Nem akarsz gyomorrákot?
Nem tudod megoldani gyomorfájásod? Nem vagy egyedül, viszont csak kevesen ismerik természetes megoldását! Most megtudhatod!
A gyomorbetegségek elleni diéta nem csak azoknak fontos, akiknek már van valamilyen gyomorbetegsége. Hosszú távon a kímélő étrend segít megelőzni a savtúltengést vagy éppen a savhiányt, a fekélyeket és a rákot is.
Megfelelő diétával ugyanis csökkenteni lehet a gyomorsav mértékét, vagy éppen alkalmazkodni lehet a kevés savhoz azzal, hogy tehermentesíted gyomrodat a kijelölt ételekkel. Így a legjobb, ha személyre szabott étrendet követsz, de vannak alappillérek, melyek minden betegség esetén igaznak bizonyulnak.
Étkezések gyakorisága
Ha a gyomor üres, sok savat termel, mely kellemetlen panaszokat és hosszú távon komplikációkat okozhat. Így csökkenteni kell azokat az időszakokat, amikor a gyomorban nincs semmi. Tehát a fekélybetegeknek és a savtúltengésben szenvedőknek tartaniuk kell magukat ahhoz, hogy naponta akár 8-10-szer egyenek – de legalábbis sohasem kevesebbszer, mint 5-6 alkalom. Ezt nem kell egy életen át tartani, elegendő addig, amíg a panaszok meg nem szűnnek.
Étkezések mennyisége
Ha ilyen gyakran eszel, nyilvánvalóan nem szabad egy ebédnyi adagot fogyasztanod. A cél ugyanis nem az elhízás, hanem a gyomorregenerálás. A sokszor kicsi stratégiával megszüntető a puffadás, gyomorégés, gyomorfájás, telítettség és a jövőbeni gyomorbajok kialakulásának esélye.
Ha ezt követed, savhiányodon is segítesz, hiszen tehermentesíted a gyomrod, mely csökkent savtartalommal is képes megbirkózni a táplálék megemésztésére.
Az ételek halmazállapota
A szilárd ételeknek a legnagyobb a savmegkötő hatása, így savtúltengésre alkalmasabbak, mint a pürék, a pépek vagy a folyadékok. Savhiányra viszont ennek az ellenkezője igaz. A szilárd terheli meg leginkább a gyomrot, a pépes kevésbé, a folyadék pedig szinte terhelés nélkül azonnal ürül.
Élvezeti cikkek
Sajnos vannak olyan élvezeti cikkek, melyekről jobb lemondani, hiszen közvetlenül irritálják a gyomrot. Ebben az esetben vagy csökkenteni kell adagjukat, vagy teljesen el kellene hagyni őket.
- Az alkohol gyakorlatilag tiltólistára kerül, hiszen kíméletlenül pusztítja a gyomor belsejét. Sok gyomorfekély, illetve gyomorrák kialakulásáért felelős.
- Fontos, hogy kevesebb kávét igyál, és gyengébb teákra cseréld az eddigi italokat a polcodon. Valamint mindkettőben csökkentsd a cukor mennyiségét, hiszen a cukor, akárcsak a só, izgatja a gyomrot.
- A dohányzás, bár a nikotin a tüdőbe kerül – szintén közvetlenül hat a gyomorra. A gyomorrákok több mint 20 százalékáért felelős, sőt fekélyt okozhat, ráadásul nagyon rövid időn belül.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Étrendminta, hogy csökkentsd a gyomorsavad
Első nap
- Reggeli: tejeskávé babkávéból, margarin, méz, kalács.
- Tízórai: sonka, kifli, paradicsomital.
- Ebéd: erőleves, főtt marhahús, tormamártás, főtt burgonya.
- Uzsonna: gyümölcsös joghurt, kifli.
- Vacsora: gombával töltött sertésszelet, párolt vegyes köret, gyümölcssaláta.
- Utóvacsora: kefir, gyümölcs.
Második nap
- Reggeli: őszibaracklé, kifli, zöldpaprika, sonka vagy szalámi.
- Tízórai: lágytojás, kifli, gyümölcs.
- Ebéd: paradicsomleves, hirtelensült, kelkáposztafőzelék.
- Uzsonna: krémes piskóta, gyümölcslé.
- Vacsora: párolt sertésszelet, párolt zöldborsó, gyümölcs.
- Utóvacsora: tejfölös túró, kifli, limonádé.
Harmadik nap
- Reggeli: karamelltej, kalács, margarin, dzsem.
- Tízórai: májkrém, reszelt sárgarépa, kifli.
- Ebéd: paradicsomlé, töltött csirke, sült burgonya, savanyú uborka.
- Uzsonna: gyümölcsös joghurt, keksz.
- Vacsora: töltött padlizsán, gyümölcs.
- Utóvacsora: sajtos kifli, szőlőlé.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- tünetek és betegségek
Hasi görcsök, puffadás, székrekedés
- táplálkozás
- fertőzés
A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei
- táplálkozás
- fertőzés