Mennyire jelent rosszat, ha mindig oldalt fáj a fejed? A neurológus elmondja

Egyoldali vagy kétoldali fejfájás? Ezek állhatnak a háttérben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fejfájás a leggyakoribb panasz, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Az ilyen panaszok egy része csupán múló jellegű, és spontán megszűnik.

Ugyanakkor beszélhetünk akut vagy szubakut fejfájásáról - ilyenkor egyéb testi betegségre hívja fel a figyelmet -, de megjelenhet egyszerűen önálló kórképként, amelynek hátterében nem igazolható semmilyen szervi elváltozás.

A visszatérő, oldalt jelentkező fejfájásról dr. Jóri Birkás Adrienne-t, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet ideggyógyász főorvosát, az Árkád Egészségközpont, illetve a Mammut Egészségközpont neurológus szakorvosát kérdeztük.

Mi okozhat oldalt jelentkező fejfájást?

Kétoldali

A hemikrániás, vagyis féloldali megjelenésű fejfájások mögött számos ok állhat. Amennyiben mindkét oldalon tapasztalod a tenziós - tompa vagy feszítő jellegű - fejfájást, a panasz legtöbbször valamilyen szervi probléma tüneteként jelentkezik. A háttérben a lázas betegségtől a központi idegrendszeri gyulladásig sokféle ok állhat. De a tenziós fejfájást sok esetben a nyakizmok kóros feszülése, a nyakcsigolyák degeneratív elváltozása, helytelen, berögzült testtartás is okozhatja.

Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egyoldali

- A féloldali fejfájást gyakran a halántéktáji fő artéria területén megjelenő ér kidudorodása is kíséri. A migrénes fejfájások kétharmadára jellemző, hogy temporális-halántéktáji területről indulnak ki. Amennyiben a féloldali fejfájás villámcsapásszerűen jelentkezik, az arcideg lefutásának megfelelő területen, arcidegzsába - trigeminus neuralgia - okozhatja a panaszt - tudjuk meg dr. Jóri Birkás Adrienne-től.

Mit tegyél a fejfájás ellen?

Ha a fejfájás visszatérő problémát jelent számodra, mindenképpen ajánlott utánajárni az okoknak. Érdemes kitapasztalni, hogy van-e olyan tényező, amely fejfájást provokál nálad.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A migrén esetében ilyen lehet egyes ételek, italok - például a citrusfélék, érett sajtok, csokoládé - fogyasztása. A stressz ugyancsak okozhat migrént, de gyakran a tenziós fejfájás mögött is ez áll. A dehidratációnak szintén tünete lehet a gyakori fejfájás, csakúgy, mint a frontátvonulásokra való érzékenységnek. Amennyiben semmilyen - elkerülhető - okot nem sikerült azonosítanod a háttérben, fontos, hogy mielőbb orvoshoz fordulj a visszatérő, oldalt jelentkező fejfájással.

Ezt is szeretjük