Emésztési zavar, feszültség
A mániás depresszió 6 tünete
A fékezhetetlen jókedv és az apátia állandó váltakozása minden tizedik beteget az öngyilkosságba kerget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki találkozott már az átlagosnál zárkózottabb, ritkábban mosolygó emberekkel, de nap mint nap összefutunk vidám alaptermészetű rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel is. A közvetlen környezeted impulzusai nagy hatással vannak a hangulatodra, de az sem ritka, hogy az életed aktuális eseményei csalnak mosolyt vagy éppen könnyeket az arcodra.

Azt azonban elképzelni is nehéz, hogy vannak olyan pszichiátriai betegek, akiknek ez a két szélsőséges hangulat szinte egyszerre - vagy legalábbis kiszámíthatatlanul váltakozva - van jelen az életükben. A rettegett betegséget mániás depressziónak vagy más néven bipoláris zavarnak hívják, és a lakosság körülbelül 1%-a szenved a kór kínzó tüneteitől.

Tünetek

  • Súlyos hangulati mélypontok.
  • Étvágytalanság, emésztési zavarok.
  • Libidócsökkenés.
  • Ingerlékeny, feszült lelkiállapot.
  • Figyelem- és koncentrációzavar.
  • Alvászavar.

A betegség lényege

A beszédes nevű betegség tulajdonképpen két teljesen ellentétes - és nagyon szélsőséges - hangulati elem ingadozásából áll. A mániás időszakban a betegeket kitörő vidámság, fékezhetetlenség, mértéktelenség, természetellenesen jókedvű viselkedés, állandó beszéd- és cselekvéskényszer jellemzi. Az abnormális derültség - súlyosabb esetben - napok alatt válthat a depressziós időszakra.

A betegek ilyenkor képesek totális apátiába zuhanni, és reményvesztett állapotukban képtelenek bárminek is örülni, elhatalmasodik rajtuk a szorongás, a félelem. Nem ritka, hogy felmerül az öngyilkosság gondolata is. A szexuális érdeklődés hanyatlik, alvászavarok és étvágytalanság is jelentkezhet, illetve előfordul, hogy a beteg egész egyszerűen képtelen felkelni az ágyból.

Összetett okokkal magyarázzák

Nem találtak még egyértelmű magyarázatot a mániás depresszió kialakulására. Abban mindenesetre megegyeznek az álláspontok, hogy több tényező is szerepet játszik a súlyos lelki betegség esetében. Pszichológiai, genetikai és biológiai okfejtések is foglalkoznak a heves érzelmi reakciókat kiváltó kórral. Mind közül talán a genetikusok magyarázatai tűnnek a leginkább kézzelfoghatónak.

A vizsgálatok rámutattak arra, hogy a bipoláris zavarban szenvedő személyek családjában nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik felmenő is a mániás depresszió tüneteit produkálta. Éppen ezért, ha már előfordult a családban a betegség, akkor érdemes fokozottan figyelni a fiatalabb generáció gyanús megnyilvánulásaira. Ez azért is javasolt, mert a mániás depresszió általában a fiatal felnőtteknél jelentkezik, de a komoly lelki kór nem kíméli a gyerekeket sem.

Hogyan orvosolható?

Nagyon fontos, hogy ezt a rejtélyes betegséget minél hamarabb diagnosztizálják, hiszen az egyre kiszámíthatatlanabb, szélsőséges hangulatingadozás - és az ezzel járó tünetek - iszonyúan legyengítik a betegeket. Sokan közülük egész egyszerűen képtelenek elviselni a nyomasztó lelki terhet, és az öngyilkosságba menekülnek: minden tizedik mániás depressziótól szenvedő beteg saját kezével vet véget az életének.

A betegség korai beazonosítása mellett elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll, hiszen a szélsőséges és extrém tüneteket csak pszichoterápiával és gyógyszeres kezeléssel lehet kordában tartani. Sok múlik a gyógyszeres adagolás precizitásán is, hiszen a depresszióra adott készítmények miatt a beteg könnyen átlendülhet a mániás fázisba, és viszont.

Emellett fontos, hogy a páciens tisztában legyen a betegség természetével, hiszen, ha időben észleli magán a kezdeti tüneteket, akkor a megfelelő gyógyszer segíthet elkerülni az extrém mértékű hangulatváltást. A mániás betegség sajnos nem gyógyítható, de a helyesen beállított gyógyszeres kezeléssel teljes értékű életet lehet élni.

OLVASD EL EZT IS!

melltarto no 2
  • depresszió
  • tünetek és betegségek

Fáradtság, alvászavar, szexuális problémák

telefon no
  • stressz
  • tünetek és betegségek

Szívdobogás, hidegrázás, kézremegés

Ezt is szeretjük