Ártalmatlan béllakó baktérium, ami gyilkossá válhat: óvatlanság okozza a terjedését
Az Enterococcus faecalis olyan mutációt alkothat, amely a bélrendszerből a véráramba vándorol, ahol toxinokat termel, és ezáltal halált okozhat.

belbaci 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vastagbél nyálkahártyáján élő több ezer baktérium nemhogy nem ártalmas, de nélkülözhetetlenek a bélrendszer, illetve a szervezet egészséges működéséhez.

Normál esetben ezek a baktériumok védik a bélrendszert a fertőzést okozó baktériumtörzsektől, és hozzájárulnak az emésztéshez, így többek között a vitaminok megfelelő felszívódásához. Időnként azonban az ártalmatlan béllakók életveszélyes állapotba sodorhatják a beteget. Egy érdekes kutatás feltárta, hogyan mutálódik az Enterococcus faecalis.

Az Enterococcus faecalis és a kórházi fertőzések

Az E. faecalis egyik törzse sok fejtörést okozott már az orvosoknak; a legismertebb eset az 1980-as években, a Wisconsini Egyetem Kórházában történt, amikor a baktérium súlyos kórházi fertőzést eredményezett, mert ellenállt az antibiotikumnak, amitől rengetegen meghaltak.

Akkor a járvány okát nem sikerült megfejteni, ellenben Mark Huycke, az egyetem orvosa jó ötletnek találta lefagyasztani a mintákat későbbi elemzésekhez. Daria Van Tyne, a Pittsburghi Egyetemen fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója kollégáival a jelenlegi kutatásban 62 fagyasztott mintát vizsgált.

Kiderült, hogy a mutálódott E. faecalis törzs olyan tulajdonságokat szerzett, amelyekkel a bélben lakó baktérium nem rendelkezett: méreganyagokat termelt, több antibiotikummal szemben immunis lett, és ellenállóvá vált a savas közeggel, valamint a kórházakban használt fertőtlenítőszerekkel szemben. 

Van Tyne szerint a kórokozók úgy tudtak átterjedni a székletből a szájon át, hogy a betegek véletlenül lenyelték a baktériumokat, miután megérintették a fertőzött tárgyakat, például kilincset, vécéülőkét. Így a kórokozók átjutottak a gyomorsavon, és egyenesen a belekbe kerültek.

Különböztek a mutációk

A Science Translational Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint az E. faecalis mutációi nem mindenkinél voltak egyformák. A súlyosan beteg személyeknél ugyanis a kórokozók átterjedtek a véráramba. Ez nagyon rendkívüli, mivel ahhoz, hogy egy bélbaktérium megéljen a véráramban, jelentősen módosulnia kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

A baktériumtörzsek változatos mutációkat produkáltak, a bélre optimalizálódott E. faecalis pedig vérfertőzéstől függetlenül fejlődött az emberekben, majd megfertőzte vérüket. Bár az 1980-as években megismert E. faecalisban  fertőzöttek kórtörténete az idők során elveszett, hasonló folyamatok minden bizonnyal más jóindulatú baktériumoknál is kimutathatóak. Ezért Van Tyne és csapata következő kutatásaik során hasonló baktériumtörzseket vizsgálnának.

Probiotikus ételek

A bélflóra baktériumainak sokszínűségéről kétféle ételtípussal lehet gondoskodni. A prebiotikus ételek olyan tápanyagokat juttatnak a belekbe, melyek táplálják a jótékony baktériumokat, a probiotikus ételek pedig új baktériumokat juttatnak a belekbe, melyek növelik a mikrobiom gazdagságát.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük