Ezért hízol hasra! 2 rejtett, de gyakori ok a háttérben

A hétköznapokban érő fokozott stresszhatások és a túlzott sófogyasztás is elsősorban derékban fognak erősíteni. Tudd meg, miért!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hasi hízás egyrészt alkati kérdés, másrészt a táplálkozás és az életmód is felel érte. Sajnos az esztétikai problémán túl egészségügyi kockázatokat is felvet, ha nem a fenék, hanem a has tájékán gyűlnek a kilók.

Amennyiben szeretnél megszabadulni pocaktól, két dolgot kell tenned: csökkentsd a sóbevitelt, illetve iktass be az életedbe több mozgást!

Stresszpocak

Sok ember esetében a fokozott stresszhatás fogyáshoz vezet, ám még többen vannak azok, akiknél a feszültség magasabb kalóriabevitellel jár együtt. Ennek a mechanizmusnak evolúciós jelentősége van: az emberi szervezet így készül fel arra, hogy elegendő tartaléka legyen a szélsőséges élethelyzetben való működéshez.

A stressz hatására úgynevezett cortocotrophin hormon termelődik a szervezetben, mely a mellékvesét kortizoltermelésre ösztönzi. A folyamat hatására növekszik az étvágy, és több táplálékot tudsz magadhoz venni.

Könnyen hasznosítható energia

A feszültség hatására felszedett kilók azért a hasi tájékon rakódnak le, mert az közel van a májhoz. A szervezet pedig innen képes legrövidebb idő alatt felhasználható energiává visszaforgatni.

Túl sok só az étrendben

Előfordulhat, hogy a hasi hízást nem zsír, hanem víz okozza, melynek hátterében a fokozott sófogyasztás áll.

Ha most arra gondolsz, hogy nem sózod túl az ételeket, mérd fel, hogy mennyi félkész táplálékot - zacskós levest, halrudacskát - hamburgert, pizzát, majonézt, felvágottat fogyasztasz. Ezeknek az ételeknek ugyanis igen magas a sótartalmuk.

Nátriumcsatornák a bélben

A túl sok só egyrészt fokozza az étvágyat, másrészt magas nátriumtartalma miatt megköti a vizet. A tápanyagok a bélnyálkahártyában lévő, vízzel teli nátriumcsatornák segítségével jutnak el a vérbe. Mivel rengeteg ilyen csatorna van a bélben, a szervezet a nátriumot - és ebből adódóan a vizet - a hasi területekbe építi be.

A hasra hízás rizikói

Több egészségügyi kutatás is kimutatta már, hogy a hasi zsírtöbblet veszélyesebb, mint ha fenékre híznál. Természetesen alkati kérdés, hogy esetedben hová rakódik le a zsírtöbblet. Amennyiben a pluszkilók a csípőre és a fenékre korlátozódnak, szerencsés vagy, ám ha hasra hízol, számos egészségügyi rizikóval számolhatsz.

Szakemberek szerint hasi zsírtöbblet esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri megbetegedés. A jelenség hátterében az úgynevezett viscerális zsírok állnak. A hastájékon lerakódó feleslegből gyulladáskeltő fehérjék és hormonok szabadulnak fel, melyek növelik a trombózis és más keringési rendellenességek kockázatát.

OLVASD EL EZT IS!

fermer fenek
  • megelőzés
  • cukorbetegség

Nagy a feneked?

Ezt is szeretjük