Ehető-e a bezöldült krumpli? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni
Amikor a krumplinak bezöldül a héja, az elgondolkoztathatja az embert, hogy vajon még mindig ehető-e.
A krumpli bezöldülhet a helytelen tárolás következtében, ez a szokatlan szín pedig sokak számára riasztóan hathat, és inkább kidobják, semmint elfogyasztják az egyébként tápláló gumót. A Nébih szakemberei a Szupermenta keretében elvégeztek egy vizsgálatot, hogy kiderítsék, valójában ilyenkor mennyire veszélyes a burgonya.
Ehető a zöld krumpli?
A gumós zöldség szolanintartalmára utal a zöld szín, ez egy olyan anyag, ami természetes módon előfordul benne, legmagasabb koncentrációban a csírájában és a héjában található meg. Tehát a normális burgonyák is ugyanúgy tartalmazzák, maximum 100 mg/kg-os mennyiségben a fogyasztása pedig teljesen ártalmatlan.
A szolanintartalmát befolyásolja a tárolási körülmény, hogy mennyi fényt kap, és hogy milyen hőmérsékletű a helyiség - a krumpli tárolásáról bővebben itt olvashatsz. Jellegzetes zöldes színét a teljesen ártalmatlan klorofill kölcsönzi neki. A Nébih mérései szerint a zöld színű burgonyának közel kétszer akkora szolanintartalma volt, mint egy egészséges krumplinak, ám ha meghámozták, akkor a nyolcadára zsugorodott ez az érték.
Ez a kísérlet is jól mutatja, hogy hámozással hatékonyan csökkenthető a benne lévő szolanin szintje. Érdemes a zöld részektől megszabadítani a krumplit. Ezenkívül a hőkezelés ugyanúgy beválik, mint a párolás, a főzés, a mikrózás vagy az olajban kisütés.
A szolanin egyébként egy kellemetlen ízű anyag, és noha legtöbbször, ha a krumpliban nő a klorofillszint, akkor a szolanin is, ez nem minden esetben van így. Legjobb jelzője a kesernyés, égett íz. Túlzó mennyiségben hasmenést, hányást, alhasi fájdalmat, izzadást és fejfájást okozhat, extrém esetekben eldurvulhatnak a tünetek, és akár végzetes következménye is lehet.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Úgy tudod megelőzni azt, hogy bezöldüljön a krumpli, ha hűvös, sötét helyre teszed, ám a hűtőben nem szabad tárolni, bizonyos tanulmányok szerint azzal csak tovább nő a szolanintartalma. A benne lévő veszélyes glikoalkaloidok a kicsírázás során ugyancsak növekednek, erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.
Olvass tovább: ezeknek a zöldségeknek a levele is ehető
A levelekben is rengeteg vitamin és antioxidáns található.
A legtöbben kidobják, pedig tele vannak vitaminnal: ezeknek a zöldségeknek a levele is ehető
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- egészség
- táplálkozás