Ez az 5 legfontosabb ásványi anyag az egészségért
Ne csak az étvágyadat csökkentsd, amikor eszel! Íme, a legfontosabb mikroelemek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élettanilag fontos mikroelemek nem hiányozhatnak a szervezetedből, bár mennyiségük csekély, mégis nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából. Szervezetünk nem képes előállítani őket, kizárólag táplálék útján juthatunk hozzájuk.

A szükséges mennyiség a kor, a nem és az életkörülmények függvényében állapítható meg.

A vas

Minden egyes sejtünkben jelen van, megköti az oxigént, és eljuttatja a sejtekhez. A vérben, a májban, az izmokban és a lépben található a legnagyobb mennyiségben. Felszívódása a vékonybélből történik C-vitamin segítségével.
A vashiány tünetei lehetnek a hajhullás, sápadtság, fáradékonyság, de akár vérszegénység is kialakulhat.
Magas vastartalmú ételek a tojássárgája, a hüvelyesek, a sötét színű zöldségek, a különböző magvak és belsőségek.

A mangán

Képes a szabadgyökök semlegesítésére, ezért fontos antioxidáns. A mangán részt vesz a fehérjék, az RNS és a DNS szintézisében, valamint a zsír- és szénhidrát-anyagcsere folyamataiban.
Legnagyobb mennyiségben az olajos magvakban - dió, mogyoró, mandula -, a gabonafélékben és a növényi csírákban fordul elő.

A szelén

A szervezet ellenálló-képességét növeli, és segít a daganatos betegségek megelőzésében. A nagyon alacsony szelénszint növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokhoz és az energiatermeléshez. A tengeri hal, a máj, a húsok és a teljes kiőrlésű gabonák gazdag szelénforrások. Mivel a talajban eltérő mennyiségben fordul elő, a gabonafélékben is attól függ a mennyisége, hogy a talaj milyen mértékben tartalmazott szelént.

A cink

Legnagyobb mennyiségben az izomzatban és a csontrendszerben található meg, de az agyban, a szívben és a tüdőben viszonylag állandó. Nagy szerepe van a sejtmembránok védelmében. Közvetett módon részt vesz a vércukorszint szabályozásában és a legfontosabb anyagcsere-folyamatokban, valamint felelős a hormonrendszer megfelelő működéséért. Jó hatással van a bőrproblémákra, szépíti a körmöket és a hajat. A húsok, a tejtermékek, az olajos magvak és a tenger gyümölcsei elegendő cinket juttatnak a szervezetünkbe, így változatos táplálkozással egészségre és szépségre tehetsz szert.

A réz

Már kisebb hiánya esetén is jelentős problémák léphetnek fel, hiszen fontos szereplője az szervezetben zajló anyagcsere-folyamatoknak. A kalcium felszívódásának egyik fontos feltétele a réz jelenléte, így csontjaink szilárdságához nagyban hozzájárul.

Felelős a csontok, a bőr és az izmok rugalmasságáért.
Hiányában növekedési zavar, vérnyomásprobléma és megemelkedett koleszterinszint jelentkezhet. A gabonafélék, a máj és a hüvelyesek a legjobb rézforrásaink.

Ezt is szeretjük