Egy pohár víz étkezés előtt: tényleg segít a fogyásban?

Eltelít, és segíti az anyagcsere-folyamatokat. A víz hatékony társ a diétában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a felnőtt emberi szervezet 60-65%-a víz, nem meglepő, hogy a mindennapi táplálkozás során is igen nagy szerephez jut a folyadék.

Hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára, befolyásolja a tápanyagok szállítását és felszívódását, de a megfelelő vérkeringésért is felel. Az, hogy a fogyásban is segítségedre lehet, szinte már mellékes dolog.

Egy pohár víz étkezés előtt

Annak érdekében, hogy az étkezés során bevitt táplálékok kellő gyorsasággal haladjanak az emésztőrendszerben, elegendő folyadékot is magadhoz kell venned. Ez egy felnőtt szervezet esetében napi két-két és fél liter vizet jelent.

Ha szeretnéd, hogy az anyagcseréd megfelelően működjön, érdemes étkezés előtt mindig elfogyasztanod egy pohár szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet. Így egyrészt a táplálkozás során bevitt rostanyagok kellő gyorsasággal haladhatnak az emésztőrendszerben.

Másrészt a kalóriát nem tartalmazó víz elfoglal valamennyi helyet a gyomrodban, aminek eredményeképpen kevesebbet tudsz majd enni. Hogy a diéta ideje alatt mennyi folyadék fogyasztása javasolt, arról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Ne keverd össze az éhséget a szomjúsággal!

Érdekes megfigyelés, hogy sokan tévesztik össze az éhséget a szomjúsággal. Bár a lédús zöldségek-gyümölcsök fogyasztása valóban olthatja a szomjadat, egy tábla csokoládéról már nehezen mondható el ugyanez. Próbáld ki a következőt: ha nem sokkal étkezés után úgy érzed, újra megéheztél, igyál meg egy nagy pohár vizet. Amennyiben megszűnik a hiányérzeted, jó eséllyel szomjas voltál, és nem éhes.

A folyadékhiány jelei

Az emberek döntő többsége nem fogyaszt el napi két-két és fél liter vizet, arra hivatkozva, hogy nem szomjas, vagy egyszerűen megfeledkezik róla. Érdemes ezért mindig a kezed ügyében tartanod egy félliteres vizes palackot, amit félóráként meghúzhatsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A száraz bőr, a karikás szem, a gyakori fáradtság vagy a fejfájás mind arra utalnak, hogy nem fogyasztasz elegendő folyadékot. Tartsd szem előtt, hogy nem minden ital alkalmas a folyadékpótlásra. Az alkohol-, illetve koffeintartalmú italok például éppen ellenkező hatást váltanak ki: szárítják a szervezetet.

Ezt is szeretjük