8 népszerű élelmiszer, aminek a fogyasztása epekő kialakulásához vezethet: nem csak a zsírral kell vigyázni

Az epekövek jelentős része koleszterinkő, a probléma kialakulásában az étkezés hangsúlyos szerepet játszik.

Epekő kockázatát fokozó élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az epekő meglehetősen gyakori probléma, ami olykor tünetmentesen van jelen. Ha viszont elzáródást okoz, akkor kellemetlen panaszokkal, görcsös, kisugárzó fájdalommal, hányingerrel járhat. 

Az epekő kialakulásának kockázatát jelentősen befolyásolja az életmód, különösen az étkezés. A táplálkozásra nem csak már meglévő elváltozás esetében kell figyelni, a megelőzésben is segíthet, ha szem előtt tart néhány szempontot az ember.

Epekő kockázatát fokozó élelmiszerek

A máj által termelt epe az epehólyagban tárolódik. Nagyrészt víz alkotja, epesavak, foszfolipidek és koleszterin is található benne. Az epekőképződés akkor indul meg, ha a folyadék sűrűbbé válik, az alkotóelemeinek aránya felborul. Megkülönböztethetők koleszterinkövek és bilirubinkövek, előbbiek jóval gyakoribbak, a májműködés zavaraira és a nem megfelelő táplálkozásra vezethetők vissza. Nőknél jellemzőbb a probléma, a cukorbetegség, az ülő életmód, az elhízás és a várandósság fokozza a kockázatát, de az alacsony rosttartalmú, koleszterinben és zsírokban gazdag táplálkozás is hozzájárulhat a kialakulásához. 

Az epekövesség megelőzéséhez javasolt naponta többször, kis adagokat enni, törekedni az optimális testsúly megőrzésére, valamint lehetőség szerint visszaszorítani az étkezésben azokat az élelmiszereket, amelyek a szakemberek szerint hozzájárulhatnak a probléma kialakulásához. 

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük