Fáradtság, alvászavar, szexuális problémák
A mániás depresszió tünetei
A mániás depresszió nemcsak a rosszkedvben mutatkozhat meg. A féktelen jókedv is árulkodó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élet velejárója, hogy olykor szomorú, máskor boldog vagy. Ez így normális. Vannak azonban olyan esetek, mikor a szomorúság több egyszerű rossz hangulatnál, a boldogság pedig nem bizsergető, kellemes érzés, sokkal inkább amolyan frusztrált, megmagyarázhatatlan, felfokozott hangulat.

Fáradtság és az érdeklődés elvesztése

A mániás depresszió - más néven bipoláris személyiségzavar - egyik legkorábbi tünete lehet a gyakori fáradtság, valamint a lassúság érzete. Ha az állapot súlyosbodik, előfordul, hogy az illető szinte egész nap fekszik, és már annak sem érzi értelmét, hogy felkeljen az ágyból.

Ezzel egyidejűleg csökken a motiváció, a külvilág dolgai iránt a beteg elveszti érdeklődését – mindez kezdetben a lendület, valamint a kezdeményezőkészség csökkenéseként jelentkezik.

Alvás- és figyelemzavar

Bár a beteg fáradtságából adódóan sok időt tölt ágyban, a bipoláris zavar egyik leggyakoribb tünete mégis az alvászavar, melynek több formája is előfordulhat – az elalvás nehézségétől kezdve, a gyakori éjszakai felébredésen át, egész a korai ébredésig. Így akkor is fáradtnak érzi magát a beteg, ha a megszokottnál többet aludt. Az érintettek gyakran panaszkodnak intellektuális képességeik romlásáról, valamint a figyelemkoncentráció gyengüléséről is.

Étvágyzavar, szexuális problémák

Gyakori kísérő tünet az étvágytalanság vagy az emésztési zavar. Előfordul, hogy a mániás depressziót megelőző szakaszban a betegnek székrekedése van, valamint az elégtelen táplálkozásból és az emésztési problémákból adódóan sokszor szédül, fáradtnak érzi magát.

Mindemellett megfigyelhető a libidó csökkenése is – melynek következtében a szexuális étvágy hirtelen visszaesik.

Hangulatingadozás

Felmérések szerint a nők 25, a férfiak 12%-a szenved a depresszió enyhébb vagy súlyosabb formájától. De a bipoláris személyiségzavar több egyszerű depressziónál. A beteg olykor súlyos mélypontokat, máskor kitörő csúcsokat él át a mindennapokban. Mániás depresszió esetén, ha van is kapcsolat a külvilág eseményei és a belső hangulatok között, a környezet történéseire adott érzelmi visszhang aránytalanul nagy az elvárthoz képest. A bipoláris zavar legfőbb tünete a súlyos hangulati mélypontok váltakozása, a kedélyállapot kóros emelkedése, ami a gondolkodás, valamint a cselekvések intenzitásának erőteljes fokozódásával jár. Míg a depressziós szakaszban a beteg reményvesztettnek, rettentő kiábrándultnak érzi magát, a mániás periódus a szélsőséges jókedvről, ugyanakkor ingerlékenységről és feszült lelkiállapotról szól. Ez a két extrém hangulat pár havonta, de akár néhány naponként is válthatja egymást. Az állapot feldolgozása természetesen nem egyszerű.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Következmények

Ha a bipoláris zavarral küzdő beteg nem kap időben orvosi kezelést, állapota egyre súlyosbodik, idővel a hangulatok már egy napon belül is váltakozhatnak. Ennek a helyzetnek pedig legsúlyosabb következménye az öngyilkosság. Minden tizedik bipoláris beteg öngyilkosság következtében hal meg. A szuicid tett nem a súlyos depressziós fázisra esik, általában a mániás szakasz elmúltával – a depressziós periódus kezdetére tehetők az öngyilkosságok.

Kezelés

Az elmúlt években az újabb gyógyszereknek és a kezelés hatékonyságának hála, a bipoláris zavar tünetei hatékonyabban enyhíthetők. A kezelés középpontjában hangulatstabilizáló gyógyszerek állnak, amit a pszichiáterek más gyógyszerekkel kombinálva és a betegség súlyosságától függően pszichoterápiával kiegészítve alkalmaznak. A kezelés hátránya egyrészt az, hogy állandó orvosi kontrollt igényel, másrészt a depressziós fázisban szedett antidepresszánsok sajnos sokszor előidézik a mániás fázisba lépést.

Ha úgy érzed, a probléma téged is érinthet, vagy bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, Detre Annamária, pszichológus szakértőnk örömmel válaszol neked minden feltett kérdésedre.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük