Elhízás elleni szert állítanak elő a hétköznapi anyagból

Még mire jó a vegyület?

Ismerd meg Y. H. Percival Zhang kutatócsoportjának felfedezését!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keményítő két fő komponensének egyikét állították elő cellulózból a Virginiai Műszaki Egyetem kutatói, akik szerint eljárásukkal értékes tápanyagforrássá változtathatnak olyan növényeket, illetve növényrészeket, amelyekre ez idáig nem tekintettek hagyományos élelmiszer-alapanyagként.

Ráadásul a vegyület segítséget nyújt az elhízás elleni harcban, amely világszerte egyre komolyabb egészségügyi következményekkel jár.

Cellulóz: a leggyakoribb szénhidrát a Földön

Az emberi étrend egyik legfontosabb alkotóelemének számító keményítő a napi kalóriabevitel 20-40%-át teszi ki - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

A növények vázanyagának nagy részét alkotó cellulóz a Földön előforduló leggyakoribb szénhidrát. Az új eljárás magában rejti annak lehetőségét, hogy segítségével táplálékot állítsanak elő bármely növényből, ezáltal csökkentve a trágyát, rovarirtót és nagy mennyiségű vizet igénylő, értékes földterületeken való növénytermesztés szükségét.

A Y.H. Percival Zhang vezette kutatócsoport által kidolgozott módszer így nagy segítség lehet az egyre növekvő - a becslések szerint 2050-re a kilencmilliárdot is elérő - globális népesség élelmiszerellátásában.

Elhízás elleni amilóz

Emellett a világszerte egyre nagyobb méreteket öltő elhízás ellen is hatékony segítséget kínálnak a tudósok. Zhang és csapata ugyanis olyan amilózt állított elő, amely bizonyítottan csökkenti az elhízás és a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Az új eljárás során a szakemberek kivonják a cellulózt például a növények nem fogyasztásra szánt részéből - például a kukoricaszárból -, és mintegy 30%-át amilózzá alakítják, míg a maradékból glükózt állítanak elő.

Szakemberek szerint hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Ezzel az aránnyal Európában az ötödik helyet foglaljuk el az elhízási listán. Az első helyen Nagy-Britannia áll, a másodikon Málta, a dobogó harmadik fokán pedig Lettország áll. A további túlsúlyos országokról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem kerül sokba az eljárás

A módszer, amely nem igényel drága felszereléseket, hőt vagy vegyszereket, és nem jár hulladéktermeléssel, bármely növényből nyert cellulózzal működik. A tanulmány eredményét a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölték.

Ezt is szeretjük