Nem csak rángás jelzi az epilepsziás rohamot: mi a pontos teendő, ha valaki rosszul lesz?
Az epilepszia a rángás mellett számos egyéb tünettel is járhat.

GettyImages-1164559903
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felmérések alapján az epilepszia a társadalom nagyjából 1-1,5%-át érinti, ám egyszeri rohamot mintegy 5%-a megtapasztal életében. Ez utóbbi a betegségtől független kiváltó okból is fakadhat, akár agysérülés, túlzottan magas láz, extrém mértékű kimerültség, stressz is állhat a hátterében, ilyenkor annak megszüntetésével az ismétlődő rohamok teljes egészében elkerülhetők.

A kórkép lényegében egy működési zavar az agyban, melynek során elektromos kisülések keletkeznek, és különböző súlyosságú tünetek mutatkoznak meg. Február 14-e nemcsak a szerelmesek ünnepe, de az epilepszia világnapja is: az International Bureau for Epilepsy (Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda) döntését az indokolta, hogy Szent Bálint az epilepsziások védőszentjeként is ismert.

Az epilepsziás roham tünetei

Az epilepszia legfőbb tüneteiként a rohamok tekinthetők, változó intenzitással és gyakorisággal, olykor csak néhány másodpercig vagy percekig is tarthat. 

A generalizált, mindkét agyféltekére kiterjedő roham a kontrollálhatatlan remegésről, rángásról ismerhető fel, valamint átmeneti emlékezetkieséssel, eszméletvesztéssel, semmibe meredő tekintettel, összeeséssel, izommerevséggel, esetleg a hólyag- és bélkontroll elvesztésével, valamint a nyelv elharapásával járhat. A roham után a beteg visszanyeri az eszméletét, de a történtekre többnyire nem emlékszik.

Előfordulhat emellett részleges, csak egy kisebb agyterületet érintő roham is, amely azonban kevésbé jellemző tünetekkel társul. Sokszor megelőzi egy adott téves érzet, akár vizuális hallucináció vagy nem létező fények, szagok érzékelése, mely attól is függ, mely agyterületből ered a roham. Felléphet a generalizált rohamra jellemző tudatzavar is.

Az elsősegélynyújtás lépései

Amennyiben egy epilepsziás rohamot ismersz fel valakin, érdemes tudni az elsősegélynyújtás legfontosabb lépéseit. A Centers for Disease Control and Prevention útmutatása szerint ilyenkor segítsd lefeküdni az illetőt a padlóra, óvatosan fordítsd őt az egyik oldalára, hogy zavartalanul lélegezhessen!

A kemény, éles dolgokat távolítsd el a környezetéből a sérülések elkerülése érdekében, vedd le a szemüvegét, a nyakláncot is róla! Ha van rá lehetőség, tegyél egy puha tárgyat, akár egy kabátot a feje alá! A legfontosabb ilyenkor a fej és a test védelme.

Nem kell kihúzni a nyelvet

Fontos, hogy ne próbáld az érintett személyt lefogni, megállítani a rángását. Soha ne tegyél semmit a szájába, ez ugyanis a fogakat és az állkapcsot is veszélyezteti! Tilos felfeszíteni az állkapcsot, hogy a nyelvét kihúzd, ezzel ugyanis mindkettő megsérülhet. A nyelvét le nem fogja nyelni, ám elharaphatja, ami vérrel járhat a szájüregben, ez azonban hamar begyógyul a roham után. 

A rángás miatt kialakulhat némi hab is a nyálban, ami önmagában szintén nem ad okot a pánikra, múló tünet. A szájból szájba lélegeztetés is rossz ötlet, a roham után visszaáll a normális légzés. Ne próbáld vízzel itatni vagy megetetni az illetőt egészen addig, amíg nincs teljesen magánál!

Mikor hívd a mentőket?

Hívd a mentőket, ha nem tudod, volt-e már rohama az illetőnek, mivel kivizsgálás lehet szükséges! Figyeld az időt is: ha a roham több mint 5 percig tart, nem szabad késlekedni a hívással!

Akkor is tárcsázd a segélyhívót, ha már éber állapotban is nehezen lélegzik, ha megsérült, ha az eset vízben történt, illetve ha rövidesen ismét fellépnek a tünetek! Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha alapbetegséggel él, például cukor- vagy szívbeteg, esetleg terhes.

Maradj az érintettel egészen a roham végéig akkor is, ha ismert az érintettnél a panasz! Ha véget ért, segítsd felülni egy biztonságos helyre! Amikor már képes a kommunikációra, a lehető legegyszerűbben és nyugodtan mondd el, mi történt vele, vigasztald meg, ha szükséges! Segíts neki a hazajutásban, kérj segítséget a családjától, vagy hívj taxit!

A betegség diagnózisát neurológiai és fizikai vizsgálat, labor, EEG, MRI előzi meg. Az esetek jelentős része egy gyógyszer szedésével kezelhető, a betegség hosszú távon rohammentessé tehető. Ritkábban gyógyszerkombinációk szedése szükséges, elvétve műtéti úton történik a kezelés. Az egészségtudatos életmód, a dietetikus segítségével meghatározott étrend, a helyes alvási szokások és a megfelelő stresszkezelés is sokat javíthat a betegek állapotán.

Hideg verejtékezés, bevizelés? Hívd a mentőket!

Vannak olyan vészhelyzetek, amikor sok múlik a közelben lévők lélekjelenlétén.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük