Ezért hízol hasra!

Megdöbbentő ok a háttérben

A hasi elhízás mögött a szervezet védekező reakciója áll, amit sokszor a stressz vált ki. Így tüntesd el!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutatók nemrégiben sajátos összefüggést mutattak ki a fokozott stressz és a hasra hízás jelensége között. Ha ugyanis nagy benned a nyomás, tested pedig vészhelyzetként érzékeli ezt, lelassítja folyamatait, és raktározni kezd, elsősorban a has tájékán, hiszen szükség esetén így érheti el legkönnyebben a tartalékokat, emellett így próbálja védeni belső szerveidet a fenyegető külső körülményektől.

Miért hizlal a stressz?

A biológusok már évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy, ha az állatokat nagyobb stressz éri, gyakran kezdenek el mértéktelenül enni. Például, ha erős zajnak vannak kitéve, úgy tömik magukba az ennivalót, mintha azzal megvédhetnék a fülüket. Ha egy kisegér alulmarad a nagyobb, harapós egérrel szembeni harcban, előfordulhat, hogy hirtelen rendkívül sok eleséget rágcsál és eszik meg egymás után.

Érdekes módon az állatok általában sokkal többet esznek a szokásosnál, amikor elkülönítik őket. Többnyire minden tekintetben egyedülállóknak tartjuk magunkat, pedig nagyon hasonlítunk az állatokra. Amikor a gyermekek hiányt szenvednek a családi biztonságban, szeretetben vagy melegségben, szinte kényszeresen a szájukba vesznek valamit, legyen az agyag, föld, fű vagy papír.

A feszültség étkezési zavarokhoz vezet

Arra is rájöttek a tudósok, hogy a stresszhatás alatt álló gyerekek gyakrabban mérgezik meg magukat, a fogságban lévő emberek pedig sokszor szenvednek farkasétvágytól, illetve híznak el.

A bulimia nervosa is egy olyan pszichogén evési zavar, mely főként azoknál a nőknél jelentkezik, akik például partnerkapcsolatukban, környezetük hatása alatt vagy munkahelyükön vannak kitéve erős stressznek, esetleg egyéb bajaik, panaszaik vannak.

Bár akadnak olyan férfiak, nők és gyerekek is, akik a megterhelés hatására éppen, hogy kevesebbet esznek, és veszítenek a súlyukból, azért a stressz legtöbbször mégis túlzott kalóriafelvételhez vezet. A tudósok megállapították, hogy a stresszes emberek sokszor kiszámíthatatlanul nyúlnak a magas kalória-, de igen alacsony víztartalmú, hizlaló rágcsálnivalók, például a ropogós édességek, a sós chips, az olajos magvak vagy a különféle száraz ropogtatnivalók után.

A túlsúlyos emberek a soványaknál is hajlamosabbak arra, hogy zaj, villogó fény, nehezen megoldható rejtvények vagy feladványok hatására, partneri konfliktusok után vagy erős munkahelyi nyomás esetén sokkal többet egyenek, mint különben. Az állandó stressztől ráadásul meg is betegszel, ezért kerüld, ahol csak tudod. Nagyon hatásos lazítógyakorlatok léteznek a stressz megszüntetésére, ezek közé tartozik például a jóga, az autogén tréning, a csi-kung és a progresszív izomlazítás.

Az elhízás további okai

A stressz mellett más is megbújhat problémád hátterében. Nézd meg videónkat, hogy az okok feltárásával közelebb kerülhess a megoldáshoz.

Zsírégető lazítás

Sajnos a stressztől általában nem lehet csak olyan egyszerűen megszabadulni, a munkahelyi környezet, a családi vagy partnerkapcsolati konfliktusok olykor elkerülhetetlen stresszorokká válhatnak. Fontos és megoldható azonban, hogy mindig higgadtan és kiegyensúlyozottan kerülj a stresszhelyzetekbe.

Amerikai idegfiziológusok a következőt javasolják: lehetőleg mindennap menj ki körülbelül 30 percre a szabadba egyedül, és merülj el egy patak csobogásában, figyeld az égen a felhők vándorlását, vagy egyszerűen csak nézd, hogyan hajladoznak a fák koronái a szélben.

Ez elvezet az úgynevezett asszimilációhoz: a szívritmus, a pulzus és a keringés az agyhullámokkal egyetemben lenyugszik. Ezzel egyidejűleg beindul a bélműködés, mind több tápanyag áramlik a bél nyálkahártyán keresztül a vérbe és a sejtekhez. Egy félóra elteltével érezhetően kipihentebben mehetsz haza. Az ezekből a lazítógyakorlatokból frissen tankolt aminosavakból - fehérjeépítőkből - hormonok jönnek létre, melyek megnyitják a zsírsejteket, és kiszabadítják belőlük a triglicerideket.

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült. A könyv a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

no merleggel
  • végleges fogyás
  • fogyókúrás tippek

Hogyan lehet a leggyorsabban fogyni?

huto
  • túlsúly lelki okai
  • elhízás okai

Az elhízás 3 meglepő oka

Ezt is szeretjük