Mit kerülj a bőrgyógyász szerint, ha dyshidrotikus ekcémád van? Télen különösen oda kell figyelni
Az ekcéma nagyon kellemetlen lehet, de szerencsére van mód a hatékony kezelésére.

ekcema1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Roppant kellemetlen betegség a kézfejen, ujjakon, talpon jelentkező ekcéma, amely viszketéssel, égő érzéssel, sokszor hólyagokkal jár, és emiatt erősen kihat az önbizalomra is.

Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza a rizikófaktorokat és a kezelési lehetőségeket mutatja be, hiszen súlyosabb következménye is lehet annak, ha valaki elhanyagolja az ekcéma tüneteit.

A kézen, lábon jelentkező ekcéma tünetei

Az akut tenyér-talpi ekcéma, közismertebb nevén dyshidrotikus ekcéma olyan látható tünetekkel jár, amelyek miatt az érintett nem szívesen teszi láthatóvá a kezeit, ujjait, lábfejét. Intenzíven viszkető, mélyen ülő, apró hólyagok jelenhetnek meg a tenyéren, az ujjakon, a talpon. 

ekcema4
Fotó: jes2ufoto / Getty Images Hungary

A hólyagok elmúltával, ami 2-3 hetet is igénybe vehet, a bőr jellemzően száraz, piros, repedezett marad. A tünetek éveken keresztül, akár havonta előjöhetnek. A hólyagok utat nyithatnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja az egyébként is kellemetlen tüneteket. 

Fontos a rizikófaktorok ismerete

A dyshidrotikus ekcéma konkrét oka ismeretlen, bár számos dolog kiválthatja, így például az erős izzadás, a túl sokáig tartó vízben tartózkodás, a szezonális allergia, dohányzás és igen gyakran a stressz. A hólyagok megjelenhetnek többek közt fémallergia miatt is, ezt tehát mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

ekcema3
Fotó: Marina Vol / Getty Images Hungary

Általában a fiatal felnőtteket érinti, férfiak és nők egyaránt érintettek lehetnek, a betegség manifesztációját számos rizikófaktor befolyásolhatja, ilyen a családban már tapasztalt dyshidrotikus ekcéma, atópiás dermatitis, szénanátha az egyéni kórelőzményben, kontaktallergia főként a fémekre, komoly stresszel járó élethelyzet, nyári meleg, hosszú ideig vízben tartott kéz vagy láb, vagy egyes terápiák, főként az intravénás immunoglobulin-terápia. 

Allergia is állhat az ekcéma mögött

Ahhoz, hogy diagnosztizáljuk a dyshidrotikus ekcémát, alaposan megvizsgáljuk az érintett területet, és ki is kérdezzük a beteget a családi anamnézisről, rizikófaktorokról - mondja dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza. - Sokszor, például a szokványos terápiára nem kellően reagáló esetekben allergiatesztet is érdemes végeztetni, beleértve a fémeket, egyes élelmiszereket, polleneket, penészgombákat. Ha ugyanis fény derül az allergiára, ennek kezelése már eleve csökkenti a tüneteket. Ezen kívül ugyanis nincs egyetlen, mindig hatékony módszer a kézen, lábon jelentkező ekcéma kezelésére.

ekcema5
Fotó: DaveBolton / Getty Images Hungary

Sokszor beválnak a szteroidtartalmú készítmények a gyulladás és az irritáció visszaszorítására, antihisztaminokat rendelhetünk el a viszketés ellen. Egyes esetekben szükség lehet a hólyagok steril körülmények között történő kiürítésére is, de a fertőzések biztos elkerülése végett praktikus, ha azt az orvos végzi. A legfontosabb azonban, hogy mindig az adott panaszoknak, állapotnak és esetleges érzékenységeknek megfelelően kezeljük ezt a betegséget. 

Az érintetteknek érdemes figyelni

Azoknak, akik a kézen, lábon jelentkező ekcémával küzdenek, nagyon fontos a rendszeres hidratálás, különösen, ha vízzel érintkeztek. Súlyosabb esetekben érdemes bőrgyógyász által ajánlott mosakodó- és hidratálótermékeket használni. Ugyanilyen hangsúlyos az érintett területek tisztán és szárazon tartása a fertőzések elkerülése miatt. A kádas fürdőzés helyett a gyors zuhany ajánlott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Pánczél doktornő szerint érdemes még kerülni az irritáló anyagokat, például mosószerek, tisztítószerek, citrusfélék, házimunka végzésekor pedig ajánlatos pamuttal bélelt védőkesztyűt viselni. Ha pedig allergia áll a háttérben, fontos azt kezelni. Érdekes és fontos tudnivaló, hogy ha valaki kobalt- vagy nikkelallergiás, vissza kell szorítani az étrendjében a kesudiót, mogyoróféléket, csokoládét, kakaót, szójatermékeket, babféléket is.  

Ekcéma vagy bőrrák? Nem mindegy, hogy néz ki a folt a bőrön

Félelmetes, ha egy új folt jelenik meg a bőrön, de nem mindig veszélyes. Nézd meg, milyen esetekben kell aggódni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük