Ezért nem jut elég vitaminhoz a szervezet!
Nem biztos, hogy gondolsz rá
Sok minden állhat a vitamin- és nyomelemhiány hátterében.

Manapság egyre gyakoribb, hogy bár az ásványi anyagok és nyomelemek elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre, nem képesek a hatékony felszívódásra.

Ennek egyik oka, hogy rengeteg méreganyag vesz minket körül, és antibiotikumokat, konzerválószereket fogyasztunk, melyekkel reakcióba lépnek. Az elsavasodás - korunk népbetegsége -, a stressz, a kávé- és alkoholfogyasztás pedig csak ront ezen az állapoton.

A hiány azonban nemcsak a fejlődő országok problémája. A gazdagabb országokban, ahol a társadalmi normák megkövetelik a tökéletes külsőt, az emberek szinte bármit hajlandóak megtenni a hibátlan alakért. Az egyoldalú, szélsőséges fogyókúra egyes fontos ételeket teljesen kiiktat az étrendből, aminek súlyos következményei lehetnek.

Eltűnő vitaminok

A műtrágyázás, a gyomirtó és növényvédő szerek használata káros hatással van a növények tápértékére is. A finomított élelmiszerek - főként a gabonafélék és a cukrok - már nem tartalmaznak annyi hasznos anyagot, mint a finomítási eljárás előtt.

Az alkohol a magnézium és a B6-vitamin szintjét, a fogamzásgátló szerek a C- és általában a B-vitamin, valamint a cink mennyiségét csökkentik a szervezetben, a legtöbb gyógyszer pedig ugyancsak a B-vitaminokra gyakorol kedvezőtlen hatást.

Lisztérzékeny vagy?

A lisztérzékenység alapvetően örökletes betegség, de környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. A glutén a gabonafélék - a búza, a rozs, az árpa - magjában található fehérjekeverék, amely gliadinból és gluteninből áll. A gliadin a vékonybélben válthat ki olyan immunválaszt, melynek során elpusztulnak a bélbolyhok, és fokozatosan csökken a tápanyagok felszívódásának lehetősége.

Ennek következménye az alultápláltság, a vitaminhiány, hosszú távon pedig csontritkulás, vérszegénység és egyéb betegségek alakulhatnak ki.

Ezt is szeretjük