Ehető a kicsírázott hagyma, fokhagyma? Ezt mérlegeld, mielőtt elfogyasztanád
Nem biztos, hogy ki kell dobni a csírázásnak indult hagymát.

kicsírázott hagyma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időről időre minden háztartásban előfordul, hogy kicsírázik, pontosabban kihajt a korábban megvásárolt, majd napokig, hetekig fel nem használt hagyma és a fokhagyma.

Ilyenkor az ember hajlamos elgondolkodni rajta, hogy főzhet-e még biztonsággal a zöldséggel, vagy érdemesebb már megválnia tőle. A zöld hajtások megjelenését sokan a romlás egyértelmű bizonyítékának látják, ez azonban nem feltétlenül van így.

Kicsírázott hagyma, fokhagyma

Bosszantó, amikor épp nekilátnál főzni, de a kamrában a hagymáért nyúlva észreveszed, hogy kicsírázott. Az is előfordul, hogy kívülről még nem, felvágva viszont már látszik a zöld csírakezdemény.  Könnyen lehet, hogy reflexből a szemétbe dobod a zöldséget, azt gondolván, hogy annak felhasználása már veszélyes a család egészségére nézve.

A táplálkozástudományi és egészségügyi szakemberek szerint a kicsírázott hagyma és fokhagyma ehető, nem mérgező. Sőt, ami azt illeti, a csíra koncentráltan tartalmazza a szervezet számára fontos tápanyagokat. Ugyanakkor a fogyasztás előtt érdemes néhány szempontot mérlegelni: A csírázásnak indult hagyma gyakran már meg is puhult, ízre, állagra kevésbé kellemes, mint a friss példányok, ezáltal veszít az élvezeti értékéből.

Amennyiben pedig nedves, meleg környezetben indult be a folyamat, előfordulhat, hogy baktériumok szaporodnak el a növényben. Sokan emiatt ódzkodnak a csírák evésétől is, de ez leginkább a legyengült immunrendszerrel élők, idősek, kismamák számára jelenthet kockázatot. Általánosságban kijelenthető, hogy felhasználás előtt alaposan szemügyre kell venni a zöldséget, gyanús foltok, túlzottan puha állag és kellemetlen szag esetén jobb a kidobás mellett dönteni.

Míg a csírázásnak induló, egyébként pedig egészségesnek tűnő hagyma és fokhagyma tehát ehető, akár a csírájuk is, a krumpli csírája mérgező! A gumóval kapcsolatban többféle iskola létezik, vannak, akik ilyenkor az egész krumplit mérgezőnek tartják, azonban a legtöbben a csíra gondos eltávolítása után ehetőnek vélik a zöldséget.

Csírázás megelőzése

A csírázás elkerülésének érdekében a hagymát és a fokhagymát sötét, hűvös, jól szellőző helyen ajánlott tárolni - különösen az utóbbi szempontra érdemes figyelni. Hiába pihennek a zöldségek a kamrában, ha a bolti zacskóban tárolod őket. Szintén számíthat, ha az érés során etiléngázt kibocsátó gyümölcsöktől, például az almától vagy a körtétől elkülönítve raktározod őket, azok ugyanis gyorsíthatják az érést és a csírázást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kicsírázott hagymából a zöldség nevelésével is kísérletezhetsz: ehhez óvatosan vágd félbe a hagymát, vedd ki a középső, kicsírázott részt a külső hajtással együtt, majd néhány napra tedd vízbe, hogy tovább fejlődjön. Ezt követően ültesd el a növényt.

8 étel, ami akkor sem ehető, ha csak kis része penészes

Hiába látod egy-egy élelmiszer pici csücskében a penészt, attól még a gombák láthatatlanul is beszőhették az adott ételt, így nem elég, ha csak a rossz résztől szabadulsz meg, sajnos esetenként ki kell dobni az egészet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük