Eddig nem tudták jól kezelni, pedig nagy fájdalmat okoz: ez a felfedezés áttörést hozhat az endometriózis gyógyításában

Hatékonyabbá teheti az endometriózis kezelését ez a felfedezés.

GettyImages-1468157253

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ausztrál tudósok olyan áttörést értek el a női meddőségi esetek majdnem egyharmadának hátterében álló, gyakran nagy fájdalommal járó endometriózis kutatásában, amely hatékonyabbá teheti az ismeretlen eredetű betegség kezelését - adta hírül a The Guardian című brit lap.

A Sydney-ben működő Királyi Női Klinika kutatói szöveteket tenyésztettek ki az endometriózis összes ismert típusából, és összehasonlították, hogy ezek a különböző szövetfajták hogyan reagálnak a kezelési módokra. A kutatás eredményeként az orvosok ezentúl célzottan más-más kezelést írhatnak elő az endometriózis típusától függően, ezáltal hatékonyabbá téve a gyógyítást.

Az endometriózis kezelése

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben, ami a meddőségen kívül számos más kellemetlen panaszt is okozhat. Jason Abbott, a klinika szülész-nőgyógyász professzora szerint az alábbi fejlemény ahhoz az áttöréshez hasonlítható, amelyet három évtizede a mellrák gyógyításában sikerült elérni.

GettyImages-1360866017 (1)

- Harminc éve az összes mellrákos beteg ugyanazt a kezelést kapta. Ma már tudjuk, hogy a mellráknak több típusa létezik, és az egyes eseteket ennek megfelelően kell kezelni - fejtette ki, hozzátéve, hogy az új kutatási eredményeknek köszönhetően - az endometriózis típusának meghatározása nyomán - képesek lesznek felmérni, hogy egy pácienst a betegség agresszív, invazív formája fenyegeti-e, és ilyen esetekben a termékenységét megtartó célzott kezelést adják neki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az endometriózis krónikus betegség, amely hasi fájdalommal, erős menstruációs görcsökkel, haspuffadással, véres széklettel vagy vizelettel, kimerültséggel és a fájdalom, valamint a meddőség okozta súlyos szorongással járhat.

Olvass tovább: 7 kórkép a kiálló, puffadt has hátterében

A haspuffadás számos betegség velejárója lehet, daganatra is felhívhatja a figyelmet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük