Elszíneződött vizelet: mikor kell aggódni? 7 tünet, ami súlyos betegségre utal
A vizelet megváltozott színe akár súlyos betegségekre is utalhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizelet színe árulkodik a szervezet állapotáról, a különféle betegségek és fertőzések hatására bekövetkezhetnek színváltozások. Ezek egyes esetekben ártalmatlanok, de gyakran akár súlyos betegségekről is üzenhetnek, így sohasem szabad figyelmen kívül hagyni őket.

Mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni az aggodalomra okot adó tünetek jelentkezésekor.

Hétféle színváltozás a vizeletben

Halványabb sárga, erősebb sárga, zavaros

A vizelet színe egészséges esetben sárga színű, ez a világosabb árnyalattól a kicsit sötétebb színig változhat. Ezt nagymértékben a napi folyadékfogyasztás befolyásolja. 2 liter vagy annál több víz bevitelekor a kiürülő folyadék színe is kivilágosodik, vizesebb, áttetszőbb lesz.

Ha a szomjúságérzet váratlanul fokozódik, és hirtelen megnövekszik a napi vízfogyasztás mennyisége, érdemes megnézetni a vércukorszintet, mivel ez akár a cukorbetegség első tünete is lehet.

1-1,5 liternél kisebb napi vízfogyasztás esetén a vizelet besötétedik, hiszen sokkal kevesebb folyadék áll a vesék rendelkezésére a méreganyagok kitisztításához, így a kiürülő vizelet is jóval koncentráltabb lesz. Ilyen mértékű változás a legtöbb esetben még nem utal betegségre, dehidratáltságra viszont figyelmeztet!

Ha a sötétedés mellett zavarossá is válik a vizelet, és a szaga is erőteljesebb, kellemetlenebb lesz, az többnyire húgyúti fertőzést, hólyaghurutot vagy közismertebb nevén felfázást jelez.

Milyen ásványvizet fogyassz?

Az alábbi videóra kattintva szakértői választ kapsz a kérdésre, mivel hidratáld a tested!

Vöröses, narancsos, barnás vizelet: mi ad okot aggodalomra?

A narancsos és vöröses-rózsaszínes elszíneződést okozhatják az elfogyasztott magas színezőanyag-tartalmú ételek, például a sárgarépa, a vörös húsú kaliforniai paprika, illetve a cékla vagy a szeder, esetleg nagyobb mennyiségű ételfesték is.

Betegség esetén a vizelet vöröses-narancsos színét legtöbbször a vértől nyeri, amely belső gyulladásokat, fertőzéseket feltételez, de akár vesekő vagy súlyos esetben hólyagrák tünete is lehet. A kifejezetten narancsos elszíneződés jelezhet vesehomokot, illetve egyes antibiotikumok mellékhatásaként is megjelenhet. Ha szedtél valamilyen antibiotikumot az elszíneződést megelőzően, mindenképpen ellenőrizd a lehetséges mellékhatásokat!

A vizelet sötétbarna színe utalhat vérre, de akár a máj betegségeire, például hepatitisre is. Emellett petefészek-gyulladás is okozhat véres vizeletet, illetve vesekő vagy a hólyag- és a húgyvezeték kövesedése is.

Véres vizelet esetén érdemes megfigyelni, a vizelés mely szakaszában jelentkezik az elszíneződés. Ha az elején, az nagy valószínűséggel húgycsőgyulladásra utal, ha pedig a vizelés teljes egészén át tart, vesegyulladást is jelezhet. Amennyiben a folyamat végén jelentkezik, az alsó húgyutak megbetegedéseiről üzenhet ilyen módon a test. Pirosas vérszín esetén az is előfordulhat, hogy pecsételő vérzés jelentkezett.

Fehér vizelet

A nem sárgás jellegűen világos, hanem egészen tejfehér vizelet belső gyulladásokról, fertőzésekről árulkodik, míg a gennyes fehér vizelet a gonorrhoea nevű nemi betegség tünete is lehet.

Irány az orvos!

Ha bármilyen változást tapasztalsz vizeleted színében, amely nem indokolható az elfogyasztott ételek jellemzőivel vagy gyógyszerek mellékhatásaival, haladéktalanul fordulj orvoshoz! Előzd meg a probléma súlyosbodását.

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük