Sok nő szenved tőle, mégis kevesen veszik komolyan: súlyos probléma állhat a fájdalmas menstruáció mögött

Noha súlyos probléma állhat a fájdalmas menstruáció mögött, kevesen veszik komolyan ezt a betegséget.

Az endometriózis és a fájdalmas menstruáció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt mondják, a fájdalmas menstruáció része a női létnek. Azt mondják, a görcsöket és a kínzó fájdalmat csak el kell tudni viselni. De mi van akkor, ha ez a fájdalom nem csak a női lét természetes velejárója? Mi van, ha valójában egy súlyosabb probléma jele?

Az endometriózis és a fájdalmas menstruáció

Az endometriózis, amelyet az "elhalkított járványnak" is neveznek, gyakran erős menstruációs fájdalommal, krónikus medencei fájdalommal jár, de a közösülést is fájdalmassá teheti - a hüvelyi fájdalom egyéb okairól bővebben itt olvashatsz. Ez a betegség akkor jelentkezik, amikor az endometriumhoz hasonló szövet, amely normális esetben a méh belső szövetét alkotja, más helyeken is megjelenik a testben - leggyakrabban a medencében, petefészekben, petevezetékekben, belekben és hólyagban, de néha a tüdőben, az orrban és szinte minden más szervben is.

endometriózis  1
Fotó: Bsip

Az endometriózisról való beszélgetés azonban gyakran zsákutcába fut. Sok nőt félrevezetnek, félreértettek, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagynak. A probléma részben az, hogy az endometriózis diagnózisa kihívást jelent, és gyakran hosszadalmas ez a folyamat. Nem létezik olyan specifikus vérteszt vagy képalkotó vizsgálat, amely véglegesen megerősítené a betegség jelenlétét, ezért nehéz pontosan megállapítani.

A diagnózis nehezítő tényezője az is, hogy az endometriózis tünetei eltérőek lehetnek. A fájdalom típusa is változhat, a görcsös fájdalomtól a heves és szúró fájdalomig. Néhányan fájdalmat tapasztalnak a menstruáció során, másoknál a fájdalom állandó, és nincs összefüggésben a menstruációval. Ezért sok nő inkább nem is beszél róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A fájdalom elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A betegség miatt sok nő kénytelen munkát, iskolát, sportot vagy egyéb társadalmi eseményeket kihagyni. Az elhúzódó diagnózis gyakran azzal jár, hogy a betegek számtalan szakértőt látogatnak meg, több vizsgálatnak vetik alá magukat, sikertelen terápiákon mennek keresztül, és éveken át szenvednek és kínlódnak. Eközben a betegség előrehalad, ami meddőséghez, tartós fájdalomhoz vagy a szervek diszfunkciójához vezethet - a nőgyógyászati daganatok tüneteiről bővebben itt olvashatsz.

Fontos tudni, hogy egyáltalán nem normális, ha tevékenységeket kell kihagyni a fájdalom miatt, vagy ha ez bármilyen módon negatívan befolyásolja életünket. Mindenkinek olyan szakembert kell keresnie, aki meghallgatja. Csak így kezdődhet el a helyes diagnózis felállítása és a betegség kezelése.

A "grin and bear it" mentalitásnak vége kell lennie, amely szerint a lányoknak és tinédzsereknek azt tanácsolják, hogy húzzanak magukra bő ruhát, vegyenek magukhoz egy hőpárnát, vegyenek be valami fájdalomcsillapítót, és tűrjék csendben a fájdalmat.

endometriózis
Fotó: Panuwat Dangsungnoen / Getty Images Hungary

Az endometriózis kezelésének egyik kulcsa a megfelelő tájékoztatás és a tudatosság. Fontos, hogy a nők és az orvosok egyaránt megértsék, hogy ez nem csak egy egyszerű "női dolog", hanem egy valós probléma, amely megfelelő figyelmet és kezelést igényel.

Komoly betegség is okozhatja a szex utáni rosszullétet - Ez a 6 ok állhat a hátterében

Az orgazmus utáni boldog pillanatokat sok nőnél szédülés és hányinger váltja fel. Nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük