A 2 leggyorsabb, és a 7 legtartósabb módszer a fájdalom csillapítására: szakértő részletezte őket

A fájdalomcsillapítás lehetőségeiről fájdalomspecialista beszélt, a szakértő olyan módszereket sorolt fel, melyek gyorsak és nagyon hatékonyak.

GettyImages-1321004522
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak helyzetek, amikor a gyorsaság döntő: ilyen lehet például egy nyaralás előtti időszak, amikor minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban szeretne az ember megszabadulni a fájdalomtól, ami máskülönben elrontaná a pihenést.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa a fájdalomcsillapítás gyors lehetőségeiről beszélt.

Szájon át szedhető fájdalomcsillapítók

Amikor nagy a baj, és gyorsan szükséges a segítség, hasznos eszközök az orvosok kezében a szteroidtartalmú, szájon át szedhető gyógyszerek. Ezek az aktív fájdalomcsillapítás mellett ugyanis gyulladáscsökkentő hatásúak is, visszaszorítják az ödémát, oldják az izomgörcsöket, és autoimmun betegségek esetén, mint például a rheumatoid arthritis, visszafogják az immunrendszer túlzott működését.

GettyImages-1225072406

Ugyanakkor ezekkel a gyógyszerekkel nagyon körültekintően kell eljárni, éppen ezért szükséges hozzájuk az orvos által kiállított recept. Az orvos ugyanis akkor dönt a szteroid-, vagy éppen nem szteroidtartalmú gyógyszeres kezelés mellett, ha az előnyöket és a kockázatokat mérlegelve azt tartja az adott helyzetben megfelelő, hatékony megoldásnak. Tény, hogy egy helyzet gyors megoldásaként nagyon jól működhetnek.

Injekció formájú fájdalomcsillapítás

- A szteroidinjekció még a szájon át szedhető gyógyszernél is gyorsabb fájdalomcsillapító hatásra képes, hiszen célzottan, az adott területre adjuk be - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

- Nagy előnye még, hogy kíméletesebb a gyomor-bél traktus szempontjából, már néhány órán belül jelentősen csökkenti a fájdalmat, és ez a hatás legalább egy hétig fennmarad. Éppen ezért akár nyaralás előtt is nagy hasznát lehet venni. A hosszabb hatású változatnak több idő kell, hogy kifejthesse hatását, azonban ez a hatás hónapokig fennmarad.

GettyImages-1198435904

- A szteroidtartalmú injekciók ezért gyakran használatosak ízületi problémák esetén, és hasznosak lehetnek a szövetek problémáinál is, például íngyulladásnál, teniszkönyöknél.

Hosszú távú megoldást is ajánlott keresni

- Ha túl vagyunk az akut időszakon, és a körülményekhez képest kellemesen teltek a pihenésre szánt hetek is, érdemes a mozgásszervi fájdalmak tartós megoldásait is keresni. Betegségtől, alapállapottól és természetesen magától a pácienstől is függ, kinél mi válhat be leginkább, de szerencsére ma már számos bizonyítottan hatékony kezelés közül választhatunk - ismerteti Arnold doktor.

Nagyon hasznos lehet a biostimulációs hatásra építő lágylézer-terápia, ami jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére. Bizonyos esetekben az orvosi kollagén injektálását ajánlatos választani az ízületi fájdalomcsillapításra, ugyanis a felhasznált hatóanyag segít a kollagénstruktúrák újjáépítésében, így regenerációs hatást fejt ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Más esetekben a lágyrész-hialuroninjekcióval bevitt hialuronsav csökkenti a gyulladást, és segíti a szöveti regenerációt. Ha pedig az ízületi résbe juttatják a hialuronsavas szert, az elősegíti a csúszást, és ennek köszönhetően csökkenti az ízületi kopás miatt kialakult fájdalmat.

Érdemes még szem előtt tartani a PENS-terápiát, amelynek kifejezett célja a krónikus fájdalom csillapítása, éppen ezért beválik myofascialis fájdalomnál, perifériás neuropátiás fájdalmaknál, fibromyalgiánál, fejfájásnál, migrénnél, gerincműtét után jelentkező hát- és lábfájásnál és kiemelten ízületi kopásnál. Ezek az úgynevezett komplex konzervatív kezelések biokompatibilisek, egymással szinergiában működnek, és minimális mellékhatásprofillal rendelkeznek.

Lökéshullám-terápia.
Lökéshullám-terápia.

Mindezeken felül sok esetben érdemes az orvosi akupunktúrával, a lökéshullám-terápiával elindulni, a mozgásszervi fájdalmaknál pedig minden esetben döntő jelentőségű a személyre szabott, funkcionális gyógytorna.

8 cipőfazon, amit az ortopéd orvosok betiltanának

A jó cipőválasztás a láb egészségének alapfeltétele.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük