusa leggyakrabban széklettel ürül, és szennyezett kéz, étel-ital útján a szájon át kerül az ember szervezetébe. Fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz is gyakori terjesztő, valamint a nem megfelelően hőkezelt ételek. Emellett a vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel és szexuális úton is. A fertőzést követően a lappangási idő 15-30 nap is lehet.

A Hepatitis A tünetei

A betegség legjellemzőbb kezdődő tünetei a szakértő szerint a néhány napos láz, étvágytalanság, gyengeség, hasfájás. Később ezeket hányás, a has jobb felső részén érzett fájdalom, sötétebb vizelet, világos széklet kíséri, továbbá sárgaság, a szem besárgulása jelentkezhet. Gyerekeknél tünetmentes vagy enyhe lefolyású is lehet, miközben mégis terjesztik a vírust, ami iskolai időszak során jelent veszélyt járvány esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kiterjedt járvány megelőzésében fontos az alapos kézmosás, a zöldségek, gyümölcsök megmosása. A Hepatitis A betegség elsősorban akkor okoz járványt, ha a rossz szociális körülmények között élőket érinti. Kétféle védőoltás is létezik rá, mely receptre váltható ki, a védettséghez pedig két dózis szükséges. Az oltás nem NEAK-támogatott egyelőre, de ha a beteget a járványügy regisztrálja, a személy környezetét a tisztiorvosi szolgálat térítésmentesen oltja be. Emellett egyes külföldi utak előtt javasolt felvenni a vakcinát.

A koronavírus új mutációja

Sajnos a koronavírus is jelen van a közösségekben, az omikron új mutációja egy dolog miatt biztosan veszélyes.

Itt a koronavírus legújabb mutációja: miért veszélyes a kentaur?

Az omikron variáns felelős jelenleg a koronavírus-fertőzések döntő többségéért, számos alváltozata ismert már a szakemberek előtt.

Elolvasom

(Képek: MTI/Mónus Márton, Getty Images.)

Ezt is szeretjük