Melyik szót írod ki leggyakrabban a Facebookra? A kutatók szerint megmutatja, milyen betegség fenyeget

A Facebook-posztok tartalma is előre jelezheti a betegségeket a kutatások eredményei szerint.

facebookozik-no-okostelefon-tel
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Facebookon közzétett bejegyzések rengetegféle egészségügyi probléma kialakulását képesek előjelezni, többek között a cukorbetegséget, a magas vérnyomást vagy a depressziót is egy tanulmány szerint.

A PLOS ONE című folyóiratban közzétett tanulmány kutatói 999 résztvevő adatait vizsgálták meg: ehhez a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiket, a nyelvi mintákat vették alapul, melyeket aztán orvosi nyilvántartásokkal vetettek össze: így nagyjából 20 millió szót, kifejezést és szókapcsolatot néztek meg alaposabban.

A betegségeket is megmutatják a Facebook-posztok

A kutatás során elemezték a Facebook-posztok nyelvezetét, a demográfiai adatokat, így a kort vagy a nemet is. A vizsgálat eredményei meglepőek lehetnek: azok szerint ugyanis a Facebook-posztok előre tudták jelezni a betegségeket, például a cukorbetegséget is. A demográfiai adatok tovább pontosították a prognózisokat.

Akadtak olyan nyelvi fordulatok, melyek világos összefüggésben állnak az okozott egészségügyi problémával, így nem szolgálnak különösebb magyarázatra: így az ital, részeg és az üveg gyakori használata az alkoholproblémákat jósolhatja meg.

Akadtak viszont kevésbé egyértelmű kapcsolódások. A vallásos emberek egy része Facebook-nyelvükben is használta az Isten, család vagy az imádkozás szavakat, ők az eredmények szerint 15-ször nagyobb eséllyel váltak cukorbetegségben érintetté azokhoz képest, akik nem használták ezeket a szavakat. 

Az ellenségesebb szavak és a káromkodások nyilvános használóiról úgy találták, nagyobb eséllyel váltak érintettekké drogfüggőségben vagy pszichózisban.

A depresszióra utaltak a szomatikus tüneteket jelölő szavak, így a gyomor, a fej, a fájdalom, valamint az érzelmi szorongásról árulkodó szavak: a sírás vagy a könnyek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki, aki az adott szavakat beleírja a posztjába, megbetegszik, csupán annyit tesz, hogy a kutatás szerint azok voltak nagyobb valószínűséggel érintettek a betegségekben, akiknek a bejegyzéseiben gyakran előkerültek azok.

Raina Merchant, a Penn Medicine Digitális Egészségügyi Központjának igazgatója szerint azért is árulkodók lehetnek a közösségi médiában közzétett bejegyzések, mert az emberek többsége szívesen posztol az életmódváltásról és az életvitellel kapcsolatos tapasztalatokról, amely további információkat is nyújthat az egészségügyi állapotról, egy-egy betegség súlyosbodásáról vagy azok kezeléséről.

Árulkodó nyelvi minták

A kutatók magyarázatul úgy vélik, a nyelvi mintáink a génjeinkhez hasonlók, miközben az egyes betegségek a hasonló nyelvi mintázatokhoz is köthetők. Többek között a módszer megmutatta a mentális egészségi állapotot, így a szorongás, a depresszió és a pszichózis előjelzésére is alkalmas lehet.

Dr. Andrew Schwartz, a Stony Brook Egyetemi Műszaki és Alkalmazott Tudományok Főiskolájának adjunktusa szerint a digitális nyelv az ember életének legfontosabb aspektusait is tartalmazhatja, amellyel a hagyományos orvosi, egészségügyi adatokon is túlmutat. A feltevés a későbbiekben a mesterséges intelligencia további fejlődéséhez járulhat hozzá a gyógyítás területén.

A bizonyításra ezért egy nagyszabású kísérletet is terveznek, amelyben a betegeket felkérnék, hogy a közösségi oldalaikon közzétett posztokat egészségügyi szolgáltatóikkal, orvosaikkal is osszák meg. Ez a vizsgálódás megmutathatja, valóban hasznát lehet-e venni az így nyert pluszadatoknak, és azok támogathatják-e valamilyen formában a klinikai döntéseket.

Gyors kvíz a vitaminokról

Téged zavarba lehet ejteni, vagy kifogástalan a tudásod, ha a vitaminokról van szó? 10 kérdés, és máris kiderül.

Ezt is szeretjük