Ezért veszélyesek a hormonális fogamzásgátlók!
Friss kutatási eredmény
Sem a tabletta, sem a hüvelygyűrű nem teljesen veszélytelen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hormonális fogamzásgátlók a jelenleg ismert legbiztosabb születésszabályozó eszközök. Az első ilyen - Enovid nevezetű - tabletta 1960-as piacra dobásával a nők sok tekintetben felszabadultak, átvették az irányítást reprodukciós ciklusuk felett.

Az első fogamzásgátló tabletták hormontartalma még meglehetősen magas volt, szemben a maiakkal, amelyeket az orvosok már fiatal kamaszlányoknak is felírnak. Ugyanakkor a napjainkban szedett tabletták sem teljesen veszélytelenek - derült ki egy 1,6 millió nő adatait elemző tanulmányból.

Dán tanulmány a hormonális fogamzásgátlók hatásairól

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg az eddigi legnagyobb tanulmány a témában. Ojvind Lidegaard, a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa és kollégái egy 15 éven tartó követéses vizsgálat eredményeit közölték.

1,6 millió, 15 és 49 év közötti nő adatait elemezték kutatásuk során - a vizsgált nők egyikének sem volt daganatos megbetegedése vagy szívproblémája.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kombinált - ösztrogént és a progeszteront is tartalmazó - fogamzásgátló tabletták esetén nagyobb volt a szélütés, valamint a szívinfarktus kockázata, mint a nem hormonális eszközökkel védekező nőknél.

De nem csupán a fogamzásgátló tabletta esetében találtak ilyen összefüggést a kutatók. A - szintén hormonális - hüvelygyűrűvel védekező nőknél is 2,5-szer nagyobb rizikót mutattak ki a szélütés tekintetében.

Visszafordítható hatás

A kutatás tanúsága szerint szerencsére ez a rizikó a hormonális fogamzásgátló használatának abbahagyásával visszaesik.

Eredményeik szerint mind a szélütés, mind a szívroham kockázata ugyanarra a szintre került vissza, mint azoknál a nőknél, akik soha nem alkalmaztak ilyen típusú fogamzásgátló eszközöket.

Mennyire veszélyesek a hormonkészítmények?

Bár a kutatás eredményei azt mutatták, hogy a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása nem veszélytelen, a szakértők hangsúlyozták, hogy fiatal nők esetében ezek a kockázatok igen alacsonyak. Ezért, és mert a tabletta a jelenleg ismert legbiztosabb fogamzásgátló módszer, ha a húszas éveidben, illetve a harmincas éveid elején jársz, vélhetően érdemes emellett döntened. A 40. születésnap után azonban jellemzően a szakértők sem ajánlják a tablettaszedést.

Te milyen módszerrel védekezel?

Ezt is szeretjük