Meg lehet előzni a fejlődési rendellenességet?

A fejlődési rendellenességek ellen a kismama életmódja döntő befolyással bír.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fejlődési rendellenességek megelőzése terén az orvostudomány kevés sikert ért el. Az elmúlt években legfeljebb méhen belüli felismerésükre nyílt mód, ezt követően pedig abortuszra. Ez a „modern Taigetosz” azonban semmiképpen sem optimális megoldás.

Időben kezdeni!

Az 1990-es években áttörést jelentettek a magzatvédő vitaminok a fejlődési rendellenesség megelőzésében.

Minden kisbabát tervező párnak tudnia kell, hogy lehetőség van számos fejlődési rendellenesség kialakulási kockázatának csökkentésére az úgynevezett magzatvédő vitaminok megfelelő időben – fogamzás előtt – kezdett szedésével.

A vitaminok két legfontosabb jellegzetessége, hogy fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában és a szervezeted nem képes előállításukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat, ilyen a C-vitamint nélkülöző táplálékok fogyasztásakor bekövetkező skorbut vagy a D-vitamin-hiány okozta angolkór.

A genetika most tetőző forradalmának köszönhetően viszont bizonyos vitaminok teljesen új megvilágításba kerültek. Így kiderült, hogy néhány génhiba ártalmas hatásának a kivédésére is képesek.

Az egészséges utódért

A magzatvédő vitaminok hatását eddig egyetlen készítmény alkalmazásakor igazolták kétséget kizáróan két, több mint 10 000 kismama bevonásával végzett klinikai vizsgálatban. Ha a magzatvédő vitaminokat a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni és a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiányok, valamint a nyitott gerincek mintegy 90 százalékát lehetett kivédeni.

Ezen túl a gyakori szívrendellenességek, a műtéti beavatkozást igénylő vese-rendellenességek és a testi fogyatékosságot okozó végtaghiányok megelőzésében is igazolódott szerepük.

A magzatvédő vitaminok szedése mellett a fogamzás hamarabb következik be és kismértékben az ikerterhességek aránya is növekszik. A koraterhességben sok kellemetlenséget okozó terhességi émelygés, hányinger és hányás előfordulása is számottevően csökken.

A legfontosabb a magzatvédő vitaminok szedésének ideje. Az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc a magzati fejlődés 15. napjától alakul ki, éppen akkor, amikor kimarad a nők – terhességet jelző – havivérzése. Mindenképpen szükséges ezért a magzatvédő vitaminok és a folsav szedését a tervezett fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdeni! A súlyosabb fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15. és 77. napja között alakulnak ki, ezért szedésüket feltétlenül szükséges legalább a terhesség 12. hetéig folytatni!

Szükséges felvilágosítás

Sajnos Magyarországon még a terhességüket tervezőknek is csak viszonylag kis hányada kezdi meg – a szükséges felvilágosítás hiánya miatt – a fogamzás előtt a magzatvédő vitaminok szedését. Hollandiában 1991-ben indították el a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében a magzatvédő vitamin-programot, és jelenleg már a leendő várandósok 70 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Te is igen sokat tehetnél természetes vágyad – az egy egészséges kisbaba megszülése – érdekében, ha időben megkezdenéd, már a család tervezés időszaka alatt a magzatvédő vitaminok szedését, vagy legalább informálódnál róluk nőgyógyászodnál.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük