Fáradtság, alvászavar, szexuális problémák
A mániás depresszió tünetei
A mániás depresszió nemcsak a rosszkedvben mutatkozhat meg. A féktelen jókedv is árulkodó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élet velejárója, hogy olykor szomorú, máskor boldog vagy. Ez így normális. Vannak azonban olyan esetek, mikor a szomorúság több egyszerű rossz hangulatnál, a boldogság pedig nem bizsergető, kellemes érzés, sokkal inkább amolyan frusztrált, megmagyarázhatatlan, felfokozott hangulat.

Fáradtság és az érdeklődés elvesztése

A mániás depresszió - más néven bipoláris személyiségzavar - egyik legkorábbi tünete lehet a gyakori fáradtság, valamint a lassúság érzete. Ha az állapot súlyosbodik, előfordul, hogy az illető szinte egész nap fekszik, és már annak sem érzi értelmét, hogy felkeljen az ágyból.

Ezzel egyidejűleg csökken a motiváció, a külvilág dolgai iránt a beteg elveszti érdeklődését – mindez kezdetben a lendület, valamint a kezdeményezőkészség csökkenéseként jelentkezik.

Alvás- és figyelemzavar

Bár a beteg fáradtságából adódóan sok időt tölt ágyban, a bipoláris zavar egyik leggyakoribb tünete mégis az alvászavar, melynek több formája is előfordulhat – az elalvás nehézségétől kezdve, a gyakori éjszakai felébredésen át, egész a korai ébredésig. Így akkor is fáradtnak érzi magát a beteg, ha a megszokottnál többet aludt. Az érintettek gyakran panaszkodnak intellektuális képességeik romlásáról, valamint a figyelemkoncentráció gyengüléséről is.

Étvágyzavar, szexuális problémák

Gyakori kísérő tünet az étvágytalanság vagy az emésztési zavar. Előfordul, hogy a mániás depressziót megelőző szakaszban a betegnek székrekedése van, valamint az elégtelen táplálkozásból és az emésztési problémákból adódóan sokszor szédül, fáradtnak érzi magát.

Mindemellett megfigyelhető a libidó csökkenése is – melynek következtében a szexuális étvágy hirtelen visszaesik.

Hangulatingadozás

Felmérések szerint a nők 25, a férfiak 12%-a szenved a depresszió enyhébb vagy súlyosabb formájától. De a bipoláris személyiségzavar több egyszerű depressziónál. A beteg olykor súlyos mélypontokat, máskor kitörő csúcsokat él át a mindennapokban. Mániás depresszió esetén, ha van is kapcsolat a külvilág eseményei és a belső hangulatok között, a környezet történéseire adott érzelmi visszhang aránytalanul nagy az elvárthoz képest. A bipoláris zavar legfőbb tünete a súlyos hangulati mélypontok váltakozása, a kedélyállapot kóros emelkedése, ami a gondolkodás, valamint a cselekvések intenzitásának erőteljes fokozódásával jár. Míg a depressziós szakaszban a beteg reményvesztettnek, rettentő kiábrándultnak érzi magát, a mániás periódus a szélsőséges jókedvről, ugyanakkor ingerlékenységről és feszült lelkiállapotról szól. Ez a két extrém hangulat pár havonta, de akár néhány naponként is válthatja egymást. Az állapot feldolgozása természetesen nem egyszerű.

Következmények

Ha a bipoláris zavarral küzdő beteg nem kap időben orvosi kezelést, állapota egyre súlyosbodik, idővel a hangulatok már egy napon belül is váltakozhatnak. Ennek a helyzetnek pedig legsúlyosabb következménye az öngyilkosság. Minden tizedik bipoláris beteg öngyilkosság következtében hal meg. A szuicid tett nem a súlyos depressziós fázisra esik, általában a mániás szakasz elmúltával – a depressziós periódus kezdetére tehetők az öngyilkosságok.

Kezelés

Az elmúlt években az újabb gyógyszereknek és a kezelés hatékonyságának hála, a bipoláris zavar tünetei hatékonyabban enyhíthetők. A kezelés középpontjában hangulatstabilizáló gyógyszerek állnak, amit a pszichiáterek más gyógyszerekkel kombinálva és a betegség súlyosságától függően pszichoterápiával kiegészítve alkalmaznak. A kezelés hátránya egyrészt az, hogy állandó orvosi kontrollt igényel, másrészt a depressziós fázisban szedett antidepresszánsok sajnos sokszor előidézik a mániás fázisba lépést.

Ha úgy érzed, a probléma téged is érinthet, vagy bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, Detre Annamária, pszichológus szakértőnk örömmel válaszol neked minden feltett kérdésedre.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük