Egyre jobban viszket? 8 dolog, amit meg lehet tenni az ekcéma súlyosbodása ellen
A bőr hidratálása mellett még számos dolgot tehetsz ekcéma ellen.

ekcema-vakarozas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ekcéma egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó betegség, melyről az érintettek tudják, hogy hol elmúlik, hol belobban.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a súlyosbodás megakadályozásáról, a hatékony kezelésről beszélt.

Az ekcéma felnőttkorban is jelentkezhet 

Az ekcémás esetek 50%-ában a tünetek már az első életévben jelentkeznek, és ötéves kor előtt többnyire felállításra kerül a veleszületett ekcéma, az atópiás dermatitisz diagnózisa. Felnőtteknél az ekcémás tüneteket leggyakrabban kontakt vagy irritatív eredetű tényező okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelennek hasonló tünetek.

Mindazonáltal atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban, arcon, törzsön, végtagokon, kézen. Jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, melyek felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Az anamnézis során általában felfedezhetők olyan korábbi tényezők, melyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de számos életmódelem is szerepet játszik a manifesztálódásban.

Mit tehetsz az állapotromlás ellen? 

  • A legfontosabb teendő a hidratálás, az elveszített zsírok, lipidek pótlása, mely tünetmentes állapotban is elhagyhatatlan, hiszen nélküle könnyen romlanak a tünetek. Nem ajánlott illatosított, színezett bőrápolókat választani, legjobb kikérni a bőrgyógyász véleményét, és speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett, illatanyag- és színezékmentes készítményeket használni.
  • Ha beigazolódik a kontakt ekcéma, el kell kerülni az irritációt kiváltó anyagokat, tárgyakat. Sokan nem gondolnak rá, de a kozmetikumok, a testékszerek, sőt, akár a ruhadarabok fémrészei is okozhatnak panaszokat.
  • A lakás száraz levegője provokáló tényező lehet, érdemes figyelni a szellőztetésre, párásításra. 
  • Az irritáció elkerülése végett a kádfürdőzés helyett a rövid zuhanyozás ajánlott.
  • A műszálas és gyapjú ruhadarabok helyett válassz pamutot.
  • Amikor felmerül, hogy az ekcémát élelmiszer is kiválthatja, a betegeket sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is - gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, mely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszerek azonosítására van szükség, erre az IgE ellenanyag mérése alkalmas. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását ételintolerancia is okozhatja. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően - akár jelentős javulás is elérhető a panaszokat kiváltó ételek étrendből való kizárásával.
  • Érdemes elsajátítani valamilyen stresszkezelési módszert is, mert a feszült lelkiállapot önmagában is fellobbanthatja az ekcémát.
  • Szükség lehet allergia-, fogászati, gégészeti, belgyógyászati vizsgálatokra a kiváltó okok kizárása vagy beazonosítása végett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Orvosi nyomonkövetés és kezelés

- Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de, ha romlik a helyzet, különösen fontos az orvosi kezelés. A helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami nagyon nagy megkönnyebbülést hozhat a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, melyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. A jól megválasztott immunmoduláló szerek hosszútávon is biztonságosan használhatók, úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét - ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

- A sikeres kezelés lényege természetesen a módszerek személyre szabott kiválasztása, így az állapottól függően más kiegészítő kezelés is szóba jöhet, mint például viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszeres kezelés.

Pattanásokat okozó ételek

Egyes magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek stimulálják az inzulin termelését, és a tesztoszteronszintet is magasabbra emelik a kelleténél. Ezáltal komolyabb bőrproblémákat okoznak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük