Ehető-e a bezöldült krumpli? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni

Amikor a krumplinak bezöldül a héja, az elgondolkoztathatja az embert, hogy vajon még mindig ehető-e.

Ehető a zöld krumpli?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A krumpli bezöldülhet a helytelen tárolás következtében, ez a szokatlan szín pedig sokak számára riasztóan hathat, és inkább kidobják, semmint elfogyasztják az egyébként tápláló gumót. A Nébih szakemberei a Szupermenta keretében elvégeztek egy vizsgálatot, hogy kiderítsék, valójában ilyenkor mennyire veszélyes a burgonya. 

Ehető a zöld krumpli?

A gumós zöldség szolanintartalmára utal a zöld szín, ez egy olyan anyag, ami természetes módon előfordul benne, legmagasabb koncentrációban a csírájában és a héjában található meg. Tehát a normális burgonyák is ugyanúgy tartalmazzák, maximum 100 mg/kg-os mennyiségben a fogyasztása pedig teljesen ártalmatlan. 

zöld krumpli (2)
Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

A szolanintartalmát befolyásolja a tárolási körülmény, hogy mennyi fényt kap, és hogy milyen hőmérsékletű a helyiség - a krumpli tárolásáról bővebben itt olvashatsz. Jellegzetes zöldes színét a teljesen ártalmatlan klorofill kölcsönzi neki. A Nébih mérései szerint a zöld színű burgonyának közel kétszer akkora szolanintartalma volt, mint egy egészséges krumplinak, ám ha meghámozták, akkor a nyolcadára zsugorodott ez az érték. 

Ez a kísérlet is jól mutatja, hogy hámozással hatékonyan csökkenthető a benne lévő szolanin szintje. Érdemes a zöld részektől megszabadítani a krumplit. Ezenkívül a hőkezelés ugyanúgy beválik, mint a párolás, a főzés, a mikrózás vagy az olajban kisütés. 

A szolanin egyébként egy kellemetlen ízű anyag, és noha legtöbbször, ha a krumpliban nő a klorofillszint, akkor a szolanin is, ez nem minden esetben van így. Legjobb jelzője a kesernyés, égett íz. Túlzó mennyiségben hasmenést, hányást, alhasi fájdalmat, izzadást és fejfájást okozhat, extrém esetekben eldurvulhatnak a tünetek, és akár végzetes következménye is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Úgy tudod megelőzni azt, hogy bezöldüljön a krumpli, ha hűvös, sötét helyre teszed, ám a hűtőben nem szabad tárolni, bizonyos tanulmányok szerint azzal csak tovább nő a szolanintartalma. A benne lévő veszélyes glikoalkaloidok a kicsírázás során ugyancsak növekednek, erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk. 

Olvass tovább: ezeknek a zöldségeknek a levele is ehető

A levelekben is rengeteg vitamin és antioxidáns található.

A legtöbben kidobják, pedig tele vannak vitaminnal: ezeknek a zöldségeknek a levele is ehető

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük