Ezért hasznos a láz a szervezetnek: újabb bizonyítékot találtak a tudósok
A magasabb hőmérséklet fokozza az úgynevezett T-sejtek képződését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a megfázásos, influenzás megbetegedések. Nem érdemes a reklámokra hallgatnod, és egyből valamilyen lázcsillapítót bevenned, esetleg meginnod, ha érzed, belázasodtál. Amerikai orvosok bebizonyították, hogy a testhőmérséklet növekedése segít, hogy gyorsabban meggyógyulj.

A láz okozója az agy

A test hőmérsékletének a növekedése legtöbbször a szervezet immunreakciójának a része. Így védekezel a hőérzékeny vírusok, baktériumok ellen. Az agy egy bizonyos része, a hipotalamusz a szervezeted termosztátja. Amikor az immunrendszer azonosítja a lehetséges bajt, a fehérvérsejtekből pirogén szabadul fel - ezt a biokémiai anyagot sok kórokozó is termeli.

A szervezet magasabb fokozatra kapcsol

A hipotalamusz ezt érzékelve érzékenyebbé válik, és utasítást ad a több hő termelésére, fenntartására. Ehhez a szervezet magasabb fokozatra kapcsol, a vérkeringés és a pulzus gyorsabb lesz. Kezdetben a bőr erei összehúzódnak, és izomremegés, fázékonyság jelentkezik. Amikor a hőtermelés és a hőleadás egy magasabb szinten kiegyenlítődik, ezek a jelek megszűnnek. A bőr erei kitágulnak, az arc folyamatosan piros, és a vízveszteség izzadság formájában megnő.

Ezért nincs étvágyad lázasan

A lázas állapot étvágytalansággal jár együtt, ami szintén elősegíti a gyógyulást. Ilyenkor a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, ami az önfenntartás része. A stresszhelyzetben értéktelen szervi működés, mint az emésztés, másodlagossá válik. A szervezetnek így nem kell energiát fordítania arra, hogy feldolgozza a táplálékot.

A hő az immunrendszer aktivátora

Új bizonyítékot találtak a kutatók arra, hogy a láz hasznos. Eddig úgy gondolták, hogy a magas testhőmérséklet csak abban játszik szerepet, hogy kedvezőtlen környezetet teremtsen a baktériumoknak, vírusoknak. Ezeknek a betolakodóknak a szaporodását ugyanis megnehezíti a meleg közeg.

Ugyanakkor a Roswell Park Rákkutató Intézet által végzett kutatás azt mutatja, hogy a láz az immunrendszer hatékonyságát is növeli. A magasabb hőmérséklet fokozza a fehérvérsejtek egyik fajtája, a T-sejtek képződését. Ezek képesek elpusztítani többek között a vírussal fertőzött sejteket.

Ezt a felfedezést egerekkel való kísérlet során vizsgálták a kutatók. A kísérleti állatokat beoltották antigénnel, azaz megfertőzték őket, majd két csoportra osztották az állatokat. Az egerek egyik részénél megnövelték a testhőmérsékletet két fokkal, a másik felénél pedig a normális szinten tartották azt. A csoport azon felénél, ahol magasabb volt a hőmérséklet, nagyobb mennyiségű T-sejt képződött, így képesek voltak elpusztítani a fertőzött sejteket.

Amikor szükséges a lázcsillapító

A test hőmérséklete 27,5-36 fok között normálisnak mondható. Arra a kutatók is figyelmeztetnek, hogy az öngyógyító mechanizmust csak hőemelkedésnél és alacsony láznál, azaz 37,5 és 38.5 fok között szabad alkalmazni. Magasabb láz esetén orvoshoz kell fordulnod, hogy megállapítsa, mi a baj, és megfelelő megoldást javasoljon.

Veszélyessé válhat a láz

A test hőmérséklete olyan tartományba is léphet, ami kifejezetten veszélyes. 39,5 fok felett már érdemes lázlapot vezetni, hogy pontosan követhetőek legyenek a mért eredmények. 40 fok felett akár kórházba is utalhat az orvos, a folyamatos megfigyelés és a kiszáradás megelőzésének érdekében. Mivel a gyermekek immunrendszere még fejlődik, ők gyorsabban és gyakrabban lázasodnak be. Ezért más-más tanácsok vonatkoznak a felnőttekre és a gyermekekre lázas megbetegedés esetén.

Mit teszel láz esetén?

Ezt is szeretjük